Helyi közélet

2016.09.06. 04:39

Novíciusok fogadalomtétele

fenyvesi

A szécsényi ferences rend templomának harangja ünnepi szentmisére hívta a hívőket a múlt hét végén. Lélekben felemelő ünnep volt ez a nap annak a három fiatalnak – Mészáros Leventének, Farkas Tamásnak és Radványi Atanáznak –, akik a noviciátus befejezésével az istentisztelet keretében egyszerű szerzetesi fogadalmat tettek.

Szécsény. Osztoztak a fogadalmat tevők ünnepi érzéseivel a családtagok, a rokonok és a barátok is. Lélekben együtt örültek a három fiatallal továbbá a ferences rendi testvérek, a ferences rendi és a klarissza nővérek, valamint a hívők.

Az ünnepi szentmisét Dobszay Benedek ferences rendi tartományfőnök mutatta be. Hálát mondott az Úristennek, hogy adott olyan fiatalokat, akik elfogadták a hívó szavát és az ő szolgálatába akarnak állni. Kitért arra, hogy napjainkban a világi élet térhódításának lehetünk tanúi, bizonyos veszély fenyegeti az egyházat. Vannak fiatalok, akik ma is vállalják, hogy Krisztus követői lesznek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Pillanatkép az ünnepi szentmiséről[/caption]

Idézte Ferenc pápát: „Szívesebben látok egy olyan egyházat, amelyet baleset ért, amely megsebesült, miközben kiment az utcára, mint egy olyat, amely belebetegedett a gyávaságba, kényelmébe, és saját biztonságához ragaszkodott”.  Arra biztatta a hívőket, hogy merjék nyíltan vállalni hitüket.

A novíciusokhoz szólva úgy fogalmazott: „azt kívánjuk, azért imádkozunk ezen a szentmisén is, hogy most, amikor fogadalmat tesztek, segítsen benneteket az Úristen abban, hogy minél jobban megismerjétek, minél jobban tudjátok szolgálni az, aki odaadta magát értünk”. A fogadalomtevők elé példaként állította Szent Ferenc életrendjét.

– Döntéseteket közösségben mondjátok ki, a ferences testvéri közösségben, amely otthonotok, amelyre rábízhatjátok magatokat, amely irányítja, segíti döntéseiteket – hangsúlyozta Dobszay Benedek.

A novíciusok először közösen tettek fogadalmat Krisztus követésére, a tisztaságra, az önkéntes szegénységre és az engedelmességre. Majd egyenként, a ferences rendi tartományfőnök előtt tették le a fogadalmukat, aki elfogadta azt. Arra kérte őket, hogy Szent Ferenc méltó követői legyenek.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] A szerzetesi fogadalmat tett három fiatal: Radványi Atanáz, Farkas Tamás és Mészáros Levente (balról jobbra)[/caption]

A szentmisét követően Piusz atya, a szécsényi ferences rend házfőnöke, a novíciusok magisztere lapunknak elmondta, hogy a fogadalmat tett három fiatal Budapestre, Pasarétre költözik, ott folytatják további tanulmányukat. A másik három novíciusuk – Fischer Peregrin, Csáky Fülöp és Kovács Zsolt – szeptember 11-én, vasárnap Csíksomlyón, a ferences templomban tesz fogadalmat; ők Szászsebesen folytatják tovább tanulmányaikat.

Vasárnap reggel Szécsényben, a kolostorban ünnepélyes keretek között újabb négy fiatal vette fel a ferences rend ruháját és kezdte meg egyéves novíciusi életét.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában