Helyi közélet

2017.02.15. 07:37

Költségvetésről és béremelésekről tárgyaltak

fenyvesi

Tegnap tartotta februári közgyűlését a salgótarjáni képviselő-testület, ahol többek között olyan fajsúlyos napirendi pontokról tárgyaltak, mint a város 2017-es költségvetési rendelete, a városi cég- és intézményvezetők béremelése, a Salgótarjáni Strandépítők Kézilabda Club sportegyesület és az első osztályú rallye futam anyagi támogatása, valamint az óvodai beiratkozás és az óvodás gyermekek ingyenes bárányhimlő elleni védőoltása.

Salgótarján. A közgyűlés néma felállással adózott a napokban elhunyt díszpolgár, Deme Attila emlékének, majd a napirendek tárgyalása következett.

Bár a helyi adókból más megyei jogú városokhoz képest kevesebb bevétel várható Salgótarjánban, mégsem volt gondban a nógrádi megyeszékhely testülete a 2017-es költségvetési rendelet tárgyalásakor. A 2016-ban keletkezett hiányt az előző évi pénzmaradvány és a településre érkezett rendkívüli állami támogatások felhasználásával kezelni tudták, így bizakodva lép Salgótarján az új költségvetési évbe. A városi költségvetés kiadási főszáma 10,4 milliárd forint, a bevétel 7,1 milliárd forintot tesz ki, a fennmaradó 3,4 milliárd forintot hitellel és az előző évi maradvánnyal fedezik majd. A városi költségvetési rendeletet vita és hozzászólás nélkül, 8 igen, 5 nem mellett fogadta el a képviselő-testület.

[caption id="" align="aligncenter" width="3772"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

A napirendi pontok között ezután szerepelt a települési képviselők és a bizottságok nem képviselő tagjainak juttatásáról szóló rendelet módosítása; a városi cégvezetők bérének és béren kívüli juttatásának emelése; a városban működő költségvetési szervek,intézmények – piac, megyei múzeum, megyei könyvtár és a Költségvetési Intézmények Gazdasági Szolgálata – vezetőinek béremelése.

A juttatások növelése kapcsán csak a Jobbik helyi képviselője, Pataki Csaba szólalt fel, aki nehezményezte a képviselői juttatások emelését egy olyan társadalmi környezetben, amilyen a salgótarjáni is, és amelyben az embereknek mindennapi anyagi gondjaik vannak. Ennél a napirendnél egy „nem” ellenében győzött 12 „igen” szavazat. Minden más béremelésnél már együtt szavazott a testület és 13 „igen”-nel növelték a cég- és intézményvezetők bérét, 2017. január 1-re visszamenően. Így egy salgótarjáni önkormányzati cégvezető már havi bruttó hatszázezer forintot, az intézményvezetők pedig bruttó félmillió forintot vihetnek haza. A képviselők juttatása 2017-től havi bruttó 81 ezer és 155 ezer forint között váltakozik, bizottsági tisztségektől függően.

[caption id="" align="aligncenter" width="3793"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Tárgyalta és elfogadta a képviselő-testület a helyi településrendezési terv módosításáról szóló javaslatot, amely a tervezett fejlesztések mentén vált szükségessé. Döntött a közgyűlés arról is, hogy nyolc és fél millió forinttal támogatják a Salgótarjáni Strandépítők Kézilabda Clubot a 2016/2017. évi bajnoki szezonban és arról is, hogy a tavasszal megrendezésre kerülő „Salgó 2017” elnevezésű rallye-hoz négymillió forint anyagi támogatást, valamint a szervezésben nyújtott egyéb – például ingyenes önkormányzati ingatlanhasználatot, takarítást és kordonépítést – segítséget nyújt az önkormányzat.

Tolnai Sándor fideszes képviselő ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte ezek a sport célú támogatások örvendetesek, de csak azért valósulhatnak meg, mert Magyarország kormánya továbbra is támogatja a várost és így van keret arra, hogy a kötelező feladatok mellett önként vállaltakat is finanszírozzon az önkormányzat.

Elfogadta a közgyűlés az óvodai beiratkozásra vonatkozó javaslatot, miszerint az önkormányzat fenntartásában működő Salgótarjáni Összevont Óvodába történő beiratkozás időpontja 2017. május 9-10. napja lesz. A pótbeiratkozás napját 2017. május 17-ben határozták meg. A közgyűlés zárt ülésen döntött a bárányhimlő elleni védőoltás támogatásáról, így a következő tanévben minden új óvodás megkaphatja a vakcinát.

[caption id="" align="aligncenter" width="3648"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Turcsány László, a Fidesz frakcióvezetője a Jónásch-telep szegregációs kérdését vetette fel a közgyűlés végén és arra kérte az önkormányzatot, hogy készítsenek egy intézkedési tervet ennek és az ehhez hasonló területek problémájának kezelése érdekében.

Szabó Csaba arra a sajnálatos eseménysorra hívta fel a figyelmet, hogy a zord téli időjárási nehézségek miatt a Volán napokig nem biztosította megfelelően a buszjáratot Somlyóra. A képviselő kérte a városvezetést, hogy a Volánnak juttatott támogatás fejében nyomatékosítsák a cégnél azt, hogy ebben az esetben a mindennapi életvitelről, az iskolába, munkába járásról van szó, s az időjárási viszontagságokra a Volánnak fel kell készülnie, nem állíthatják le egyszerűen a buszközlekedést. Ehhez kapcsolódva Molnár Károly, az északi városrész MSZP-s képviselője is elmondta, hogy képviselőtársa kérése a salgóbányaiak érdekében is aktuális, ott ugyanez a probléma szintén fennállt a havazások idején.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában