Jegyzet

2018.04.20. 15:16

Kihaló szépírás

Mi magyarok nagy feltalálónemzet vagyunk! Nem is hinnénk, világszerte mennyi találmány segítette a tudomány és technika fejlődését, hány magyar lángelme ismertette meg a magyarok nevét a nagyvilágban.

Szabó Rita

A gyufa, a transzformátor, a hologram, a szódavíz, sőt a színes televízió is magyar találmány. Egy magyar újságíró, Bíró László József nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. április 25-én szabadalmaztatta az első golyóstollat a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságon.

A nyomdászatban használt gyorsan száradó, nem szétfolyó festék adta az ötletet. 1960-tól terjedt el a golyóstoll használata az egész világon, és még életében halhatatlanná tette a nevét. Az Y generáció, a kilencvenes években születettek el sem tudjuk képzelni, hogy nagyszüleinket még megbüntették az iskolában, ha tintapacát ejtettek a papirosra.

Nekünk már megszokott íróeszköz, sokan nem is tudjuk, hogyan működik valójában. Még mindig elengedhetetlen az újságíró kezében, hiába van PC, laptop, tablet. Azt hallottam, hogy 2020-ra már csak tablettel járnak a gyerekek iskolába. Hihetetlen, hogy nem lesz szükség a kézírásra!

Már a nevünket sem kell majd leírni, hiszen azonosításra ott lesz az ujjlenyomat. Ha így haladunk, a százéves golyóstoll már csak múzeumban lesz látható. A gyerekeknek pedig filmet vetítenek a golyóstoll használatáról, és mivel interaktív lesz a kiállítás, ők is kipróbálhatják. Reménykedem, hogy irigyelni fognak bennünket. Én mindig szerettem szépen írni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában