Helyi közélet

2016.08.18. 14:25

Mindennapi kenyerünk

fenyvesi

Fontos eledelünk a kenyér. A régiek úgy is hívták: élet. A Miatyánkban is benne van: „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!” A kenyér mindig is ott volt és lesz is az asztalon.

Szécsény/Litke. A szécsényi Vincze István 1965-ben döntött úgy, hogy a pékmesterséget választja. Tisztában volt vele, hogy olyan pályát választ, ahol keményen kell dolgozni. Számára a munka szeretete családi örökség. Rimócon született a család hetedik gyermekeként. Szüleitől megtanulta a tisztességet, becsületet, azt, hogy a megélhetés alapja a munka.

Végzés után Nógrád Megyei Sütőipari Vállalatnál helyezkedett el. A szorgalmas, tehetséges fiatal kitanulta a pék mesterség csínját-bínját, leérettségizett és mestervizsgát is tett. 1967-ben a vállalat szécsényi üzemébe került, ahol végig járta a ranglétrát. Volt kemencés, kisütő, dagasztó, szállító, csoportvezető. Az üzem fejlesztését követően 1984-ben üzemvezetői megbízást kapott, 60 ember munkáját szervezte, irányította. A jó munkáját többször is igazgatói, miniszteri kitüntetéssel ismerték el.

A rendszerváltozást követően, 1992-ben nagy lépésre határozta el magát: kollégáival öt pékségből álló sütőipari vállalkozásba fogtak. A változások hatására rákényszerültek, hogy a jól működő vállalkozást átalakítsák. Az addig is a vezetése alatt álló litkei üzemet bérelte, majd megvásárolta. Felépítette saját vállalkozását, 1998-ban megalakította a Vincze és Fiai Bt.-t, amelynek tagjai a felesége, aki az adminisztrációs munkát végzi, két fia, Csaba és Attila. Pályázati pénzből, önerőből 2011-ben a pékségüket tovább fejlesztették. Elkészült a 14 tonnás siló, vásároltak újabb dagasztógépeket, üzembe helyeztek egy új kemencét, kialakításra került két kelesztő kamra. Jelenleg négy modern gázfűtésű kemencében sütik a kenyeret. Az üzemben 12 féle kenyér és sok fajta péksütemény készül. Az alkalmazottak száma 18. A fél megyébe szállítják termékeiket. Salgótarjánban, Litkén, Ipolytarnócon önálló üzletük van. A vásárlók elégedettek a termékeikkel, amit csak „Vincze kenyérként” emlegetnek, ahol a Vincze szó minőségi jelző!

– Mi a titka a Vincze-kenyérnek?

– Nincs titka! Mi mindig a régi, hagyományos, keltető módszerrel dolgozunk. A kovász hat-nyolc órán át érlelődik, míg eléri a megfelelő savfokot, utána történik a szakítás.

Vincze István 2010-ben megkapta a szakma legrangosabb elismerését, az Arany Perec-díjat. A díj mellett számára az egyik legnagyobb elismerés, hogy a pékségükből kikerülő kenyér és péksütemények keresettek az emberek körében, arról jó véleménnyel vannak. Évek óta nyugdíjas, de még mindig aktívan részt vesz a munkában. A szakma szeretetét, azt az életfelfogást, hogy kemény, kitartó munkával megteremthetjük a családunk egzisztenciáját, átadta fiainak. Akkor lenne igazán boldog, ha a négy unokája közül az egyedüli fiú tovább folytatná a nagyapja mesterségét. Viktória unokája rokonszakmát választott, szakács és cukrász mesterséget tanult Budapesten.

Augusztus 20-án Szent István királyunk ünnepén megszegjük az új kenyerünket, amely sok nógrádi család asztalára a cég litkei pékségéből kerül.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában