Helyi közélet

2016.08.03. 07:56

„Öntsünk tiszta vizet a pohárba!”

fenyvesi

A közelmúltban több internetes oldalon is napvilágot láttak Becsó Zsolt országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatában tett „kiskapui”. Többek között az atlatszo.hu, a 444 és a Direkt36 foglalkozott részletesen ezzel az üggyel. A másik fél meghallgatása után – ami ellentmond ezeknek a híreknek – próbáltunk tiszta vizet önteni a pohárba.

Salgótarján. Az atlatszo.hu-n többek között az is megjelent, hogy Becsó Zsolthoz több szállal köthető családi ház épül Hollókőn. A 444 közölte olvasóival, hogy Becsó Zsolt vagyonnyilatkozatában sem a céget, sem a cég számára utalt állami támogatásokat nem tüntette fel. Ráádásul annak sincs látható nyoma, hogy a hollókői ház szálláshelyként üzemelne. A Direkt36 pedig azt derítette ki, hogy több tízmillió forintot nyert az államtól egy teniszcentrum és egy vendégház kialakítására egy olyan cég, amely Becsó Zsolt fideszes képviselő érdekeltségébe tartozik.

Mi sem hagyhattuk mindezt szó nélkül és felkerestük Becsó Zsoltot, hogy mondja el lapunknak az ő álláspontját az üggyel kapcsolatban. Arra a kérdésünkre, hogy mi is van ezzel a bizonyos vagyonnyilatkozattal, mit, valamint mit nem és miért úgy tüntetett fel benne a következőket válaszolta. Elmondása szerint a vagyonnyilatkozatában benne van minden, aminek benne kell lenni. Így tehát feltüntetésre kerültek azok a gazdasági társaságok is, ahol magánszemélyként érdekeltsége van. Három cégben van közvetlen érintettsége, amelyek közül kettő családi vállalkozás. Ezen cégek sem állami, sem uniós támogatásban nem részesültek.

Hozzátette, hogy a vendégház és a teniszcentrum tulajdonosaként jegyzett gazdasági társaságban nem neki, hanem az általa is részben tulajdonolt gazdasági társaságnak, mint önálló jogi személynek van érdekeltsége. Álláspontja szerint, ezen céget nem kellett feltüntetni a vagyonnyilatkozatban. Ez tehát nem kiskapukeresés, hanem a szabályok követése. Megemlítette, hogy nyilván nehézséget okozna egy vagyonnyilatkozat összeállításánál, ha például egy tőzsdére bevezetett cég néhány részvényének megvásárlása után, nemcsak ezt az érdekeltséget kellene feltüntetni, hanem a céghez, mint önálló jogi személyhez kapcsolódó valamennyit, esetleges hazai vagy uniós támogatást. Megjegyezte azt is, hogy ha a vagyonnyilatkozat kitöltésének szabályai változnak, akkor semmi akadálya az ilyen jellegű tulajdonlás feltüntetésének, mivel nincs takargatnivalója.

[caption id="" align="aligncenter" width="778"] Becsó Zsolt országgyűlési képviselő Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Becsó Zsolt mondanivalójához hozzáfűzte, hogy minden legálisan működő gazdasági társaságról a legfontosabb információk percek alatt lehívhatók az internet segítségével.

Így tehát, ha például meg akarjuk tudni, hogy a salgótarjáni piac szocialista vezetőjének milyen gazdasági érdekeltségei voltak, vannak, kivel állt üzleti kapcsolatban, hogyan alakultak a tulajdonviszonyok, valamint kik és hogyan fűződhetnek rá a salgótarjáni fejlesztési forrásokra, akkor sajtótájékoztató tartása nélkül is megtudhatjuk a tényeket –jegyezte meg az országgyűlési képviselő.

Miután a család birtokában lévő gazdasági társaság törvényes keretek között tevékenykedik, így  minden információ lekérhető a cégről. Mindezek után úgy fogalmazott, hogy a balliberális körök állításával szemben ez nem egy eltitkolt fejlesztés. Mind a hollókői vendégház – ami közel sem családi ház –, mind a pásztói teniszcentrum létezik, működik. Bárki megtekintheti, szolgáltatásait igénybe veheti. A kapott támogatás szabályosan került felhasználásra, itt senki sem lopott el semmit, itt nincs offshore cég és nincs bűvésztrükk sem.

Elmondása szerint annyira titkos ez a működés és létezés, hogy tavaly ünnepélyes keretek között, július 6-án avatták fel a pásztói teniszcentrumot, ahol személyesen jelen volt mások mellett Dömsödi Gábor, Pásztó város polgármester is, aki Becsó Zsolt emlékei szerint jól érezte magát és érdeklődéssel hallgatta a beruházás történetét, valamint a jövőbeli terveket.

Sajnálatosnak nevezte, hogy facebook-bejegyzésében már elfelejtkezik erről az apró tényről. Mindemellett a két helyszínen számtalan programra, rendezvényre került sor a mögöttünk hagyott időszakban – borbemutató, születésnapi party, fesztivál VIP-helyszín, Tour de Pásztó-központ, triatlonedzés, teniszverseny, házavató, kerti party, meccsnézés, vendégéjszaka és még lehetne sorolni.

Ezek után Becsó Zsoltnak is akadt hozzáfűzni valója Molnár Károly politikai kirohanásához, aki a napokban tartott sajtótájékoztatót az országgyűlési képviselő ügyeit érintően. Becsó Zsolt szeretné tájékoztatni a piac vezetőjét, aki egyúttal politikai kommiszár és szocialista képviselő is, hogy  a miniszterelnök, azaz Orbán Viktor el fog látogatni Salgótarjánba. A Modern Városok Program keretén belül itt is lesz megállapodás. Kérdés persze az, hogy milyen tartalommal. Fontosnak nevezte, hogy ha valami nem vet jó fényt a városra és az azt immár 21 hónapja vezető szocialistákra, az az hogy a másfél év sem volt elegendő egy támogatható városi program összeállítására.

Hangsúlyozta, hogy 14 hónapig csak a titkolózás ment, valamint a politikai haszon és területszerzés, de érdemi megoldásokkal nem találkoztak. Hozzátette, hogy a váltást követően az új városvezetés részéről legalább megvolt a szándék az együttműködésre. Kitapintható volt, hogy van törekvés a közös cselekvésre. A polgármesterrel, azaz Fekete Zsolttal formálódó konstruktív együttműködés jegyében még az újabb 100 napos értékeléstől is eltekintett Becsó Zsolt.

Mindezt azért, mert le akarták zárni a háborús hangulatot, és ami talán a legfontosabb, hogy lehetőleg előre szerettek volna tekinteni. Pedig lett volna mondanivaló Ujhelyi István meg nem érkezett milliárdjairól, az önfenntartó város vízióját felváltó „szükségünk van a kormány támogatására”-pálfordulásról és a „menjünk tovább és védjük meg az örökséget, miközben eltakarítjuk az előző garnitúra vezetőit” lépéseiről – mondta el lapunknak az országgyűlési képviselő.

Úgy gondolja, hogy helyes politikai magatartást vettek fel és ha nem is értenek mindenben egyet, mégis megértették, hogy Salgótarján és térségének jövője az elkövetkező 3 évben fog eldőlni. Ezért az együttműködés talán gyümölcsözőbb lehet az itt lakók számára, mint a vicsorgó szembenállás. Elmondása szerint, Molnár Károly ezt nem értette meg. Biztosan fáj neki, hogy bár több százezer forint közpénzzel száműzték  a piac élére, de nem lehetett a közvetlen vezetés része. Így ráér a saját pecsenyéjét sütögetni és úgy néz ki, hogy ráér munkaidőben pártot szervezni, valamint politikai pamfleteket előadni sajtótájékoztató keretében. Persze mindezt szelektíven, neki tetsző módon teszi.

Hozzátette, hogy tarthatott volna tájékoztatást a Háromkő Takarékszövetkezet egykori vezetőinek viselt dolgairól, a gyémántcsiszolóhoz megítélt 864 millió forint sorsáról, a szocialista Leader 500 milliójáról, a használhatatlan kazári tározóról, a salgótarjáni önkormányzat kasszájába való MSZP-s tunkolásról, vagy akár a tömegközlekedés leépítéséről, a vállalkozók megsarcolásáról, valamint a végrehajtott politikai hajtóvadászatról.

Megtehette volna, hiszen része, szereplője volt a történeteknek vagy közvetve, vagy közvetlenül, hiszen ha valami rombolta a közbizalmat, akkor ezek a szocialistákhoz kapcsolódó ügyek voltak azok.

Becsó Zsolt úgy gondolja, hogy bölcsebb lett volna, ha a szocialista képviselő hallgat, vagy megnyilvánulása előtt pontosabban tájékozódik. Beszélgetésünk végén az országgyűlési képviselő elmondta, hogy számára legfontosabb, valamint közös érdek, hogy az együttműködés fennmaradjon, mert összefogva többre jutunk. Ez nemcsak Salgótarján, hanem a térség érdeke is.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában