Salgótarján

2018.06.22. 19:52

Nagy a gond Tarjánban: lassan életforma a hajléktalanság

Leginkább a környező üzletek isszák a levét annak, hogy az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a hajléktalanok száma Salgótarján belvárosában. Egyre gyakoribb a verekedés, a hangoskodás és a szemetelés, ami az eladók szerint – azon túl, hogy rendkívül zavaró – forgalom­kiesést is okoz számukra.

Szabó Rita

Nemcsak a lakók, de a környező boltok üzemeltetői szerint is mára már korántsem nevezhető Salgótarján ékességének a nemrég felújított városrész.

Összefogáson gondolkodnak

A belvárosi üzletek nevük elhallgatását kérő dolgozói egyöntetűen arra panaszkodnak, hogy a hajléktalanok a boltok bejáratai elé piszkolnak, hangoskodnak, kéregetnek.

– Egy kulturált család nem fog leülni erre a padra a téren, mert elég nagy rá az esély, hogy egy kéregető inzultálni kezdi őket – mondta az egyik eladó.

Hozzátette: egyesek az üzletek mögötti raktárrészekhez mennek elvégezni a dolgukat, amit nem győznek takarítani. A kiülőket pedig előszeretettel használják alvásra az italtól bódult állapotú férfiak és nők. Mint mondta, a szomszéd üzletek vezetőivel már az összefogáson gondolkodnak, hátha tesz valamit az önkormányzat az ügy érdekében.

– A probléma nem csupán helyi jelenség, országosan is jelentkeznek hasonló gondok. Természetesen ez nem vigasz a salgótarjáni polgárok, kisboltosok számára – mondta Szatmáry Zsolt, a salgótarjáni városüzemeltetési iroda osztályvezetője.

Hozzátette: a jelenleg hatályos jogszabályi környezet megteremtette a lehetőségét annak, hogy emberek az utcán éljenek, szabadon válasszák meg a számukra meg­felelő életkörülményeket, életvitelt. Bevezetésre került a települési szintű lakcím, azaz a lakcímkártyán mindössze annyi szerepel: „Lakóhely: Salgótarján”.

– A hajléktalan lét életformává vált, nem tiltható, nem büntethető. Az ilyen életformát választó, folytató ember nem kényszeríthető átmeneti szállás, melegedő vagy bármely más szociális ellátási forma igénybevételére. Kizárólag abban az esetben szólíthatóak meg ezek az állampolgárok, amennyiben olyan tevékenységen érhetők tetten, amely egyéb jogszabályba ütközik, például vétenek a köztisztaság szabályai, a közterületi italfogyasztás vagy éppen bizonyos helyeken a dohányzás tilalma ellen – mondta az irodavezető.

Salgótarján Megyei Jogú Város közterület-felügyelői több esetben intézkedtek az elmúlt időszakban is szabálysértés elkövetése miatt. Ez egyrészt azt jelenti, hogy felszólítják az illetőt a jogellenes magatartás befejezésére, másrészt szabálysértési feljelentést tesznek az illetékes hatóságnál.

– El kell mondanom, hogy maguk az üzletek sem fordítanak kellő figyelmet a bolt körüli környezetre. Persze, tisztelet a kivételnek. Egyes üzletek bejáratánál rendszeresen találkozunk olyanokkal, akik az ott vásárolt italt fogyasztják, vagy olyanokkal, akik szétdobálják a papírzacskót és az egyéb csomagolóanyagot, esetleg a sörös-, üdítősdobozt hagyják maguk után az utcán – mondta a irodavezető.

Szatmáry Zsolt hozzátette: az üzletek tulajdonosainak, bérlőinek kötelessége lenne az épület előtt, mögött és körül a takarítás, a folyamatos tisztaság fenntartása, de ez sem igazán valósul meg. A városüzemeltetési iroda egyébként a belváros kiemelt övezetében folyamatosan végzi a közterületek takarítását és az utcai szemétgyűjtők ürítését.

 

Kiemelt fotó: A közterület-felügyelők több esetben is intézkedtek már szabálysértés elkövetése miatt, Fotó: Hüvösi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában