Helyi közélet

2017.04.10. 04:22

Megkezdődött a nagyhét

fenyvesi

Tegnap a virágvasárnappal megkezdődött a nagyhét, a hamvazószerdát követő nagyböjt utolsó időszaka, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra készíti fel a híveket. A templomokban az bibliai pálmaágakat helyettesítő barkás ágakat szenteltek, Jézus Krisztus jeruzsálemi bevonulására emlékezve.

[caption id="" align="aligncenter" width="1410"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Mátraverebély-Szentkút. A virágvasárnapi szentmisére a kegyhely igazgatója, páter Kálmán Peregrin a hagyománynak megfelelően szamárháton érkezett, csakúgy, mint annak idején az Úrjézus Jeruzsálembe. A templomokban Máté evangéliumát olvasták fel tegnap, ami szerint Jeruzsálemhez közeledve Jézus elküldte két tanítványát ezekkel a szavakkal: „Menjetek előre a szemközti faluba. Ott mindjárt találni fogtok egy szamarat megkötve, és vele a csikóját. Oldjátok el és vezessétek hozzám! Ha valaki szólna valamit, mondjátok, hogy az Úrnak van rá szüksége, és mindjárt elengedi őket.” Ez azért történt, hogy beteljesedjék, amit a próféta jövendölt: Mondjátok meg Sion lányának: Íme, a királyod érkezik hozzád, Szelíden, szamárháton ülve, Egy teherhordó állat csikóján. A tanítványok elmentek s úgy tettek, ahogy Jézus meghagyta nekik. Elhozták a szamarat és a csikóját, letakarták ruháikkal, ő pedig felült rá. A tömegből nagyon sokan az útra terítették ruháikat, mások ágakat tördeltek a fákról és az útra szórták. Az előtte járó és az utána vonuló tömeg így kiáltozott: Hozsanna Dávid fiának! Áldott, aki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban! Amikor beért Jeruzsálembe, megmozdult az egész város, és kérdezgették: „Ki ez?” A tömeg pedig ezt felelte: „Ő a Próféta, Jézus, a galileai Názáretből.”

[caption id="" align="aligncenter" width="1406"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Pálmaágak híján Magyarországon barkás ágakkal – a melyeket a szertartás kezdete előtt a pap megáld – köszöntik a hívők a templomba bevonuló papot és kíséretét, ahogy egykor a Jeruzsálem lakói Jézust. Virágvasárnap „az Úr szenvedésének vasárnapja” néven ismert a liturgiában, a szertartásokon elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, megvalósítva a megváltást.

[images type="carousel" cols="three" auto_duration="5000" auto_slide="true" lightbox="true"> [image link="18582" image="18582"> [image link="18583" image="18583"> [image link="18584" image="18584"> [image link="18585" image="18585"> [image link="18586" image="18586"> [image link="18587" image="18587"> [image link="18588" image="18588"> [/images>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában