Pásztó

2018.04.14. 11:21

Nagy a feszültség a testület és Dömsödi Gábor között

A csütörtöki testületi ülésen Dömsödi Gábor pásztói polgármestert lemondásra szólította fel Farkas Attila képviselő, volt alpolgármester. A polgármester közösségi oldalán reagált, ahol elkezdődött némi kommentháború, mi igyekeztünk azt is megtudni, milyen forgatókönyvek jöhetnek ezek után a város életében.

Nagy Orsolya

Amint arról már beszámoltunk: csütörtökön tartották meg a városi képviselő-testület március végén elmaradt ülését. Ezen Farkas Attila volt alpolgármester, képviselő kért szót, ügyrendi kérdésben, és azt javasolta Dömsödi Gábornak, hogy mondjon le a polgármesteri tisztségéről. Ezután felállt mind a hét képviselő, és otthagyták az ülést. A felvetésre április 26-ig várnak választ. A polgármester döntése függvényében a testület kialakít majd egy álláspontot. Dömsödi Gábor portálunknak elmondta: nem fog lemondani a polgármesteri megbízatásáról.

– Ha megtörténne a lemondásom – amit, most mondom, nem teszek meg – akkor az Pásztót teljesen ellehetetlenítené – mondta kérdésünkre Dömsödi Gábor. – Ez egy politikai játszma, amelyben nem én leszek a vesztes, hanem a város. Ha lemond az egész képviselő-testület, akkor új választás jön, ahol én is indulnék. De ez sokba kerülne Pásztónak, legalább ötmillió forintos költséget jelentene – közölte a polgármester. Leszögezte, a közösségi oldalon zajló vitára nem kíván többször reagálni. – Az önkormányzati politizálás a városról szól, amelynek a helye a testületi ülés – tette hozzá.

Farkas Attila városi képviselő nem változtatta meg véleményét a történtekkel kapcsolatban.

– Amennyiben megválasztották volna országgyűlési képviselőnek Dömsödi Gábort, akkor is polgármesterválasztás lett volna a településen. Akkor nem zavarta, hogy ez mekkora költséggel járna a városnak – mondta el portálunknak Farkas Attila, aki a polgármester közleményére a közösségi oldalon keresztül is reagált. Úgy fogalmazott: sosem volt híve a közösségi oldalon való önkormányzati ügyekről szóló vitáknak, de úgy emlékszik, nem ő kezdte el.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetséges kimenetelei lehetnek a polgármester és a képviselő-testület közti feszültségnek a jövőben, dr. Gajdics Gábort, Pásztó jegyzőjét kérdeztük.

– Ha a polgármester mégis úgy határoz, hogy lemond, azt kizárólag írásos formában teheti meg, az erről szóló iratot a testület felé kell benyújtani. Az ettől számított 30 napon belüli időpontban mondhat le, de akár időkorlát nélkül, azonnali hatállyal is visszaléphet státuszától – közölte a jegyző.

– Ezek után időközi polgármester-választást kellene tartani. Ha nem mond le, a képviselő-testület feloszlathatja önmagát, ha a testületi ülésen a minősített többség, név szerinti szavazással így dönt, és erről határozatot hoznak. Továbbra is hivatalban marad mindenki az időközi választás időpontjáig, amit a helyi választási bizottság tűz ki. Ez a kitűzés napjától számított 80 és 100 nap közé kell, hogy essen – mondta dr. Gajdics Gábor. Hozzátette: amennyiben senki nem dönt úgy, hogy lemond a pozíciójáról, akkor mindenki tovább dolgozik a következő általános önkormányzati választásig, amely várhatóan a jövő év őszén lesz.

Kiemelt fotónkon Farkas Attila (forrás: Facebook)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában