Helyi közélet

2017.07.25. 03:17

Kicsit osztozzunk a nagy sikerben!

fenyvesi

Hatalmas nemzetközi érdeklődés mellett zajlik Budapesten (és Balatonfüreden) a vizes világbajnokság, amely minden idők legnagyobb szabású hazai sportrendezvénye. Az első héten jobbára olyan versenyszámok zajlottak – műugrás, műúszás, hosszú távú úszás stb. –, amelyekben a mieink nem voltak esélyesek. Vasárnap viszont az úszóversenyek is megkezdődtek a csodaszép, vadonatúj Duna Arénában, és mindjárt az első napon meg is született az első magyar érem, mégpedig egy olyan számban, ahol álmunkban sem gondoltuk: a férfi 4x100-as váltóban! Ráadásul kicsit mi, nógrádiak is osztozhatunk a nagyszerű sikerben.

Úszás. A hallatlan izgalmak – és fergeteges szurkolás – közepette Kozma Dominik jól kapta el a rajtot, és a második helyen adta át a „stafétát” Németh Nándornak, aki aztán harmadikként hozta be a csapatot. Holoda Péter sokáig jól tartotta magát, de aztán hatodikként váltottunk. Végül Bohus Richárd elképesztő sebességgel száguldott, és óriási hajrával a harmadik helyre hozta be a váltót az amerikaiak és a brazilok mögött.

[caption id="" align="aligncenter" width="2282"] A bronzérmes magyar 4x100-as váltó, balról: Németh Nándor, Kozma Dominik, Bohus Richárd és Holoda PéterMTI Fotó: Illyés Tibor[/caption]

„Ez a világ egyik legkeményebb versenyszáma, itt csak az marad talpon, akinek van a gatyájában valami – és mi bebizonyítottuk, hogy itt nálunk kevés embernek van nagyobb” – lelkendezett szinte önkívületi állapotban Kozma Dominik, aki első emberként 48.26-ra javította saját országos csúcsát.

Mint említettük, egy kicsit mi, Nógrád megyei sportrajongók is osztozzunk a sikerben, hiszen Kozma Dominik – noha a skóciai Dunfermline-ben született – mégiscsak nógrádi „gyerek”.

A sport világában jártasabb szurkolók a srác születési helyéről már gyaníthatják ezt a különleges kapcsolatot. Igen, Kozma Dominik édesapja nem más, mint az egykori kiváló labdarúgó, Kozma István, akinek Salgótarjánból indult a sikerekben bővelkedő pályafutása.

Kozma „Pityu” Ecsegről került a nógrádi megyeszékhelyre, ahol a Stécé-ifiben oly gyorsan kitűnt a tehetségével, hogy még csak 16 éves volt, amikor Szalay Miklós, a tarjániak edzője 1981 tavaszán beállította az (akkori nevén) STC NB II-es felnőttcsapatába.

Az ifjú titán nem is maradt sokáig Salgótarjánban, 1982-ben Újpestre került, ahol a nemzetközi porondon is hamar megmutatta oroszlánkörmeit, majd 1986-tól a magyar válogatottban is állandó helyet harcolt ki magának. A kiváló középpályás 1988-ban az év legjobb magyar labdarúgója lett, majd 1989-ben leigazolta őt a francia élcsapat, a Girondins Bordeaux, majd onnan a skóciai Dunfermline-be vitte tovább a sorsa, ahol 1991-ben fia, Dominik is megszületett.

Az igazi nagy szenzációt az jelentette, amikor Kozmát 1992-ben elvitte az egyik leghíresebb angol élcsapat, az FC Liverpool, ahol olyan csillagokkal játszott együtt, mint Ian Rush, John Barnes, Mark Wright, Robbie Fowler, Steve McMannaman és Bruce Grobbelaar, akikkel még abban az évben el is hódította az Angol Kupát.

A remek labdarúgó később még ciprusi bajnokságot nyert az APOEL Nicosia csapatával, majd itthon is aranyérmet szerzett az Újpesttel, miközben a magyar válogatottban összesen 40 mérkőzésen 1 gólt szerzett.

A fia, Dominik nem követte apját a futballpályán, helyette az uszodában éri el a sikereit. A 26 éves, 193 centiméter magas fiatalember évek óta jeleskedik a nemzetközi mezőnyben, így 2009-ben ifjúsági Európa-bajnok volt 50 m gyorson, majd a felnőttek között az felnőtt Európa-bajnokságokon öt bronzérmet is szerzett, amelyekből kettőt egyéniben, 200 m gyorson (az egyiket rövid pályán), hármat pedig 4x100-as vegyes-, illetve 4x200 m-es gyors- és vegyes váltókban ért el, miközben magyar bajnoki címeinek se szeri, se száma.

Kozma Dominik – aki jelenleg az MTK versenyzője, Tóth Ramon edző tanítványa – most ezeket a sikereket fejelte meg társaival, Németh Sándorral, Hodola Péterrel és Bohus Richárddal a hazai rendezésű vb-n a remek bronzéremmel, amellyel sporttörténelmi tettet hajtottak végre. Az úszósport több mint évszázados történetében a magyar 4x100-as férfi gyorsváltó még soha nem nyert felnőtt világeseményen érmet.

Reméljük, hogy a fiúk váratlanul remek eredménye megadja az alaphangot a további magyar vizes sikerekhez, s a fiúk-lányok bemutatják, hogy a magyar sportolóknak minden testrészük a megfelelő helyen van, a legjobb méretben!

Vizes vb, Budapest, férfi 4x100 m gyorsváltó, döntő: 1. Egyesült Államok 3:10.06 perc, 2. Brazília 3:10.34, 3. Magyarország (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) 3:11.99 – országos csúcs, 4. Oroszország 3:12.58, 5. Japán 3:13.65, 6. Kanada 3:15.25 (Ausztrália és Olaszország kizárva).

(BR)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában