Salgótarján

2017.11.18. 15:14

Megédesített ovis napok a méz jegyében

Több salgótarjáni nevelési intézményben is mézes reggelit kaptak ma a gyerekek, köszönhetően a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesületnek és tagjainak, akik mézfelajánlásukkal támogatták az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Vidékfejlesztési Minisztérium felhívását.

Oláh Nikolett

A Nyitnikék Tagóvodában az egész hét a mézről szólt: megtudhatták a gyerekek, hogy hogyan készül, milyen fajtái vannak, milyen eszközök szükségesek hozzá, miért fontos a méhek védelme.

Magyarország 2014 novemberében kapcsolódott be az Európai Unió Mézes Reggeli projektjébe, amelyhez akkor az ország teljes területéről összesen 67 iskola csatlakozott. A nagy sikerre való tekintettel a múlt évben már 500 helyszínen, közel százezer gyermek részvételével tarthatták meg a programot, ahol az apróságok a leggyakoribb mézfajtákkal ismerkedhettek meg. Ehhez mindenhol jelentős segítséget nyújtottak a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók is.

Első osztályú magyar mézet reggelizhettek a salgótarjáni óvodások (Fotó: Lakatos Katalin)

Gyógyító méz: melyik fajta mire jó?

Megfázás: bármelyik méz jó választás megfázás kezelésére, de az akácméz a leghatékonyabb.

Torokfájás: a napraforgóméz kitisztítja a torkot, az akácméz és a repceméz a fertőtlenítő hatása révén segít.

Immunerősítés: magas vitamintartalma miatt az akácméz, konzervált beltartalmi értékei miatt a repceméz, széleskörű hatóanyag-tartalma miatt pedig a vegyes virágméz is javasolt immunerősítésre.

Érzékeny gyomor: a repceméz a legjobb, de akácmézzel is próbálkozhatunk.

Csontproblémák: egyértelműen az akácméz a legjobb a magas kalciumtartalma miatt.

Nógrádban a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület állt az akció mellé, az általunk meglátogatott Nyitnikék Tagóvodában Kasza Judit, szakképzett méhész és őstermelő működött közre mézadományával és személyes jelenlétével abban, hogy minden kisgyermek elsőosztályú magyar mézet reggelizhessen. Emellett kaptárt is felajánlott az óvodának, amelyet a csoportokban kidíszíthettek, megismerkedhettek a gyerekek a léppel és a virágporral is. Mini-mozi, Mézesnapló, a témához kapcsolódó kvízek, ajándékok, rajzok, kifestők, ujjbábok és matricák, sőt még bábelőadás is színesítették a hét eseményeit.

- A kezdeményezés célja a figyelemfelhívás, egyrészt az egészségünk szempontjából fontos mézre, másrészt a gyermekkori jó étkezési szokások kialakítására. Továbbá lényeges kiemelni a szorgoskodó méheket, hiszen a munkájuk nagyban hozzájárul a környezetvédelemhez és a biológiai környezet változatosságához is. Mivel a méz vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és fertőtlenítő hatással is rendelkezik, így kifejezetten ajánlott a szervezet számára – nyilatkozta Kasza Judit méhész, aki még méhész ruháiból is juttatott az óvó néniknek erre a hétre, hogy még hitelesebbek legyenek a napközbeni foglalkozások. A gyerekek imádták a programokat, erről ott jártunkkor magunk is megbizonyosodtunk. Bátran mesélték, hogy otthon is gyakran esznek mézet, és büszkén mutatták a „méz és méhek” témákban készült kézműves alkotásaikat is.

Címkék#méz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában