Nógrád megye

2018.04.20. 11:43

Kezdődik a kiskertek idei szépségversenye

A dejtári, a pataki és a honti önkormányzat mellett a kazári is csatlakozott „A legszebb konyhakertek” orszá­gos programhoz.

S. Csuka Enikő

A felhívás szerint önkormányzatok, ­civil szervezetek, egyesületek, lakóközösségek, egyházközségek, intézmények és magánszemélyek is jelentkezhetnek. A versenyben részt vehet erkélyen ­kialakított kert, zöldséges, gyümölcsös zártkert, sőt, akár közösségi fenntartású termőterület is.

Kovács Szilvia­ ötletgazda, Karcag város ­alpolgármestere, országos programigazgató honlapján kifejtette: a verseny nem ­titkolt célja, hogy a konyhakertet művelők munkája elismerést és megbecsülést kapjon. Egyre több ember kedve jöjjön meg a kertészkedéshez, megőrizzék és a jövő nemzedékének is továbbadják azt a tudást, ami az évszázadok alatt összegyűlt.

Hét kategóriában is zsűriznek

A konyhakertek szerelmesei ezúttal hét kategóriában nevezhetnek, mindegyikben az első három legjobbat díjazzák­, és különdíjakat is odaítélnek. A programhoz kapcsolódó ­Magyarország legszebb konyhakertje díjra történő jelölésre minden kategória első helyezettje lesz jogosult a helyi zsűri ajánlása alapján. Az Országos díj Györfi Sándor Kossuth-díjas­ szobrász, Magyarország érdemes művésze által készített bronz kisplasztika és egy elismerő oklevél lesz, amelyet az országos eredményhirdetésen ünnepélyes keretek között adnak át. Eddig dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter­ és Kovács Szilvia programigazgatóval közösen díjazták a legjobbakat. A kerteket két alkalommal fogják megtekinteni­ előzetes időpont-egyeztetés alapján. Eredményhirdetés ­augusztusban vagy szeptemberben várható.

Mint megtudtuk, a pályázat első fordulójában a lakosok helyi megmérettetésen vesznek részt, ezt követően a legszebbeket jelölik a Magyarország legszebb konyhakertje­ országos díjra. Az előző évben háromszáznál is több településről több tízezer nevezés ­érkezett.

Smitnya Sándor, Dejtár polgármestere leszögezte: náluk­ már évek óta kihirdetik a „Tiszta­ udvar, rendes ház” programot, amely igen nagy népszerűségnek örvend. Ehhez kapcsolódóan csatlakoztak a legszebb konyhakerteket kereső felhíváshoz.

– Régen kisebb földekért is marakodtak az emberek, ­manapság viszont az egykori­ termőterületek ott állnak megműveletlenül…

A versennyel ezen szeretnének változtatni. Jó kezdeményezésnek tartjuk, díszkertek és veteményesek egyaránt megtalálhatóak a faluban. Kíváncsian várjuk a fejleményeket – mondta Smitnya Sándor.

Fekete Tibor, Patak község polgármestere lapunknak elmondta: a tavalyi évben is részt vettek már a programban 11 jelentkező közreműködésével. A lakosoknak ­nagyon tetszett az ötlet, szívesen csatlakoztak az országos kezdeményezéshez. Különösen élvezték, ahogyan a zsűri­ a helyszínen értékelte a legszebbeket. Az okleveleket és díjakat pedig a szüreti mulatsághoz kapcsolódóan adták át – tudatta a polgármester, akinek 81 éves édesanyja is bekapcsolódott a programba.

Gál Magdolna, Hont polgármestere lapunknak elmondta: idén már negyedik alkalommal csatlakozik a település az országos programhoz. Náluk mindenki műveli a kiskertjét, általában díszkert és veteményes kategóriában neveznek a lakosok, de tavaly már balkonnal is indultak a megmérettetésen.

Az eddig nevezetett települések között található Kazár is. Gecse Ákos polgármester elmondása szerint negyedik alkalommal vesznek részt a programban.

Az elején nehéz volt meggyőzni az idősebbeket, hogy nevezzenek az egyébként szép kertjeikkel. Tavalyelőtt azonban már kiállítás is nyílt a helyben megtermesztett zöldségekből és gyümölcsökből. Sőt, arra is volt példa, hogy Budapesten egy kazári lakos kitüntetésben részesült ebben a programban.

Mint Kovács Szilvia ötletgazda írta: országszerte sok a műveletlen, elhanyagolt terület, a legtöbben csak díszkerteket gondoznak, pedig konyhakertekre, biogyümölcsökre és -zöldségekre is nagy igény lenne.

Nem véletlen, hogy a verseny mottója így szól: legyen zöldséges-, gyümölcsöskert Magyarország minden balkonján, udvarán és kertjében!

 

Fotó: Hüvösi Csaba/NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában