Nógrád megye

2018.04.19. 15:26

Nógrádban nincs belvíz – jók a domborzati viszonyaink

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint megyénkben területileg az átlagos téli csapadék mennyisége 102 milliméter volt, ami csaknem pontosan megegyezik az ebben az időszakban Nógrád megyére jellemző 30 éves átlaggal.

V. E.

Március­ban megközelítőleg 20 milliméterrel több eső és hó hullott a sokéves átlagnál.

A csapadékkal kapcsolatban Vértes Ágnes, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Nógrád megyei igazgatója lapunknak elmondta: Nógrád megye szerencsés, mert a domborzati viszonyai miatt itt nem jellemző, hogy belvizes területek alakulnának ki. A legveszélyeztetettebb rész az Ipoly mellett található, itt Ipolytarnócon áll hat lakóház az árterület peremén. Ezen kívül néhány területen magasabb a belvíz szintje, de egyik eset sem súlyos.

A NAK agrárkárenyhítési alapot tart fenn, amelyet azok a gazdák is igénybe vehetnek, akiknek termőterületén található növénykultúrát nagymértékben károsítja a belvíz.

A gazdáknak az őket ért károkat a növénykultúra károsodásának első észrevételét követően tizenöt napon belül be kell jelenteniük. Erre elektronikus úton van lehetőségük a Magyar Államkincstár honlapján.

Kiemelt fotó: Hont alatt az Ipoly rendszeresen kilép medréből. A területet kaszálónak használják, Fotó: T. A./N.M.H.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában