Nógrád megye

2018.05.26. 11:21

Ne várjunk őszig a kéménysepréssel!

Vége a fűtési szezonnak, újból itt van a kémények ellenőrzésének ideje. A családi házak esetében a sormunkára időpontot kell foglalni. Idéntől ugyanis csak a társasházakba érkeznek maguktól, ütemterv szerint a kéményseprők.

Gerhát Karina

Január elsejétől a családi házakhoz nem megy ki automatikusan a kéményseprő, helyette akkor érkezik, amikorra időpontot egyeztetünk.

– Az ingatlanhasználó tehát szabadon értekezhet a szolgáltatóval a kéményellenőrzés idejéről, és nem függ a szolgáltató munkavégzésének menetrendjétől – mondta Angyal Eszter.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette: ennek köszönhetően az érintetteknek nem kell szabadságot kivenniük a kéményellenőrzés miatt, helyette a szolgáltató igazodik hozzájuk. Éppen ezért érdemes a nyári szabadságot megelőzően egyeztetni, hiszen ha úgy is otthon vagyunk néhány napot, miért ne ellenőriztetnénk ingyenesen a kéményünket? Mindenkinek érdeke ugyanis, hogy az jól és biztonságosan működjön. Az ellenőrzés változatlanul ingyenes a magánszemélyek számára.

Bírsággal is sújtható a mulasztás

A katasztrófavédelem 2016. július elsejétől jelent meg a kéményseprőipari köz­szolgáltatók között, ezért Nógrád megyében is ekkor vette át a feladatot.

Angyal Eszter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek nem rendelik meg a kéményseprést, tűzvédelmi bírsággal sújthatók. A szakemberek mindenkinek javasolják, aki családi házban él, hogy amennyiben lehetősége van rá, ne a fűtési időszak kezdetére hagyja az ingyenes kéményellenőrzést. Igényeljék meg azt mielőbb. A családi házban élőknek a katasztrófavédelem kéményseprői – munkájuk mennyiségétől függően – általában egy-két napon belül tudnak időpontot adni, de legrosszabb esetben is csupán egy-két héten belül rájuk kerül a sor.

– Amennyiben valaki családi házban él és az ingatlanba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet – az egyéni vállalkozó is annak minősül –, akkor a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a lakás tulajdonosa időpontot foglal.

Nógrád megyében a katasztrófavédelem kéményseprő szakemberei végzik a magánszemélyek kéményeinek ellenőrzését, illetve tisztítását – ismertette Angyal Eszter. A katasztrófavédelem megyei szóvivője hozzátette: amennyiben családi házban él az illető, és az ingatlanba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprést egy-, vagy kétévente kötelező megrendelni egy kéményseprő cégtől. Ennek gyakorisága attól függ, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente szükséges az ellenőrzés. A kéményseprésért ebben az esetben fizetni kell.

Nógrád megyében a Magyar Kéményseprő Kft.-től, a FŐKÉTÜSZ Kft.-től, a Kéményseprőipari Kft.-től, illetve az Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft.-től lehet megrendelni a munkát.

A társasházi lakóhoz – ha a lakásba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet – a katasztrófavédelem kéményseprője értesítést követően magától fog érkezni, és ingyenesen elvégzi a sormunkát. Bejegyzett gazdálkodó szervezettel rendelkező társasházi lakásba is automatikusan érkezik a kéményseprő, de ebben az esetben ki kell fizetni a munka díját. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor a teljes munkadíjat, ha az épület a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor az összeg rá eső részét kell kifizetnie az illetőnek. Egy tízlakásos társasház esetén például a munkadíj egytizedét.

Angyal Eszter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta továbbá, hogy az ellenőrzésre vonatkozóan időpontot egyeztetni online felületen a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat weboldalon lehet. Telefonon is megoldható mindez, az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámot tárcsázva, majd a 9-es, aztán az 1-es billentyűt megnyomva a bejelentkező ügyintézőnél. Lehetőség van emellett a személyes időpont-egyeztetésre is ügyfélfogadási időben Salgótarjánban, a Szent Flórián tér 1. szám alatt, de e-mailt is küldhetnek a [email protected] címre.

 

Kiemelt fotónkon: A kémények felújítására, a vizsgálatokra fűtési idényen kívül keríthetünk sort – Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában