Helyi közélet

2016.08.22. 04:05

Lepényfesztiváli hangulat az ünnepen

fenyvesi

Az elmúlt hét végén – a Lepényfesztivál alkalmából – kétnapos rendezvényt tartottak Varsányban. A Hagyományőrző Házban augusztus 19-én 14 órakor nyílt meg a salgótarjáni Bella Zsuzsanna festőművész népi ihletésű – amely szinkronban volt a két napos rendezvény gondolatával – alkotásaiból rendezett kiállítás. Este szabadtéri diszkón szórakoztak az érdeklődők.

Varsány. Augusztus 20-án a lepényszentelő szentmisét követően benépesült a Közösségi Ház melletti szabadidőpark. Kanyó Judit, a község polgármestere köszöntőjében kiemelte az összefogást, ami úgy a hétköznapokban, mint az ünnepeken megnyilvánul a községben.

Egyszerre több helyszínen is zajlottak az események. A vásárban a Nógrád Megyei Kézműves Műhely alkotói kínálták termékeiket. A parkban lévő kemencékben sült a finomabbnál finomabb lepény. A nyolc főből álló Mami kedvence csapat – melynek Tiszttartó Istvánné volt a szóvivője – laskát és különböző lepényeket készített. Az Aprófalva csapata, Lehoczki Istvánné vezetésével a túrós lepény mellett döntött. A többi helyen is szorgos kezek nagy szakértelemmel készítették elő a kemencébe kerülő lepényeket. A Napsugár Gyermekház dolgozói kézműves foglalkozást tartottak az érdeklődőknek. A vidámparkban ugróvár, körhinta és egyéb szórakozási lehetőségek várták a gyermekeket. Újdonság volt a vízi gömb és vízi dodzsem. A büfésátorban az emberek az asztalok mellett poharazgattak, beszélgettek.

A község központjában a park melletti utcák is benépesültek. Sokan megcsodálták a Kossuth utcában felsorakozott II. Palóc Classic Car Kastély és Gastro túra veterán autóit, amely közül egyet-egyet néhányan ki is próbáltak.

Hintóval részt lehetett venni falunézésen, többen éltek a lehetőséggel. Látogatható volt a Szent Mihály római katolikus templom, a Magyarok Nagyasszonya kápolna, a Hagyományőrzők Házban a kiállítás, a kézművesporta és a falumúzeum, ahol Kanyó Balázs fafaragó tartott bemutatót. Sokan felkeresték a helyi falugazdaság és portéka boltot, ahol helyi termékeket lehetett vásárolni.

A parkban a szabadtéri színpadon a műsor szóvivője, Gróf Miklós újságíró-rádiósvezette a műsort. A színes, változatos színpadi program a helyi Muskátli Hagyományőrző Együttes műsorával kezdődött, majd modern tánc következett. Páli Petra és tánckara ismert zenés darabok betétdalaival, táncaival, interaktív gyermekműsorával teremtett remek hangulatot. A bidapesti Jum Rock Band régi magyar rockzenével szórakoztatta a publikumot. Sztárvendégük volt Ihos József, az ország Kató nénije és Danics Dóra. Sandra és Attila koncertje után Ugor Peti lemezlovas retrókoncertje követett.

Varsányban a lepényfesztiválon igazi, hamisíthatatlan fesztiváli hangulat uralkodott. A rendezvényre többen hazalátogattak, sokan érkeztek Szécsényből és a környező településekről is.

– Jó a hangulat, remekül érezzük magunkat – vélekedett a szécsényi Pásztorné Szép Lívia.

– A Varsányi Lepényfesztiválon mindig nagyon jól érezzük magunkat, ezt nem lehet kihagyni. Nagyszerű a műsor, finom a lepény, bőven van látnivaló, kell ennél több? Mindenévben itt vagyunk a családommal. – foglalta össze véleményét Varga László.

Szenográdi F.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában