Helyi közélet

2016.10.04. 08:07

Könyvek, olvasók, programok

fenyvesi

Az idén az őszi – immár több mint tízéves hagyományra épülő – országos könyvtári napok rendezvénysorozatát „Nagy Könyvtári Beavatás” címmel rendezik október 3. és 9. között. A salgótarjáni székhelyű Balassi Bálint Megyei Könyvtár – mint a korábbiakban is mindig – ezúttal gazdag programmal csatlakozott illetve csatlakozik az akcióhoz. Már az első, azaz a tegnapi napon – a sajtótájékoztatót követően, amelyről az alábbiakban lesz szó – jeles vendég látogatott az intézménybe, Nagy Pál salgótarjáni származású, Párizsban élő író, Nógrád megye díszpolgára személyében. Az „Ezeréves Frankofónia” című francia nyelven megjelent kötetéről a szerzővel dr. Gréczi-Zsoldos Enikő, a Palócföld főszerkesztője beszélgetett. Köszöntőt Dániel Zoltán alpolgármester mondott. 

Salgótarján. A sajtótájékoztatón Molnár Éva könyvtárigazgató „adta hírül” a hétnapos program további részleteit. A „Zöld  Könyvtár” mottójú napon, kedden 10 órától a „Zöld Könyvtár” mottóval „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”  címmel Fekete Zoltán, a VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást, majd – jó idő esetén – hulladékgyűjtésre a gyakorlatban is sor kerül a könyvtár környékén. Egy dobókocka-játékkal újrahasznosított papírba csomagolt „zsákbakönyv”-et is lehet nyerni.

[caption id="" align="aligncenter" width="2561"] Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója ismertette a „Nagy Könyvtári Beavatás” helyi programját (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Szerdán 16 órakor lehet csatlakozni a „Nagy Könyves Beavatás” elnevezésű országos olvasásnépszerűsítő programhoz. A könyvválasztási ünnepség keretében középiskolás csoportok mutatkoznak be. 16.15 órakor a Szvitamin klub „rendkívüli kiadás”-át „Az amerikai pszichedélikus rock fényei és árnyai – A hippy zene „aranykönyve” címmel vezeti Márton  Rezső.

Csütörtökön 16 órakor a „Salgótarján Kincsei” programsorozatban a jubiláló  Baglyasalja Barátainak Köre mutatkozik be a „20 év 274 pillanat” című kiállítás keretében. Közreműködik: Simonffy Máté (klarinét) és Simonffy Péter (fagott). Az előbbi növendéknek Kerekes Gábor, az utóbbinak Horváth István a tanára. Ugyancsak a múltidézés kerül fő szerepbe ugyanazon a napon 17 órától, amikor is Csépe Attila amatőr helytörténész tart vetítettképes előadást „Lovagi kultúra a középkorban – Egy nógrádi ispán pokoljárása” címmel.

Pénteken 10 és 18 óra között lehet csatlakozni a „könyvári legek” jellegű országos játékhoz, ami helyileg kibővül – többek között – a legszebb mosolyú, a leghűségesebb, a leghosszabb nevű, a legidősebb, a legextrémebb megjelenésű stb. olvasó megjutalmazásával. 14.30 órakor tartják „Boldog szülinapot, Filu!” (a könyvtár kabalafigurája) című zsúrt és díjkiosztó ünnepséget.

A szombati nap mottója: „Mozdulj ki!” 9 órától Jenei Krisztina helyi sportedző vezeti a „Könyv-tora-túra” című rendezvényt a főbejárat előtti téren. 9.45 órakor – az időjárás függvényében – indul a könyv-túra Salgótarján egyik kedvelt kirándulóhelyére. A csikung, ősi kínai energiatornát Ferik Ibolya vezeti.

Szombaton illetve vasárnap, a rendkívüli nyitva tartás időszakában kedvezményes beiratkozási akcióra is sor kerül. A diákok a kedvezményt egész héten igénybe vehetik. A vasárnap főként a gyermekeké: 10-től 10.30 óráig mese- és kincskeresésre lesz lehetőség Edit néni (P. Kener Edit előadóművész) vezetésével, 10.30 és 11 óra között a „Teregesse ki nyári élményeit a könyvtárban!” című pályamunkákat értékelik. A Batyu Színház 11 órától mutatja be „Mesék könyve – Jancsi és Juliska” című vidám bábműsorát.

Október 3. és 9. között több kamara-kiállításra is sor kerül a könyvtárban. A „megbocsátás hetén” a lejárt kölcsönzési idejű könyveket késedelmi díj nélkül veszik vissza. A 118 településből – amellyel e megyei könyvtár szakmai kapcsolatot ápol – mintegy 70-ben  lesznek rendezvények. Kedden 10 órakor Karancskesziben alsó tagozatosaknak tartanak könyvtári foglalkozást „Filu és barátai” címmel. A forgáchi fiókkönyvtárban ugyancsak 10 órakor a zagyvarónai óvodások indulnak „meseerdei nyomozásra az őszi kincsek”-ért. 16.30 órakor a somoskői fiókkönyvtárban családi játékdélutánra és kézműveskedésre kerül sor. Csütörtökön 13.30 órakor könyvtárhasználati játékot rendeznek a Munkásotthon téren.

Csongrády Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában