Helyi közélet

2017.08.25. 05:12

Kavalkád a HEMO körül

fenyvesi

Tartalmas programkínálattal – többek között veterán járművek bemutatójával –várták az érdeklődőket a közelmúltban Nagyorosziban.

Hegedűs H.

Nagyoroszi. A nagyközség központjába érve, a művelődési központ (helyi nevén „HEMO”) parkolójába pillantva szépen kikenceficézett veterán járművek hosszú során akadt meg a szemünk. Egy terebélyes, árnyas fa alatt „pihent” a legrégebbi példány, a Horthy-korszakbeli fővárosi úri-világ nyitott tetejű, 1920-as években gyártott, népszerű közlekedési eszköze, amelyről nekünk rögvest a „Meseautó” című film jellegzetes jelenetei ugrottak be. Az ódon kincset hamar birtokukba vették a legkisebbek, akik a kormány mögé ugorva lelkesen nyomták a dudát.

[caption id="" align="alignleft" width="1704"] Az 1920-as években készült autó[/caption]

Mellette a szovjet ipar remeke, a Volga már kevésbé találtatott vonzónak, annál inkább néhány remekbe szabott motor, köztük egy, szintén filmekből ismert, a második világháborúban, a Wermacht berkeiben alkalmazott oldalkocsis harci járgány. Voltak azonban itt „csopperek”, kis Jawák, Pannóniák és MZ-k is. Házigazdánk, Csordás István, a Nyugállományú Légvédelmi Tüzérek Bajtársi Egyesületének elnöke intett, és hátrébb valódi különlegességet mutatott. Az utánfutó platóján egy jókora hajómotor terjeszkedett, tulajdonosa büszkén magyarázta, mit is látunk: a harmincas évek magyar gépgyártásának egyik dísze ez a rohamcsónak-motor, amely békeidőben kiválóan szolgálta például a Duna-hidak helyreállítási munkálatait, hiszen nagy teljesítménye révén komolyabb méretű és súlyú tárgyak szállítására is alkalmas volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] Múlt századi motorok sora[/caption]

Vendéglátónkkal az épület túlsó felére sétáltunk át. Itt zajlott a főző-sütő verseny, tíznél is több üstben rotyogtak a finomságok. Akadt, aki egyedül veselkedett neki a munkának, ráadásul a Felvidékről érkezett fiatalember a magányos kuktáskodása során nem akármit készített: marhanyelvet, sertés raguval – igaz, a szűk időkorlát miatt a köretre már nem maradt energiája, de egy ilyen ízes étel elfogyasztásánál megteszi a kenyér is. A nagyoroszi nyugdíjas klubnál viszont egyszerre legalább tíz szakács tüsténkedett a kondérok környékén.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] Terefere egy amerikai dzsip motorháza felett[/caption]

Találkoztunk a nap zsűrielnökével is. Lovasi József, a Szabadtűzi Lovagrend tagja éppen egy süteményt címkézett fel, amit később értékelt. Elmondta, folyamatosan vizsgálták, ki mennyire halad a főzés folyamatában, és egy másfél órás keretet szabtak meg, ameddig mindenkinek be kell mutatnia a maga készítményét, mondván most többfajta ételféleség van a repertoárban. A szakember elmondta, különösképpen majd a kecskéből főtt gulyásra lesz kíváncsi, milyen mértékben sikerült megszabadulni a faggyú szagától. Nagyon szigorú a bírálat, minden körülményt figyelembe vesznek, ízharmóniát, fűszerezést, a hús puhaságát.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] A rohamcsónak-motor közönségvonzó volt[/caption]

Ahogy búcsút intettünk a bográcsokból áramló illatfelhőtől még egy pontra igyekeztünk. A nemrégiben felállított 1956-os emlékmű tőszomszédságában fegyverarzenálra bukkantunk. Az asztalokon és a földön sorjáztak a puskák, golyószórók, sőt még egy vállról indítható, „Sztrela-2” nevű, hozzávetőleg húszkilós rakétának is csodájára jártunk.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] Fegyverarzenál az asztalokon[/caption]

A közel egyórás bejárás végén még megtekintettük, miként érkeznek a HEMO-hoz a veterán motorok és autók, így egy Fiat-kabrió is, majd elköszöntünk házigazdáinktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában