Helyi közélet

2016.10.08. 07:42

Nyugaton is divatos a Macskanadrág

fenyvesi

Zajos, hangos és országos feltűnést keltő vendégszereplésen vett részt a napokban a Macskanadrág együttes! A kedvelt salgótarjáni punk-rock zenekar az egyik legjobb hazai heavy metal-bandának számító Tankcsapda együttest kísérte el nyugat-európai turnéjára, Rotterdamba, Párizsba és Dortmundba. A Salgótarján-zászló alatt játszó srácok nem vallottak szégyent a sztárzenekar mellett: szép sikert arattak.

 

NMH-információ. A nem mindennapi turné létrejöttéről Krätschmer Ákos, azaz „Garfield”, a banda vezéralakja így számolt be:

– A Tankcsapda külföldi koncertszervezője, Takács Árpád jó barátom, szereti a zenekart, eljár a fővárosi koncertjeinkre. Nemrégiben váratlanul felvetette: nincs-e kedvünk csatlakozni a Tankcsapda nyugat-európai turnéjához. Nos, szeretjük a zenéjüket, többször is léptünk már fel előttük, és korábban a dobosukkal, Fejes Tomival, most pedig a banda „vezérével”, Lukács László basszusgitáros-énekessel kerültem jó viszonyba. Körbetelefonáltam a fiúkat, és rögtön éreztük: bár a turné anyagilag megterhelő, nem mindennapi lehetőség, hogy nyugaton is megmutassuk magunkat a közönségnek. Nem is csalódtunk, hisz itthonról 1600 kilométerre is sok szeretetet kaptunk, jól fogadták a zenénket.

[caption id="" align="aligncenter" width="1280"] A Macskanadrág együttes (balról): Szili Miklós, Figula Gergó, Krätschmer Ákos és Zvada Szabolcs (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

 

A Macskanadrág egyébként jókora utat tett meg a mostani nyugat-európai turnéig. A zenekart még 1994 végén alapította a banda két mai törzstagja, Krätschmer Ákos basszusgitáros-énekes és Zvada Szabolcs gitáros. Első koncertjüket 1995 márciusában adták a Kohász rockklubban, majd mind több helyen, fesztiválokon is játszottak. Stílusukra főként a Ramones és a többi műfajalapító banda nyers rock and roll-zenéje hatott.

1996-ban már az Aurorával turnéztak, és a Szigeten is felléptek, megjelent első kazettájuk A látszat csal címmel, sőt a mezőtúri tehetségkutató fesztiválon harmadik helyezést értek el. A következő években már önállóan turnéztak, számaik több válogatáskazettán szerepeltek, visszatérő vendégekké váltak a Szigeten és a budapesti klubokban, sőt példaképük, a G.B.H. előtt is játszottak.

1998-ban minialbumot adtak ki, amelynek számai a Modern szerenád című első CD-jükre is felkerültek. Az itthon újszerű hangzásuk révén országos népszerűségnek örvendtek, de Szlovákiában, Szerbiában, Hollandiában, Németországban és Írországban is bemutatkoztak.

2003-ban a világsztár Dead Kennedys előtt léptek fel, majd A csillag még késik címmel új lemezzel rukkoltak ki A következő korongra 2009-ig kellett várni, ez a Porból lettél, porrá leszel, amely mindmáig az utolsó albumuk. Az utóbbi években kevesebbet koncerteztek, mindenki tette a saját dolgát, de most – mint látjuk – újra előléptek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Rögtön éreztük: ez nem mindennapi lehetőség…! – emelte ki „Garfield” (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A nyugati turnénak a basszusgitáros-énekes Krätschmer Ákos mellett Zvada Szabolcs és Szili Miklós gitáros, valamit Figula Gergő dobos vágott neki. A nagy utazásra „Garfield” így emlékszik:

– Az első napon Rotterdamban játszottunk egy háromszáz fős klubban, ahol nagy tömeg volt, és rögtön éreztük, milyen jó dolog a Tankcsapda vendégeként fellépni: a rajongók szeretetéből nekünk is bőven kijutott, ez minket is feldobott, azaz mi is jól játszottunk, így a jó érzés kölcsönös volt.

A következő állomás Párizs volt, a „fény városa”, de a Macskanadrág számára most inkább a „homály” jutott, mert a vártnál rosszabb helyen fogadták őket, ahol technikailag nem is tudták megoldani, hogy a Tankcsapda előtt fellépjenek – sőt, ők is csak egy rövidített műsort tudtak előadni a körülmények miatt – mondta „Garfield”.

De maga Párizs is rosszabb benyomást keltett benne, mint húsz évvel ezelőtt.

– Lehangoló volt, hogy nem játszhattunk, de maga a város is egyre inkább a félelemről szól, nem tud az ember az utcákon nyugodtan sétálni – említi. – Én csak olyan embert vinnék oda magammal, akit nem szeretek. De barátnőt, feleséget Párizsba elvinni ? Vagy romantikázni? – szerintem azt felhőtlenül már nem lehet.

A turné harmadik helyszíne Dortmund volt, ahol viszont ismét remekül érezték magukat a muzsikusok.

– Nagyszerű buli volt, minden jegy elkelt, szinte ünnepi hangulatban léptünk fel – folytatja „Garfield”. – Úgy érzem, jól játszottuk, a közönség is vette a lapot, láttuk, hogy – a rotterdamihoz hasonlóan – többen is velünk éneklik a dalainkat, élvezik a zenét. Tapsvihart arattunk, ami mindig nagyszerű érzés. Bátran mondhatom, nem hoztunk szégyent Salgótarjánra. Büszkén álltunk a színpadon, mert mások szerint is kitettünk magunkért.

A Macskanadrág az évek során többször is kísérletezett, évekig a kaliforniai ska-punk bandákra jellemző módon, fúvósokkal is felléptek – így készült két lemezük, A csillag még késik és a Modern szerenád –, amely sikeres időszaknak számított a banda életében.

Mára azonban a két gitáros felállással visszatértek a gyökerekhez, újra a Ramones által kialakított klasszikus punk-rockra jellemző, nyers, csupasz rock and rollt játsszák, amelynek divatoktól függetlenül mindig megmarad a törzsközönsége, azaz van kikre támaszkodniuk a zenészeknek.

Többen panaszkodnak arra, hogy nem lehetnek próféták saját hazájukban, keveset játszhatnak Salgótarjánban. A Macskanadrág hogy is van ezzel?

– Már két éve nem játszottunk Salgótarjánban – említi „Garfield”. – Igaz, nincs is hely, ahol felléphetnénk. Pedig amikor legutóbb játszottunk, több mint háromszázan váltottak jegyet, telt ház volt, nem is engedtek be több embert. Hirtelen nem is tudom, mikor játszunk itthon legközelebb. Örömmel és köszönettel említhetem viszont, hogy a nyugat-európai turnénkat Fekete Zsolt polgármester és Tomka István vállalkozó is támogatta, azaz úgy néz ki, mégsem felejtettek el bennünket a városban.

Az újabb tervekről Krätschmer Ákos elmondta:

– Most a nyugati turnén fellelkesülve újabb bulikat próbálunk szervezni. Emellett új számokat írunk, stúdióba vonulunk, demófelvételeket és videókat is készítünk, és reméljük, újra divatba jön a Macskanadrág!

B. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában