Helyi közélet

2017.07.06. 09:14

Nógrádi pálinkák a legjobbak között

fenyvesi

A közelmúltban tartották a „Pálinka Országkóstoló” eredményhirdetését a Parlamentben, ami Nógrád megye számára nevezetes alkalom volt, hiszen a nagykeresztúri, a márkházai, illetve a palotási gyümölcspárlatok is elnyerték a legjobbaknak járó elismerést. Hazánk öt földrész 76 országában értékesít pálinkát – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

NMH-információ. A Földművelésügyi Minisztérium internetes oldaláról megtudtuk: 2014-ben hirdették meg először a Nemzeti Borkiválóság Program mintájára a Nemzeti Pálinka-kiválóság Programot, amelyet 2015-től kezdve a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) országos pálinka- és törkölypálinka versenyével közösen szerveznek.

A miniszter ismertette: amíg 2010-ben valamivel több mint ötszáz pálinkafőzde működött az országban, addig most már mintegy hatszázra növekedett ezek száma. A kereskedelmi főzdék pedig 72-ről 138-ra gyarapodtak. Az országkóstolóra nevezett tételek száma szintén emelkedett, idén 43 pálinkaháztól összesen 382 érkezett.

Mihályi László, a PNT elnöke az eredményhirdetésen arról számolt be, hogy a PNT Országos pálinka- és törkölypálinka megmérettetésen szereplő gyümölcspárlatok minősége egyre jobb. A kiosztott díjak is ezt mutatják, hiszen 110 arany, 144 ezüst és 88 bronz minősítést ítéltek oda. Emellett a legkiválóbbak több különdíjat is kaptak. Magyarország legjobb pálinkája címet 2017-ben a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlőpárlata kapta.

Az elnök végezetül elmondta, a múlt évben valamivel több, mint 1,9 millió liter, míg az azt megelőzőben mintegy 1,8 millió liter pálinkát hoztak forgalomba Magyarországon.

Szűkebb hazánk számára külön örömet nyújtott az eredményhirdetés, hiszen a nagykeresztúri, a márkházai, illetve a palotási pálinkák is bekerültek az ország legjobb gyümölcspárlatai közé.

Idén a nagykeresztúri CRUXX GeminaWines&Spirit „Marcipános” Berkenye pálinkájával kiérdemelte a Top Pálinkakiválóság elismerést, továbbá erdei gyümölcs, meggy és vadbodza párlataival pedig a Pálinkakiválóság címet is megnyerték. Aranyérmesek lettek a meggy, a vadbodza, valamint a „Marcipános” Berkenye pálinkáik, ezüst minősítésben részesült az erdei gyümölcspárlatuk, illetve bronzérmet kapott a Barrique szilva, a Kiffer körte és a „Szőlőhéj” törkölypálinkájuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="1348"] Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (balra) a díjátadónFotó: Franz Ilona/FM[/caption]

A Márkházi Pálinkafőző Társaság Kft. Irsai Olivér szőlőpárlata is Pálinkakiválóság címben részesült. Ezüstérmesek lettek továbbá Irsai Olivér szőlőpálinkájukkal, bronzérmesek szilva- és meggypárlatukkal.

Megyénkből a Palotás pálinkaház is bekerült a legjobbak közé. Meggypálinkájuk arany, szeder-, Irsai Olivér szőlő- és feketeribizli-párlatuk ezüst, míg cigánymeggy-, illetve vilmoskörte-pálinkáik bronzérmesek lettek.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában