Helyi közélet

2016.09.03. 04:56

Ötvenedik tanévnyitó a Bolyaiban

fenyvesi

A nógrádi megyeszékhelyen a Bolyai János Gimnázium 1966-ban nyitotta meg kapuit, a 2016–2017-es tanévben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. Az ünnepi tanév megnyitására szeptember 1-én, tegnap került sor.

Salgótarján. Ezen jelentős eseményen beszédet mondott Pálfalvai Zoltán igazgató, a Bolyais Öregdiákok nevében pedig dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően a diákok „Az alkotás teszi az embert emberré” című műsorát tekinthették meg a résztvevők, ami egy fantasztikus rockballada volt. Az ünnepi tanévnyitó ezt követően a művészeti gálával folytatódott, amelyen az iskolai volt és jelenlegi diákjai is felléptek.

Az ünnep azonban mégsem volt teljes, mert egy szomorú esemény beárnyékolta mindezt. Ugyanis múlt hét vasárnap Herold László tanár, az iskola volt igazgatója, Salgótarján város díszpolgára elhunyt. 1969-től 1988-ig volt a Bolyai János Gimnázium igazgatója, abban a nem könnyű időszakban, amikor 1969-ben az iskola felvette Bolyai János nevét. Herold László igazgatósága alatt alakultak ki azok a hagyományok, amelyeket a mai napig gyakorolnak.

Sokan szerették volna, ha Laci bácsi – sokan úgy hívták – a mostani 50. évnyitón is részt vehetett volna, de sajnos a sors másképp döntött. Tudják azonban azt, hogy lélekben velük ünnepelt, fentről figyelve az iskolaközösséget, úgy, ahogy azt egész életében tette. A megható szavakat egy perces emlékezés követte.

Ezután a zászló bevonulásával megkezdődött a jubileumi tanévnyitó. Elmondták, hogy az 50 éves intézmény minden ünnepén kétszer hallják az iskola szignáljának hangjait. A tanárok tudják, a diákok nem igen, hogy mit is jelent ez a zene. Kitalálója a ma már nyugdíjas matematika és ének-zene szakos Rozgonyi István tanár volt. A zene pedig Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára című operájából való. Miután mindezt megtudtuk Sóvári László költeményét, amelyet az iskola születésnapjára írt. A művet Józsa Anna 11. D osztályos tanuló adta elő.

Az 50 éves iskola ünnepi tanévnyitóján köszöntötték dr. Szabó Sándor kormányegbízottat, Tóthné dr. Kerekes Andreát, Salgótarján jegyzőjét, Dániel Zoltán alpolgármestert, dr. Bablena Ferencet, a Nógrád Megye Önkormányzata Közgyűlésének társadalmi megbízatású alelnökét, Simon Tibort, a KLIK Salgótarjáni Tankerületének igazgatóját, dr. Szabó Istvánnét, az iskola egykori igazgatóját, Mravcsik Sándort, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium igazgatóját, valamint a Salgótarján általános és középiskoláinak megjelent igazgatóit, a partnerintézmények vezetőit.

A Himnusz elhangzása után Pálfalvai Zoltán igazgató tartotta meg ünnepi beszédét. Köszöntője elején rögtön visszakanyarodott a múltba és néhány sort idézett egy beszédből, ami az iskola aulájában hangzott el 40 évvel korábban. Ezek után az igazgató megjegyezte, hogy egy több mint 50 évvel ezelőtti megyei tanácsi határozatban fogalmazták meg az akkori döntéshozók egy új gimnázium felépítését Salgótarjánban. Az elhatározást tett is követte. Az Új Gimnázium 1966 szeptemberében nyitotta meg kapuit az első diákok előtt, a városközpont felett, egy akkor még kopár domboldalon. Majd 1969 májusában névadó ünnepség keretében felvette a világhírű matematikus, Bolyai János nevét. Örömmel mondta el, hogy az elmúlt 50 évben hat igazgató 165 főállású és 111 óraadó tanárral, 15 pedagógiai munkát segítő dolgozóval, valamint 16 lektorral karöltve végezte oktató-nevelő munkáját. Útnak indítottak – elsősorban a felsőoktatásba – több mint ötezer diákot. Ők azok, akiket ma megtalálhatnak a munka világának minden területén az országhatárokon belül és kívül: orvosok, jogászok, mérnökök, közgazdászok, informatikusok, kutatók, tanárok lettek.

Ezek után hangsúlyozta, hogy minden kerek évforduló, kötődjön az kisebb vagy nagyobb közösséghez, eseményhez, megkülönböztetett figyelmet kap és érdemel. Adódnak tehát olyan pillanatok az életben, amikor meg kell állnunk, hogy a múltba visszatekintve az átélt emlékekből erőt merítve menjünk tovább.

A múltidézésben segítenek a galéria falain kiállított képek, amelyek öt évtized történéseit örökítették meg, kezdetekben fekete-fehér papírképeken.

Pálfalvai Zoltán elmondta, hogy tisztelettel és megkülönböztetett figyelemmel gondolnak az iskola azon dolgozóira is, akik már nem lehetnek közöttük, de munkájuk, személyiségük egy darabja beépült az iskola szellemiségébe. Ezek után a múltból kicsit visszatért a jelenbe. Megjegyezte, hogy az iskola az elmúlt három évben bekerült az ország 100 legjobb középiskolája közé. A két tanítási nyelvű képzést folytató intézmények rangsorában pedig két évvel ezelőtt a negyedik helyen végeztek, megelőzve sok neves, nagy hagyománnyal rendelkező iskolát is. Azt is megtudtuk, hogy ebben a tanévben 90 új diák kezdi meg négy-öt-hat éves középiskolai tanulmányait.

Ezek után Pálfalvai Zoltán ünnepélyesen is megnyitotta a 2016/17-es tanévet, majd a Bolyais Öregdiákok nevében dr. Szabó Sándor köszöntötte az ünneplőket. Megemlékező szavaiban –sokszor elérzékenyülve – gondolt vissza az iskolában töltött évekre, élményekre, valamint néhány szót mondott a megalakulásának körülményeiről, továbbá az iskola elhelyezkedéséről is. Mindezt a diákok „Az alkotás teszi az embert emberré” című műsora követte, ami egy rockballada volt. A tanulók az előadáson megmutatták, hogy mennyire fontos az alkotás Rövid szünet után megkezdődött a művészeti gála, ahol érdekesebbnél érdekesebb produkciókkal szórakoztatták a közönséget az iskola volt és jelenlegi diákjai.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában