-7°
-1°
-6°

Önálló gazdálkodásra törekednek

– Arra törekszünk, hogy több olyan munkahelyet teremtsünk, ami hosszú távú munkalehetőséget, megélhetést biztosít legalább ötven embernek – mondta Kanyó Judit, Varsány község polgármestere.

Varsány. Az önkormányzat – élén a falu első emberével – az önálló gazdálkodás megvalósítására törekszik. Kihasználva a rendelkezésükre álló anyagi forrásokat és a pályázatokat, igyekeznek még élhetőbbé tenni a falut, s olyan beruházásokat megvalósítani, amelyek munkalehetőséget biztosítanak az ott élők számára.

A varrodájukban öten, a varróműhelyben hatan dolgoznak. Termékeik iránt egyre nagyobb a kereslet. A feldolgozó üzemük öt személy számára biztosít megélhetési lehetőséget. Ők a mezőgazdasági munkaprogramban megtermelt gyümölcs- és zöldségféléket dolgozzák fel, a téli időszakban pedig tésztakészítéssel foglalkoznak. A község egy új hűtő- és fagyasztókamrával is gazdagodott, amelynek révén még inkább biztosítottá válik a helyi mezőgazdasági termékek szakszerű tárolása, hasznosítása. A Kézműves portán kerül kialakításra a Portéka Ajándékbolt.

A mezőgazdasági közmunkaprogram keretében foglalkoztatják a legtöbb embert. Kanyó Judit elmondta, hogy két évvel ezelőtt beneveztek a tanyaprogramba. Ennek keretében őshonos gyümölcsfajtákat telepítettek és magyar fajtájú baromfit tartanak. Ősszel 800 darab gyümölcsfát ültettek el, amelyek között 24 fajta alma található. Szeretnének olyan gyümölcsöst kialakítani, ahol bemutathatják az érdeklődőknek, hogy régen milyen gyümölcsfajták voltak megtalálhatók a varsányi kertekben. A baromfiprogram keretében a tojóállományuk tojását a konyhájuk és a feldolgozó üzemük használja fel, de terveik között szerepel kiscsibék keltetése is.

A mezőgazdasági közmunkaprogram keretében foglalkoztatják a legtöbb embert

A mezőgazdasági programban megtermelt zöldségfélék és gyümölcsök teljes mértékben ellátják a konyhájuk igényét. A többlet a feldolgozóüzemükbe kerül. Zöldséget három hektáron termesztenek, emellett rendelkeznek egy héthektáros gyümölcsössel is. Egy két és félhektáros területre régi őshonos gyümölcsfajtákat telepítenek be.

Kanyó Judit úgy vélekedett, hogy egyre fejlődő önálló gazdaságuk jó eséllyel, hosszú távon ötven személy számára tud folyamatosan munkalehetőséget biztosítani.

Szenográdi Ferenc


-7°
-1°
-6°
Pára
Cs
-2°
-8°
P
-6°
Sz
-2°
V
mindenki eheti
Gyógyíthatja köhögését fenyőrügy sziruppal
Időjárás / 14 perce
Havazás és eső is lehet csütörtökön
A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -4 fok között várható.
Ajándék / 1 órája
Karácsonyi ajándékműsort adtak szépkorúaknak (fotók)
Gerhát Karina
Lapértesülés / 1 órája
Prőhle Gergely lesz a Habsburg Történeti Intézet új vezetője?
Magyar sci-fi / 1 órája
Pálfi György: fiatalkori álmom volt egy Stanislaw Lem-regény megfilmesítése
Ausztrália / 1 órája
Koalák végveszélyben
Születésnap / 2 órája
Keith Richards, a Rolling Stones gitárosa 75 éves
Együttműködés / 2 órája
Nógrád megyében a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása a cél
G. K.