Helyi közélet

2016.08.23. 08:47

Körmenettel ünnepeltek

fenyvesi

Egész Nógrád megyében az egyik legnagyobb, az egész település lakosságát megmozgató augusztus huszadikai rendezvényt tartják minden évben Őrhalomban, ami egyben a községi katolikus templom védőszentjének ünnepe.

 

Őrhalom. A délelőtti szentmisét követően – amit Kardos Csongor ferences plébános mutatott be – a templomtól a falu szélén álló kápolnáig, vallási énekeket dalolva haladt a több mint száz embert számláló körmenet. A felvonulásban népviseletes lányok vitték az új kenyeret, és két csinos lány fején megcsodálhattuk a nógrádikumok sorába nemrégiben felvett őrhalmi gyöngyös főkötőt is.

[caption id="" align="aligncenter" width="852"] Az egyik legjelentősebb augusztus huszadikai nógrádi ünnep az őrhalmiaké[/caption]

A kápolnánál Halasi Bianka, a Fővárosi Operettszínház balassagyarmati származású művésze énekelt, illetve László Péter költő saját versét szavalta el, majd Farkas Egon polgármester szólt az ünneplőkhöz. Elöljáróban némi párhuzamot vont az egri és a drégelyi hősök bátor helytállása és a mai modern viszonyok közti emberi példaadások között, később kitért a templom közelmúltban történt felújításának mozzanataira. Elmondta, a kívül-belül lezajlott teljes körű korszerűsítés már az utolsó felvonásaihoz érkezett, felkerültek a falakra a Lencsés Zsolt képzőművész által készített freskóképek. Végül hozzátette, az az összefogás, amely a templom szépítését kísérte, kell, hogy jellemezze a jövőben Őrhalom mindennapjait.

[caption id="" align="aligncenter" width="479"] A kápolnánál Halasi Bianka (elöl, piros ruhában) énekelt.[/caption]

Miközben a kápolnától visszafelé a temetőkert irányába folytatódott a körmenet, az út mentén három kíváncsi, kerékpáros francia turista állt meg, hogy néhány fotóval megörökítse ezt a magyarországi, Nógrád megyei egyedi élményt.

Hegedűs H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában