Nógrád megye

2018.03.15. 20:09

Mindenkit zavar a pékáru fogdosása

Hiába a kesztyű, a zacskó és a fogócsipesz, mégis sokan fogdossák a pékárut.Mindenkit zavar, aki ezt látja... Egyetlen mozdulat baktériumok millióiban bővelkedhet. És igaz ez a zöldségekre, a gyümölcsökre, sőt, még a bevásárlókocsi fogantyújára is.

Szabó Rita

Hiába van kitéve a boltokban a zsömlék és a kiflik mellé kifejezetten erre a célra kesztyű, zacskó és fogócsipesz, ezeket sokszor nem használják a vásárlók. Az sem túl hatásos, ha a boltban írásos figyelmeztetést helyeznek el, hogy kézzel nem szabad hozzáérni a pék­áruhoz. A vevők jó része erre azt válaszolja: azért veszi el kézzel a termékeket, mert amelyiket megfogja, azt meg is veszi. Ennek ellenére előfordul, hogy egyesek vissza­teszik az összefogdosott zsemlét... Mindenkit zavar, ha ilyet lát, és többen fertőzéstől tartanak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csak azt vizsgálja, hogy az üzlet megteremtette-e az előírt feltételeket, azt viszont már lehetetlen ellenőrizni, hogy a vásárlók betartják-e a szabályokat. Bár sok nagyobb élelmiszerüzletben már nejlonkesztyűt is kihelyeznek, ezek általában érintetlenek maradnak. A legtöbb vásárló a sietség miatt mellőzi ezek használatát.

Láthatatlan baktériumtelepek

Nemcsak a termékek lehetnek szennyezettek, a bevásárlókocsik fogantyúja például igazi baktériumtelep. Annak ellenére, hogy ezeket rendszeresen tisztítják, rengeteg kórokozó kerül rá a használat során. Az ellenőrzések egyebek mellett már fekáliát és szalmonellabaktériumot is kimutattak rajta. A zöldáruval is hasonló a helyzet. A megvett termékek helyes megmosásáról, tárolásáról és felhasználásáról már magunk is gondoskodhatunk. Minden egyes zöldséget és gyümölcsöt bő, meleg vízben alaposan meg kell mosni. A baktériumok nagy része vígan túléli a fagyasztást, így aki igazán biztosra akar menni, az párolja vagy főzze meg a zöldségeket fogyasztás előtt. A főzés-sütés magas hőmérsékletét ugyanis még a szalmonellabaktérium sem éli túl.

– Gyakran csak néhány dologért térek be az élelmiszerboltokba. Főleg ha munkába sietek, nem fogok csipeszt használni. Amit megfogok, azt meg is veszem. Kora este szoktam kicsit megnyomkodni a kiflit, hogy megállapítsam, mennyire friss, érdemes-e megvenni, de csak az után, hogy rátekertem a zacskót a kezemre – mondta egy, a pékáruk előtt nézelődő vásárló az egyik salgótarjáni élelmiszer-üzletben.

Egy másik vevő szerint egy-két nagyobb áruházban az önkiszolgáló részlegen a legtöbb esetben minden igénytelen.

– Gumicukor, aszalt termékeket kínáló pult... Minden szabad préda. Olyat is gyakran látok, hogy néhány vá­sárló elcsen ezekből néhány szemet – tette hozzá.

A kisboltokban mindez a legtöbb esetben elkerülhető, ugyanis ezeken a helyeken az eladó nejlonkesztyűvel adja át a termékeket a vásárlónak. Vannak azonban esetek, amikor a pultosok sem adnak a higiéniára. Több vásárló szerint előfordul, hogy csupasz kézzel teszik be a nejlonba a kért zsemlét. De nem csak a pékárunál vélnek felfedezni hiányosságokat, van, hogy a hús kerül a csupasz mérlegre.

– Ezzel nem is lenne nagy gond, mert a húst meg tudom mosni, de ha darálva kérem, erre már nincs lehetőségem. Higiéniai szempontból tehát vannak elmaradások – mondta Földi Lajosné, aki vásárlóként időről időre szembesül ezzel a problémával.

Egy élelmiszerüzlet neve elhallgatását kérő dol­gozója lapunk kérdésére elmondta: nem tudják szabályozni, hogy a vásárlók ne puszta kézzel fogják meg a pékárut, hiába van odakészítve a csipesz vagy a nejlonkesztyű. Előre csomagolt termékeket is árulnak, ezekre nagyobb is az igény.

– Tervezzük, hogy külön adagolókat állítunk fel. A vásár­lók mindig csak a soron következő árut kapják kézhez, amivel megelőzhető lehet a termék össze­fogdosása – tette hozzá az eladó, aki elárulta: arra is volt már példa, hogy ellopták a pékáru válogatá­sára kihelyezett csipeszt.

Fotó: life.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában