Nógrád megye

2018.07.18. 11:23

Nem tesz jót a sok eső a búzának, késik az aratás

Heves esőzés több települést is érintett megyénkben az elmúlt hetekben. A hirtelen lehulló csapadék erősen befolyásolhatja a mezőgazdasági munkákat.

V. E.

Verbói Gábor a nedvességtartalom méréséhez készíti elő a búzaszemeket Nógrádmegyer község határában – Fotó: Hüvösi Csaba, NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Verbói Gábor nógrádmegyeri gazdálkodó portáluinknak elmondta: az esős időjárás miatt késhet az őszi búza betakarítása.

Verbói Gábor a nedvességtartalom méréséhez készíti elő a búzaszemeket Nógrádmegyer község határában
Fotó: Hüvösi Csaba

Aszály és zivatar

Az Országos Meteorológiai szolgálattól megtudtuk, hogy a megyénkben lévő automata állomások adatai alapján június 28-a és július 11-e között 36 milliméternyi csapadék hullott átlagosan földjeinkre, ami megközelítőleg hat milliméterrel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időben. A tavaszi aszályt követő, lokálisan lehullott sok csapadék mégis problémát okozhat a betakarítási munkákban, a tavaly ősszel korai érésű búzát vető gazdáknak.

– Ez attól is nagymértékben függ, hogy milyen búzát vetettek a gazdálkodók tavaly. Gazdaságunkban a későbbi érésű búzafajtákat részesítettük előnyben. Ez azt jelenti, hogy a betakarítás két héttel később esedékes a korán érő fajtákhoz képest. A betakarítás persze nem pontos időponthoz kötött, a munka kezdésének idejét az határozza meg, hogy mekkora a szemek nedvességtartalma. Ezt egy nedvességmérő műszer segítségével tudják ellenőrizni a gazdálkodók. A búza tárolásához a nedvességtartalomnak 14,5–15,5 százalék között kell mozognia. Minél hosszabb ideig tervezi valaki a magvak tárolását, annál jobban kell ennek az értéknek az alsó határhoz közelítenie. Mivel aratás után a gabonaszemek nedvességtartalma emelkedhet, a betakarítás előtt álló búza esetében az a célunk, hogy ne tartalmazzon 13,5 százaléknál több nedvességet – mondta a szakember.

Nagy Sándor egy több mint 400 hektáros családi gazdaságot vezet Szécsénkében. Amint elmondta a földterületeik megközelítőleg fele őszi búzával van bevetve.

– Úgy gondolom, gazdaságunkban a tervezettnél hét–tíz nappal később fogunk a betakarításhoz, ha nem hull további csapadék. A gabona már érett, csak meg kell várnunk, amíg megfelelő lesz a nedvességtartalma – mondta lapunknak Nagy Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában