Helyi közélet

2017.02.18. 06:53

Országos elődöntőn versenyezhetnek

fenyvesi

Korábbi lapszámunkban már hírt adtunk arról, hogy a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskolája adott otthont a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szervezésében lebonyolított, „Játékos sportvetélkedő” névre elkeresztelt diákolimpia területi, valamint megyei fordulójának is. A megyei selejtezőn a Beszterce-lakótelepi tagiskola, a Magyarnándori Általános Iskola és a szécsényi Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatosokból álló, tizenkét fős csapata mérte össze – játékos formában – erejét, s végül az országos elődöntőbe a besztercei és a szécsényi iskola növendékei kvalifikálták magukat. Ezúttal utánajártunk az országos elődöntő néhány részletének.

NMH-információ. Először a besztercei tagiskolánál – mint egykori házigazdánál – érdeklődtünk a döntő felől, ám kiderült, hogy egyéb elfoglaltságok miatt a diákok nem tudnak részt venni a február 18-án, szombaton 10.30 órákor kezdődő országos szintű megmérettetésen. A Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgató-helyettesétől, Borda Tamástól azonban megtudtuk, hogy intézményük diákjai gőzerővel készülnek a hétvégi versenyre, s néhány további információval is szolgált azzal kapcsolatban.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] A szécsényi általános iskola növendékei 22 pontot szereztek a megyei döntőn (Archív fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Az országos elődöntő színhelye az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola lesz, ugyanis a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Heves Megyei Diák- és Szabadidő Sportegyesület a rendezője a hazai szintű megmérettetésnek. Eger városában tizenkét sportszerető kisdiákjuk olyan iskolák csapataival küzd a dobogó legfelső fokáért, s így elsősorban az országos döntőbe jutásért, mint a Heves megyei Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola, illetve a szintén Heves megyét képviselő Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Továbbá ellenfél lesz a Borsod-Abaúj-Zemlén megyei Bolyki Tamás Általános Iskola és a Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola, valamint két budapesti intézmény, az Újlak Utcai Általános, Német Nemzetiségi és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola, illetve a Munkácsy Mihály Általános Iskola csapata is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] Örökmozgóink minden feladatot lelkesen hajtottak végre (Archív fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A versenyen egy feladatcsoport összesen tíz játékot foglal magába. Egy huszonkilenc feladatot tartalmazó játékgyűjteményből az MDSZ albizottságának döntése alapján húsz játékot jelöltek ki. Ezekből a helyszínen sorsolják ki, hogy a versenyzőknek mely tíz feladatban kell helytállniuk. A helyszínen négy pálya áll rendelkezésre, s a csapatok két csoportban hajtják végre a sportos feladatokat.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] Az országos elődöntőn, Egerben már hivatalos sorsolás útján dől el: milyen feladatokat kell teljesíteniük (Archív fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Az országos elődöntő első helyezettjei automatikusan bekerülnek a márciusi országos döntőbe, amikor is szintén Eger látja vendégül a mozgékony gyerekeket. A hazai elődöntő második helyezettjei pedig egy országos sportselejtezőbe kvalifikálják magukat. E selejtezőnek pedig fővárosunk biztosítja a helyszínét, szintén márciusban.

A hétvégén tehát elválik, hogy megyénk tanulóinak sikerül-e egy újabb versenyre „bemozogni” magukat!

Palchuber K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában