Nógrád megye

2018.02.20. 14:08

Menő a mandarin – nem nyúlhatunk mellé a déligyümölcsökkel

Télen a déligyümölcsöket keresik legfőképp az üzletekben és a piaci árusoknál, amelyek közül a hagyományosak a legkeresettebbek, mint például a mandarin vagy a banán.

Nagy Orsolya

Nélkülözhetetlen a hideg időszakban a vitaminok és az ásványi anyagok bevitele, hiszen az influenzaszezonban a szervezet számos betegségnek van kitéve. A gyümölcsök a legjobb természetes immunerősítők. Hazánkban közkedvelt a banán, a mandarin, a gyömbér, a narancs, a citrom, de a kivi is. A szakemberek leginkább a citrusféléket javasolják, amelyek nemcsak finomak és kedvező az áruk, de igazi vitaminbombának számítanak. Ráadásul sokrétűen felhasználhatók. Általában ezek fogynak a legjobban az üzletek polcairól.

– Gyakran vásárolnak déligyümölcsöket, amelyek közül a legnépszerűbb a narancs és a mandarin, de a banán is felkapott. Zöldségek közül ilyenkor kevesebb paradicsom és paprika fogy, amelyeket sokan darabra visznek – mondta egy, a neve elhallgatását kérő salgótarjáni árus. Hozzá­tette: a tavalyi rendkívüli időjárás megnehezítette a munkájukat, nem tudták sokáig kint tartani a termékeket, nehogy megfagyjanak. Az idei szezon jobbnak mondható, hiszen nincs olyan hideg és az árak sem emelkedtek.

– Az elmúlt évhez képest nem volt nagy változás sem a gyümölcsök, sem a zöldségek árát tekintve. A burgonyára minden évszakban nagy az igény. A hidegebb időben pedig jó áron lehet hozzájutni. Drágulni majd csak a nyár elején fog – közölte az árus.

A hagyományos téli gyümölcsök és zöldségek mellett nagy az érdeklődés egy-egy különlegesség iránt. – Sokan keresik a pomelót, a gránátalmát és a hurmát (datolyaszilva) is – árulta el Nagy János egyéni vállalkozó. Mint mondta, a tavalyihoz képest gyakorlatilag nem tapasztalható jelentős emelkedés, de a mandarin ára kicsit megnövekedett az elmúlt egy-két hónapban.

Az egyéni vállalkozó kitért arra is, hogy a savanyú káposzta ilyenkor a leg­kelendőbb, amelyből sokkal több fogy, mint az év bármelyik szakában. Ráadásul amellett, hogy jótékony hatással van a bélrendszerre, magas a C-vitamin- és ásványi­anyag-tartalma. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, hiszen minden falat egészséges.

– Csakúgy, mint a többi élelmiszer vásárlásánál, a gyümölcsöknél is odafigyelek arra, hogy mit viszek haza. Ilyenkor télen szívesen fogyasztok banánt, amit általában zöldségesnél szerzek be. Ott drágább ugyan, mint a boltokban, de tapasztalataim szerint sokkal szebb és finomabb is. Ezen felül gyakran kerül az asztalra a mandarin, az alma és a narancs is – mondta portálunknak Tóth Balázs, pásztói lakos.

A vitamindús táplálkozás mellett télen fontos a szervezet folyadékellátása is. A szakemberek külön felhívják a figyelmet, hogy naponta legalább két liter folyadékot kell inni ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelően működjön és felvegye a harcot a kórokozókkal szemben.

Kiemelt fotónkon: Narancshegyek a salgótarjáni piacon – Fotó: Niederland Dávid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában