Helyi közélet

2017.04.11. 04:33

„Mindig a közösség javát keresték”

fenyvesi

A Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség parinirvána ünnepséget szervezett Taron, a Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkban, illetve a Tara Templomban. A múlt szombaton tartott esemény rendhagyó volt, ugyanis idén április 8-án százhetvenöt éve, hogy a létesítmény névadója – aki a magyarság eredetét kereste Keleten – elhagyta földi testét, és a béke állapotába tért. A közösség szellemi alapítója, Láma Ngawang Rinpocse pedig hat esztendeje, április 9-én, hagyta itt az evilági életet. Az egész napon át tartó programokkal emlékük előtt tisztelegtek.

Tar. A ceremónia egy rövid bevezetővel indult, amelyből megtudtuk, hogy az ünnepséggel Kőrösi Csoma Sándorra emlékeznek, aki Tibetben újrateremtette a kapcsolatot az ősi tudás élő hagyományával. Visszagondoltak a közösségért végzett megvilágosult munkájára, melegszívű gondoskodására. Az esemény elején röviden összefoglalták a parinirvána szójelentését is: a buddhizmusban a halál pillanata után bekövetkező nirvánára – teljes béke és boldogság stádiuma – utal, amely azon személyekkel történik meg, akik még életük során elérték azt. Ilyen állapotot csak olyan emberek képesek elérni, akik életük folyamán óriási szellemi munkát végeztek, és tudatukat megtisztították a negativitástól.

[caption id="" align="aligncenter" width="1051"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Ezt követően az ünnepség részeként Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri tanácsosa tartotta meg az alkalomra szánt beszédét, amit az alábbi gondolatokkal kezdett: „amikor a Kőrösről származó Csoma Sándor békébe térésének százhetvenötödik évfordulójára emlékezünk, akkor olyan ember példája áll előttünk, aki egy néhányszáz lelkes kis erdélyi faluból indult útjára. Ott, ifjú korában már a fejébe vette, hogy a magyarság eredetét fogja kutatni Keleten.”

[caption id="" align="aligncenter" width="628"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Hozzátette, az akkor uralkodó állásponttal szemben erre tette fel életét. Felkészült, elvonult, Németországban tanult, majd sok megpróbáltatáson keresztül eljutott Indiába. Fáradhatatlanul kutatta azt, ami létezésének legfőbb eleme volt. Talán méltatlanul, de nem eléggé őrizzük emlékét, pedig az ilyen emberekre, példákra napjainkban is szükség van! Kőrösi Csoma Sándor saját hasznát nem nézve kitűzött maga elé egy célt, szenvedéseken keresztül is képes volt elvonulni, tanulni, töltekezni, hogy mindezt később átadhassa a tudománynak, illetve a magyarságnak – hangsúlyozta.

[caption id="" align="aligncenter" width="1410"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A miniszteri tanácsos azt gondolja, hogy mindez sokunk számára példa lehetne. Ugyanis egy ember – aki még abban az időben nem ismerte azt a fogalmat, hogy esélyegyenlőség, vagy felzárkózás, – egy hátrányos helyzetű erdélyi faluból ilyen nagy dolgokat tudott véghezvinni. Az egész világ elismerte őt, de mindenét oda is adta ezért a célért, így tehát életét sem kímélte.

Mindezek után kitért arra is, hogy egy másik egyénre is emlékezni kell: a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség szellemi alapítójára, aki hat éve tért a békére.

[caption id="" align="aligncenter" width="1410"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Mi a közös kettejükben? Egyikük másfél évszázaddal korábban egy kicsiny, akkor még magyarországi településről eljutott Tibetbe. Láma Ngawang Rinpocse pedig másfél évszázaddal később Tibetből jött hazánkba. Ő is tudta, el kell vonulnia, töltekeznie kell ahhoz, hogy aztán majd taníthasson, közösséget formálhasson, illetve adhasson az embereknek. Olyan örök értékek talaján álló közösségeket formált, amelyekre egyaránt nagy szüksége van a buddhistáknak, a keresztényeknek, más vallásúaknak, hazánknak, illetve az egész világnak – részletezte a miniszteri tanácsos.

Ezt követően kitért arra is, mindkét ember példa lehet számunkra, hiszen nem a saját javukat keresték, hanem a közösségét. Egész életüket arra tették fel, hogy adjanak, gazdagítsák embertársaikat. Végezetül Hegyi László azt kívánta, hogy Tarnak, Magyarországnak, Európának a jövőben is legyenek hozzájuk hasonló, példamutató férfijai, akikre a tudomány, továbbá a vallás felnézhet és, akik létüket hajlandóak feltenni egy nemes célra.

[caption id="" align="aligncenter" width="1410"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Ezt követően néhány mondatban bemutatták a nap két főszereplőjének munkásságát, majd Láma Csöpel vezetésével kezdetét vette a közös meditáció. Mindezek után étekszenteléssel, a Kőrösi Csoma Sándor emlékpavilonnál pedig koszorúzással folytatódott a szertartás. A délután folyamán még számos érdekes programon vehettek részt az érdeklődők.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában