Helyi közélet

2017.02.15. 07:44

Nyelvvizsga

fenyvesi

Fenyvesi Gábor jegyzete

A hétfőn megjelent legfrissebb ombudsmani jelentésben az alapvető jogok biztosa aggályosnak tartja, hogy olyan tudást várnak el a diákoktól, amire az alaptanterv szerint a közoktatási intézmények nem készítik fel őket.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára azonban úgy gondolja, 2020-ig épp elég idejük lesz a diákoknak a felkészülésre, ezért a kormány kitart a kötelező nyelvvizsga terve mellett.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy azok, akik most jelentkeznek középiskolába, már arra számíthatnak, hogy a felvételihez zsebükben kell lenni a nyelvvizsgának.

Ami nem is baj. Abszolút támogatható ez az elképzelés, mert egyrészt egy óriási terhet vesz le a diplomázó fiatalok válláról, hiszen elég nagy feladat a diplomamunka megírása és az államvizsgára való felkészülés is. Másrészt vélhetően megakadályozza, hogy újra beragadt diplomák halmozódjanak fel a rendszerben.

Azt szögezzük le, hogy a nyelvvizsga megszerzéséhez eddig is a legtöbb esetben magántanárok segítségét vette igénybe a nyelvtanulók többsége, vagy a tanulási időn túl nyelviskolába járt. A középiskolás fiataloknak ma már sokkal jobb feltételeik vannak a nyelvtanulás terén, mint mondjuk egy-két évtizeddel ezelőtt. Többféle nyelvi felkészítő program és többféle nyelvvizsgaközpont közül tudnak választani.

Könnyen megdől az az érv is, hogy az alaptanterv nem készíti fel a tanulókat a nyelvvizsgára. Nos, a főiskola és egyetem sem. Ez ugyanis már nem erről szól. A diploma megszerzéséhez ezek a tanulók is a tanulmányaik mellett nyelviskolába vagy magántanárhoz járnak – nem kevés pénzért.

Arról már nem is beszélve, hogy milyen nehéz dolog a nyelvtanulás már felnőtt fejjel, munka mellett, család mellett.

Szóval, a kötelező nyelvvizsga előírása helyes elgondolás, de abban közelíteni kell az álláspontokat, hogy a középiskolában a nyelvi órák tanterveit ahhoz kell igazítani, hogy a kimeneti pont nem pusztán az érettségi, hanem a nyelvvizsga.

Persze ne legyenek illúzióink, így is lesznek olyanok szép számmal, akik a magántanárok face to face óráit fogják igénybe venni a sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában