Helyi közélet

2016.09.21. 06:47

Korlátlan az utánpótlás

fenyvesi

Tavaly másfélmillió bevándorló érkezett Európába, a bevándorlás utánpótlása pedig korlátlan – hangsúlyozta Novák Katalin család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár Szécsényben, ahol a napokban lakossági fórumot tartott.

Szécsény. Novák Katalin család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár az illegális tömeges migráció jelenségéről szólva kiemelte: emberek őrizetlenül, tömeges formában lépnek át az európai határokon. Hazánk schengeni ország, feladatunk és kötelességünk megvédeni Magyarországot és Európát.

[caption id="" align="aligncenter" width="957"] Novák Katalin család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

– Célunk, hogy a menekültek, a migránsok ne tudjanak ellenőrizetlenül belépni hazánk illetve Európa területére. Mi nem csak Magyarországot, hanem Európa közösségét is védjük. Az ellenőrizetlen tömegek között rossz szándékú emberek, terroristák is bejutnak hazánk és Európa területére, mint ezt több példa is igazolja – hangsúlyozta Novák Katalin.

Az államtitkár kiemelte: a soha nem látott mértékű népvándorlás során milliók tartanak Európa felé. Az elmúlt évben 1,5 millió bevándorló érkezett a kontinensünkre. Szólt arról a negatív demográfiai hullámról is, ami Európa legtöbb országában, így hazánkban is tapasztalható, és azon államok népszaporulatáról, ahonnan a bevándorlók elindulnak. Példaként megemlítette, hogy Algériában 1960-tól napjainkig 11 millióról 39 millióra emelkedett a népesség. Irakban 7,3 millióról 35 millióra, Szíriában 4,6 millióról 22 millióra.

– Ha nem lépünk fel határozottan, van utánpótlás bőven... Az embercsempészek azok, akik megszervezik számukra az útirányt – fejtette ki Novák Katalin, aki feltette a kérdést: ki az embertelen? Az, aki a gazdasági bevándorlókkal szemben határozott üzenetet küld arról, hogy mi ezt nem tudjuk vállalni? Vagy azok, akik eleinte biztatták őket, most pedig, amikor rádöbbennek, hogy képtelenek a tömegek befogadására, a szétosztásról beszélnek?

– Brüsszel megoldása a bevándorlók kötelező szétosztása a tagállamok között. Nem akkor kérdeztek, amikor ez a folyamat elindult. Holott akkor kellett volna határozottan fellépni. A most kialakult helyzetre lehetett számítani. A kormányunk folyamatosan küldte a visszajelzéseket, miniszterelnökünk pedig mindig elmondta aggodalmát és felhívta a figyelmet az Európát fenyegető veszélyre. Nem most, hanem korábban kellett volna szolidárisnak lenni, amikor a problémát még közösen meg tudtuk volna előzni – fogalmazott az államtitkár.

[caption id="" align="aligncenter" width="605"] Novák Katalin (jobbról a harmadik) a népszavazáson való részvételre buzdított[/caption]

A kötelező betelepítési kvóta elleni referendum kapcsán elmondta: alkotmányos jog a szavazás, így arra kérnek mindenkit, hogy menjen el és nyilvánítson véleményt arról, kikkel akar együtt élni.

– Európában egyedül mi kérdezzük meg az embereket arról, hogy mi a véleményük napjaink legégetőbb, legfontosabb kérdéséről. Olyan kényszerbetelepítési kvóta terve fogalmazódott meg Brüsszelben, amely megfoszt minket attól a jogunktól, hogy eldöntsük, kik éljenek Magyarországon, kiket telepítsenek be hazánkba. Ez ellen szeretnénk fellépni. Mindenkinek lehetősége van kinyilvánítani az álláspontját ebben az ügyben – szögezte le Novák Katalin.

Az államtitkár a népszavazás súlyáról azt mondta, Brüsszelben a magyar képviseletnek könnyebb úgy érvelni, ha tudja, hogy hány magyar állampolgár áll mögötte, és hatalmazta fel arra, hogy az álláspontját képviselje. Könnyebb a dolga, ha az emberek egyöntetű akaratát tudhatja maga mögött.

– Gyermekeink és unokáink jövőjéről kell döntenünk október 2-án – zárta szavait Novák Katalin.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában