Helyi közélet

2016.10.26. 06:46

Kőszikla büszkeségpont

fenyvesi

Az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevőinek tiszteletére alakítottak ki büszkeségpontot Becskén, amelyet vasárnap, a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján avattak fel a helyi katolikus templom tövében, egy kis téren.

Hegedűs Henrik

Becske. A nyirkos, szeles időben rendezett ünnepséget a Kerek-perec Óvoda és a Móra Ferenc Tagiskola gyermekeinek műsora vezette fel, majd Szalatnyainé Zsigmond Éva polgármester kifejtette, az olyan kis falvakban, mint Becske is tökéletesen átérezték az emberek, milyen történelmi pillanatnak a tanúi, és kibontakoztathatják szabadságvágyukat. Kegyelet és tisztelet illeti mindazokat, akik bátran vállaltak szerepet az itteni mozgalomban. Név szerint felsorolta az események résztvevőit és külön említette a település egykori lelkipásztorát, Vácz Jenő jezsuita papot, aki az 1955 és ’68 közötti években többször szenvedett el börtönbüntetést.

[caption id="" align="alignleft" width="706"] Szalatnyainé Zsigmond Éva tisztelgett a helyi hősök előtt[/caption]

A büszkeségpont kialakításával kapcsolatban hozzátette, az ’56-os Emlékbizottság pályázatán nyertek el valamivel több, mint 1,4 millió forintot, és a már meglévő kopjafa mellé állították fel ezt a hatalmas kőtömböt, amit a közeli berceli bányában vájtak ki a hegy oldalából. Erre kerültek fel az 1956-os helyi hősök nevei. Végül köszönetet mondott azoknak, akik közreműködtek az emlékhely létrehozásában.

[caption id="" align="aligncenter" width="1255"] A helyi iskolások rövid műsort adtak[/caption]

A büszkeségpont megszentelését és megáldását követően Hanula Ferenc olvasta fel Berta Tibor ezredes, tábori püspök levelét, valamint Piffkó Lászlónak, a Baranya megyei, püspökszentlászlói Életrendezés Háza (ezt alapította meg, és itt töltötte utolsó éveit Vácz Jenő) igazgatójának üdvözletét.

A jezsuita szerzetes családja nevében unokaöccse,Vácz József idézte fel a meghurcolt pap pályáját. Az egyházüldözések során először 1955-ben tartóztatták le és ítélték el, de a forradalom őt is kiszabadította váci rabságából. Ezután egy ideig Szécsénkén volt, mint a plébános helyettese, így került kapcsolatba a becskeiekkel, ahol a kántorkodás mellett az igehirdetés feladatát is elvállalta.

[caption id="" align="aligncenter" width="1255"] A büszkeségpont kövét a berceli bányából hozták Becskére[/caption]

Később elkerült Nógrád megyéből, 1965-ben „államellenes szervezkedés” vádjával ismét perbe fogták, három évig ült még a fegyházban, akkor a büntetését letöltöttnek nyilvánították. A püspökszentlászlói Élerendezés Házát 1982-ben alapította meg. A Zengő-hegy tövében már nyugodtan, zaklatások nélkül ápolhatta és gondozhatta az idős, rászorult embereket – tudtuk meg a családtag beszámolójából.

A büszkeségpont felavatását koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában