Helyi közélet

2016.08.26. 10:00

Lipthay Antal a város díszpolgára

fenyvesi

A város képviselő-testülete „Szécsény Város Díszpolgára” címet adományozott Lipthay Antalnak. Az elismerést az augusztus huszadikai ünnepélyen adták át.

 

Szécsény. Dr. Bagó József, a város jegyzője méltató beszédében elmondta: Lipthay Antal magyar állampolgár, Hollandiában, Werkhovenben született 1946-ban. Szüleivel – báró Lipthay Antallal és Lászlófalvi Velics Ilonával – 1949-ben vándorolt ki Chilébe. Kiváló vezetői tudással rendelkezik, munkásságát a magyar közönségkapcsolatok szövetség tagjaként és a Pro Arte et Natura társalapítójaként végezte. A Palatinus Alapítvány tiszteletbeli elnökének választották.

Lipthay Antal 1981 és 1987 között Chile kulturális és sajtóattaséjaként szolgált Ausztriában, Németországban és Romániában. Spanyolul anyanyelvi szinten, németül, angolul és magyarul folyékonyan beszél. Korábban a közszférában látott el kommunikációs feladatokat, vezető filmgyártó vállalat és a legnagyobb chilei regionális médiahálózat igazgatótanácsának tagja, valamint a kormány társadalmi kommunikációs igazgatóságának tanácsosa volt. Lipthay Antal 1986-ban megkapta az Arany Becsületrendet, az Osztrák Köztársaságban végzett diplomáciai szolgálataiért. 1981 és 1987 között ugyanis Chile kulturális és sajtóattaséjaként szolgált Ausztriában, Németországban és Romániában.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] Lipthay Antal kezdeményezésére és támogatásával az idén szentelték fel Benczúrfalván a Szent Antal Keresztutat, amellyel sikerült maradandót alkotni egy kis város életében[/caption]

Az Iparművészeti Múzeum Baráti Kör társalapítója és alelnöke. 1993 és 2007 között a magyar kommunikációs ügynökség, a CRS COM társalapítója és projektfejlesztésért felelős igazgatója volt.

2000-ben Lipthay Antal átadott a város részére egy olyan területet, amelyen Szécsény fejlődését szolgáló munkahelyteremtő beruházás valósulhatott meg, ezért „Szécsényért Emléklap” kitűntetést kapott. Azóta is azon munkálkodik, hogy megismertesse a fiatalokkal, hogyan tudnak őseik hagyományaiból merítve megfelelni a mai kor kihívásainak, hogy tovább örökítsék nemzeti értékeinket. Támogatja, hogy a művészet és a természet ápolása – mint a közjó része – hozzájáruljon a fiatalok boldogulásához. Hagyományőrző alkotótáborokat, rajzkurzusokat szervez Benczúrfalván. Tervezi tevékenységéhez méltó alkotóház és közösségi terek kialakítását.

Kezdeményezésére és támogatásával, közel tízéves kitartó munkájának és érdekérvényesítő tevékenységének, empatikus magatartásának köszönhetően, felesége támogatásával 2016. június 12-én került felszentelésre Benczúrfalván a Szent Antal Keresztút, amellyel sikerült maradandót alkotni egy kis város életében. A keresztút további folytatásaként kápolna építését tervezi.

2016 augusztusában Hargita megye önkormányzata „Hargita Megyéért Díjjal” tűntette ki a gyergyószárhegyi Lázár-kastély többségű örökösét. Mint hangsúlyozták, Lipthay Antal mecénási tevékenységével járult hozzá ahhoz, hogy Hargita megye kulturális és turisztikai szempontból fejlődjön.

Lipthay Antal az idén tavasszal jelentette be, hogy a – Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett – Dévai Szent Ferences Alapítványnak adományozta a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban birtokolt tulajdonrészét. Az adománnyal a mecénás lehetővé tette, hogy a kastély megőrizze kulturális szerepét.

Lipthay Antal ezzel nem csak Hargita megyét, hanem Szécsényt is erősítette, hiszen mindenki előtt ismert a város szoros kötődése a ferencesekhez. Ősi szülőföldjéhez kötődve hazatért gyökereihez és családjával együtt itt él Benczúr Gyula szomszédságában, akit a magyar akadémikus történeti festészet kiemelkedő alakjaként tartunk számon. Aki a keresztutat végigjárja, és a dombtetőről végigtekint a tájon, láthatja az Ipoly völgyét, a környék természeti szépségét, és Szécsényt, talán megérti ezt a ragaszkodást.

Lipthay Antal továbbra is tele van tervekkel, folyamatosan azon fáradozik, hogy Szécsény városának hazai és nemzetközi viszonylatban is elismerést szerezzen és felemelkedését elősegítse. Kapcsolatai révén folyamatosan segíti az önkormányzat fejlesztési elképzeléseit.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában