Történelem

2018.08.14. 20:11

Lenyűgöző: 25 évnyi régész munka foglalja össze Pásztó középkori történetét

A középkori Pásztó épületei és hétköznapjai elevenednek meg a Pásztó a középkorban című monográfia lapjain. A kötet mintegy negyedszázad régészeti kutatómunkájának eredményeit foglalja össze.

Bercsényi Kinga

Fotó: B.K.

Dr. Valter Ilona régész Pásztó a középkorban című monográfiájának könyvbemutatóját a közelmúltban tartották meg a Pásztói Múzeumban. A kötet a város önkormányzata és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány kiadásában jelent meg.

 

Dr. Valter Ilona a monográfiát dedikálja a bemutató után Fotó: B. K.

 

A jelentős érdeklődésre számot tartó esemény dr. Zombori István történész és szerkesztő moderálásával, Végh Lajos és Városi Gabriella művészek homokanimációs műsorával vette kezdetét.

Apátságok kutatója

Dr. Valter Ilona régész, a történettudományok kandidátusa Sárospatakon született. Az ELTE Bölcsésztudományi Karán régész-történelem szakon szerzett diplomát László Gyula professzor tanítványaként. 1962-től folyamatosan végez régészeti és műemléki kutatásokat, főleg egyházi műemlékekben. Négy ciszterci monostor feltárását végezte: Bélapátfalván, Pásztón, Szentgotthárdon és Bátaszék-Cikádoron. Pásztón közel 25 évig dolgozott. Ennek elismeréseként 1993-ban a város díszpolgárává választotta.

– Valter Ilona munkássága a magyar egyháztörténeti ismeretek gyarapításában is kiemelkedő. Ennek érdemeként kapta egyházunktól idén a rangos elismerést, a Stephanus-díj irodalmi fokozatát – hangsúlyozta dr. Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke, aki szerint a művet a későbbiek során mind az egyháztörténelemben, mind Pásztó történetében alapvető munkának kell tekinteni.

 

A középkori városközpont az üveghutával és az oskolamester házával Fotó: F. Z.

 

A monográfia létrejöttének körülményeiről maga Valter Ilona mesélt.

– A Pásztón végzett kutatás munkásságom alappillére. Rendkívül összetett és izgalmas feladat volt, hisz itt a régészet mellett többek között foglalkozni kellett építéstörténettel, ipartörténettel és egyháztörténettel is – mondta a szerző, akitől számos érdeklődő kérte, hogy dedikálja művét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában