Felmérés

2018.06.19. 17:11

Nem is gondolná, miben jeleskednek a nógrádiak! Mutatjuk!

Ismét elkészült az ország nagy hűtlenségi térképe, amelyből kiderült: Budapesten és Győrben a legcsalfábbak az emberek, míg Nógrád megyében a leghűségesebbek. Az országos internetes társkereső felmérése ráadásul arra is rávilágított, hogy a titkos viszonyra vágyó emberek leginkább hétfőn keresnek maguknak aktív szeretőt...

Szabó Rita

Szabóné Koós Ibolya klinikai szakpszichológus szerint az emberek között vannak hűségesek és kevésbé hűségesek függetlenül attól, hogy hol élnek, nagyvárosban vagy kistelepülésen.

– Ugyanolyan emberek élnek Budapesten és vidéken, bár talán van némi igazság abban, ha több a lehetőség az ismerkedésre, könnyebb a félrelépés. Persze nem szabad általánosítani. Ha megkérdezzük az embereket, csalták-e már meg partnerüket, házastársukat, és a válaszadásra önkitöltős kérdőívet alkalmazunk, számolni kell azzal a hatással, hogy olyan választ adnak, amiről úgy gondolják, elvárják tőlük – mondta a szakember.

– Ismert pszichológiai vizsgáló módszer, hogy a célzott kérdéseket elrejtjük 300 kérdés közé, és megismételjük véletlenszerű sorrendben. Előfordulhat, hogy ugyanarra a kérdésre két különböző választ kapunk. Érdemes lenne tehát a hűtlenség kérdéséhez az őszinteség fogalmát is figyelembe venni. A hűség-hűtlenség problematikája minden embert érint, korra, nemre való tekintet nélkül. Ha nem foglalkozunk azokkal, akik kóros kapcsolat-, romantika- vagy szexfüggőségben élnek, akik lényegében lelkileg beteg emberek és veszélybe sodornak másokat és saját magukat is, tehát, ha egy átlagos, „normális” emberről beszélünk, mindenkire leselkedik a megcsalatás démona. Azt hiszem, minden párkapcsolatban csak idő kérdése, hogy valamelyik félnél megjelenjen a „harmadik”. A nagy kérdés az, hogy mit tudnak tenni a kísértés ellen – vélekedett a szakpszichológus.

Hozzátette: általános tapasztalat, hogy a férfiak könnyebben hűtlenkednek, mint a nők. A nők nagy többsége csak egy férfit szeret, míg a férfiak esetében ez másképp van.

Férfiaknál gyakoribbak az egy éjszakás kalandok, ami nem jelent számukra érzelmi elköteleződést is, könnyen túl teszik rajta magukat: „nem történt semmi”. Ha a férfi a félrelépés után visszamegy partneréhez és hallgat, akkor tulajdonképpen döntött, egyértelmű, kit választott. Számtalan példa van arra, hogy a nő titokban reménykedik, hogy párja vissza fog jönni, az évek telnek, a férfi pedig nem mer lépni, hiszen őt kidobták, minek könyörögni.

Megkérdeztük az utca emberét:

Kelemen Sára: – A mai férfiak többsége nem kapcsolatra vágyik, hanem kalandra. A cél, hogy minél több nőt szerezzenek meg, ami inkább ösztönös vadászat, és nem érzelem. Egy kapcsolatból nehezen lépnek ki, ezért egyszerűbb számukra egy laza viszony, vagy egy éjszakás kaland. A nők általában akkor lépnek félre, ha a kapcsolat menthetetlen.

Kelemen Álmos: – Kevesen vannak a hűségesek. A legtöbb párkapcsolatban élő ember úgy gondolja, mindig van egy jobb, és nem képesek megelégedni a jelenlegivel. Véleményem szerint ezért is van ennyi válás és szakítás manapság. Az, hogy kik a hűségesebbek, nehéz kérdés. Manapság az emberek ugrálnak az egyik kapcsolatból a másikba.

Szabó Judit: – A hűség személy- és kapcsolatfüggő. Ha elmúlik a szerelem, megcsalás nélkül is le lehet zárni. Vannak, akik a harmadik megjelenésével könnyebben elfelejtik azt, aki iránt valaha is éreztek valamit. A nő a szeretetet hiányolja, a férfi pedig már nem érzi magát férfinak a kapcsolatban, így más nőtől várja, hogy megerősítse ezt az érzést.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában