te mit adnál?

2019.01.22. 07:01

Névadás: szappanopera az anyakönyvvezető előtt

Divat, hogy újszülött gyermeküknek mind különlegesebb neveket adnak a szülők. Egyre ritkább ezek között magyar név, az sem ritka, hogy helyettük valamelyik népszerű külföldi keresztnevet választanak, gyakran szappanoperák szereplőiét, amelyet aztán a magyar helyesírási szabályoknak megfelelően kell használni.

Lászlók Judit

Seron, Floransz, Sekina, Dzsesszika is megjelent a női nevek palettáján. A fiúk egyre gyakrabban kapják a Dzsúlió, a Dzsínó, a Kevin nevet. Képünk illusztráció

Forrás: MW

Régen gyakran kapta a gyerek a nevét a szülei után, amely lehetővé tette, hogy a régi magyar utónevek fennmaradjanak, mostanában azonban, inkább az lett a fontos, hogy ezek a csöppségek minél egyedibb keresztnevet kaphassanak. Sokszor előfordul, hogy ezek az ötletes elnevezések filmekből vagy éppen sorozatokból erednek. Ez a trend egyébként a régiónkat sem kerüli el. Országos szinten a legnépszerűbb utónév a Bence és a Hanna.

– Az utóbbi két évben a városban a legtöbbször a Zétény és a Bence fiúnevet adták a szülők az újszülötteknek, de előkelő helyen szerepelt még az István, a Dominik és az András is. A lányoknál a Liliána és a Gréta volt a favorit. Természetesen a települést sem kerülték el a kivételes utónevek, így született Sekina, Sanel, Seron, Dzsasztin, illetve Nikolasz nevű gyermek is – adta tájékoztatásul Szécsény Város Önkormányzata.

Magyar utónév: csak fonetikusan

Magyarországon nincs szabad névválasztás, ha a szülők olyan utónevet szeretnének bejegyeztetni, ami még nem szerepel a Magyar Tudományos Akadémia listáján, akkor a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságánál kell kérvényezni az adott keresztnevet. Az újonnan kérvényezett utónevet mindig a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni, ezért fordulhat elő, hogy a kislány neve nem Jennifer lesz, hanem Dzsenifer.

– Etesen a tavalyi esztendőben az Alexander, a Joachim, a Mirjam, a Seron, az Arabella, a Valentin, a Szebasztián, a Floransz, a Melissza, a Nikolasz, a Kármen, a Ruben, a Feliciána, a Dzsúlió, a Zoé, valamint a Dzsínó volt a legkülönlegesebb név, amit a szülők adtak gyermekeiknek – mondta portálunknak Kucsera Katalin, a helyi anyakönyvvezető.

A tapasztalat azt mutatja, hogy Nógrád megyében is igyekeznek a szülők különlegesnél különlegesebb keresztnevet választani csemetéiknek és az sem ritka, hogy valakinek ebből egyszerre kettő is jut. Nagylócon immár több mint húsz éve készítenek Nagylóci Kalendárium néven kiadványt, amely tartalmazza többek között az újszülöttek neveit is. A legutóbbi kiadásból látni, hogy nagyon elterjedt a két utónév adása. Olyanok szerepelnek itt, mint a Pamela Ketrin, vagy éppen a Bendegúz Noel. Sok más helyhez hasonlóan itt is érvényesült a trend, szép számmal megtalálhatóak a külföldi keresztnevek, mint a Kevin, vagy a Dzsesszika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában