Helyi közélet

2017.05.09. 06:00

Közösségek szerepéről

fenyvesi

Varsány. Első alkalommal rendezik meg a „Közösségek hete Varsányban” című eseménysorozatot május 8. és 14. között (hétfőtől péntekig).  A több napos program alapja, hogy a település csatlakozott a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft., valamint az Országos Széchenyi Könyvtár konzorciumához, amely a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” nevet viseli. Ennek keretein belül május 10-én, szerdán délelőtt, 10 órától tartják a „Közösségek szerepe a kistelepülések életében” elnevezésű konferenciát a helyi közösségi házban.

Az eseményre előadóként meghívást kapott Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke, Balla Mihály országgyűlési képviselő, Usák Tibor építész, valamint Limbacher Gábor muzeológus, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója. A prezentációkban szó lesz Nógrád megye értéktáráról, szűkebb környezetünk kulturális örökségeiről, illetve a palóc népi építészetről is. A rendezvény előreláthatóan 12.30 óráig tart.

Kanyó Judit polgármester lapunknak elmondta: az összejövetel fő célja, hogy bemutassák Varsány közösségeit – önkormányzat, intézmények, civil szervezetek –, illetve azok munkásságát, a falu történetét, és helyi értékeit, továbbá a településen maradás lehetőségeit. Ennek érdekében kiállítást, konferenciát, valamint bemutatókat szerveznek. Meghívásukat többek között elfogadta Galcsik Zsolt levéltáros, Bárány Antalné, a Népművészet Mestere, valamint Nógrádsipek és Rimóc hagyományőrzői is.

A faluvezető úgy véli, ez az országos programsorozat kitűnő alkalom arra, hogy rávilágítsanak Nógrád megyére, ezen belüli is az egyébként hátrányos helyzetű szécsényi járásra. Kiemelt feladatuknak tartják, hogy a rendezvényekkel ne csak a községük, hanem szűkebb hazánk jó hírnevét is öregbítsék.

G.K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában