Nógrád megye

2018.04.19. 06:54

Komoly pénzbüntetést kap az, aki nem oltatja be a kutyáját

A legtöbb településen április­ban végzik el az eboltást, sok helyen a kutyák összevezetésével. Erre minden évben szükség van. Az állatorvosok csak a csippel rendelkező ebeket oltják be. A megyében mintegy 25 ezer kutyát láttak el csippel az elmúlt években.

Sz.R.

Dr. Manga Mátyás, a Magyar Állatorvosi Kamara megyei szervezetének elnöke lapunknak elmondta: az ebek veszettség elleni oltatása az állattartók kötelessége.

Gondokat okoznak a kóborló ebek

Dr. Horsa Ottó magánállatorvos lapunknak elmondta: a veszettség gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű kór. Szerencsére ma már ritka betegség, azonban évtizedekkel ezelőtt voltak veszettségi esetek több helyen is a megyében, kutyákon, de többségben rókákon volt megfigyelhető a vírus. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni már nem lehet, egyedüli védekezési mód a megelőzés. Az összevezetett eboltás megszervezése már nem kötelező, mert számos településen működik állatorvosi rendelő is.

– Egyéves korig két oltást kell kapnia az állatnak, féléves időközzel, utána pedig évente. Az előírások szerint csak a csippel rendelkező kutyák kaphatnak kötelező oltást, ennek árára a kamarának ajánlásai vannak, különböző állategészségügyi ellátások tekintetében. A csipezésre a kamara 3500 forintot ajánl, a veszettség elleni oltás pedig 3500-4000 forint. A veszettségoltással jár a féreghajtás is. Az eb az oltástól számított egy évig szerez védettséget a veszettségtől. Az illetékes hatóság szabja ki a be nem oltott kutya miatti büntetést – mondta dr. Manga Mátyás.

Információnk szerint az oltás elmulasztása miatt a hatóság 30–70 ezer forint bütetést szabhat ki az ebtulajdonosra.

Rengeteg a kóbor kutya a falvakban, ez a jelenség országos probléma. Az ebrendészet hatásos és hatékony működése e kutyák befogása, annak megállapítása, hogy milyen csippel rendelkezik. Ezután történhet a gazda felelősségre vonása, azonban ritkán hallani ilyen jellegű intézkedésről.

Liza, a magyar vizsla megkapja a veszettség elleni védőoltást egy balassagyarmati állatorvosi rendelőben. Fotó: Torjay Attila/NMH

 

Védőoltás beadása. Hasonló módszerrel juttatják a kutyák bőre alá a mikrocsipet is, ami a gazda azonosítására is szolgál

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában