16°
28°
18°

Önálló gazdálkodásra törekednek

– Arra törekszünk, hogy több olyan munkahelyet teremtsünk, ami hosszú távú munkalehetőséget, megélhetést biztosít legalább ötven embernek – mondta Kanyó Judit, Varsány község polgármestere.

Varsány. Az önkormányzat – élén a falu első emberével – az önálló gazdálkodás megvalósítására törekszik. Kihasználva a rendelkezésükre álló anyagi forrásokat és a pályázatokat, igyekeznek még élhetőbbé tenni a falut, s olyan beruházásokat megvalósítani, amelyek munkalehetőséget biztosítanak az ott élők számára.

A varrodájukban öten, a varróműhelyben hatan dolgoznak. Termékeik iránt egyre nagyobb a kereslet. A feldolgozó üzemük öt személy számára biztosít megélhetési lehetőséget. Ők a mezőgazdasági munkaprogramban megtermelt gyümölcs- és zöldségféléket dolgozzák fel, a téli időszakban pedig tésztakészítéssel foglalkoznak. A község egy új hűtő- és fagyasztókamrával is gazdagodott, amelynek révén még inkább biztosítottá válik a helyi mezőgazdasági termékek szakszerű tárolása, hasznosítása. A Kézműves portán kerül kialakításra a Portéka Ajándékbolt.

A mezőgazdasági közmunkaprogram keretében foglalkoztatják a legtöbb embert. Kanyó Judit elmondta, hogy két évvel ezelőtt beneveztek a tanyaprogramba. Ennek keretében őshonos gyümölcsfajtákat telepítettek és magyar fajtájú baromfit tartanak. Ősszel 800 darab gyümölcsfát ültettek el, amelyek között 24 fajta alma található. Szeretnének olyan gyümölcsöst kialakítani, ahol bemutathatják az érdeklődőknek, hogy régen milyen gyümölcsfajták voltak megtalálhatók a varsányi kertekben. A baromfiprogram keretében a tojóállományuk tojását a konyhájuk és a feldolgozó üzemük használja fel, de terveik között szerepel kiscsibék keltetése is.

A mezőgazdasági közmunkaprogram keretében foglalkoztatják a legtöbb embert

A mezőgazdasági programban megtermelt zöldségfélék és gyümölcsök teljes mértékben ellátják a konyhájuk igényét. A többlet a feldolgozóüzemükbe kerül. Zöldséget három hektáron termesztenek, emellett rendelkeznek egy héthektáros gyümölcsössel is. Egy két és félhektáros területre régi őshonos gyümölcsfajtákat telepítenek be.

Kanyó Judit úgy vélekedett, hogy egyre fejlődő önálló gazdaságuk jó eséllyel, hosszú távon ötven személy számára tud folyamatosan munkalehetőséget biztosítani.

Szenográdi Ferenc


ac milan
Megvan a milánóiak új edzője
itt a nyár / 12 perce
Az európai nyaralások a legnépszerűbbek, de a Balaton is közkedvelt
Görögországba és Törökországba utaznak a legszívesebben a megyében, de közkedvelt úticélok közé tartoznak az európai városok is.
Ugrás iOS és Android mellé? / 1 órája
Brutális, 60 százalékos gyorsulást ígérnek az okostelefonokra
Órákon belül / 1 órája
Újra őrizetbe vették Franciaországban az ETA egykori vezetőjét
itt a megoldás / 9 órája
Mit üzennek az álmaink?
hungarikum / 9 órája
Több mint 150 pálinkával neveztek az idei versenyre
7 mm-es művészettörténet / 9 órája
Gyilkos pénzt fizettek a Van Gogh életét kioltó fegyverért
Made in Asia / 10 órája
Nagyszabású kiállítással ünnepli jubileumát a Hopp Ferenc Múzeum