Helyi közélet

2016.10.17. 05:46

Kárpátalján járt a kórus

fenyvesi

Szécsény. Lovas Ilona, a Panoráma Világklub Kárpátaljai Társklubok magyarországi társelnöke – aki egyben a Panoráma Világklub Nógrád megyei vezetője is – megkereste Lévárdi Beátát, a szécsényi Erkel Ferenc Vegyes Kar karnagyát, hogy volna-e kedvük fellépni a „VI. Kárpátaljai Felső-Tisza Vidéki Magyarok Találkozóján”.

Utóbbi örömmel mondott igent. Az anyagi fedezet a Rákóczi Szövetséghez benyújtott sikeres pályázatukból, Szécsény Város Önkormányzatának támogatásából és a kórustagok hozzájárulásából állt össze.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Ukrajnában vendégszerepelt az Erkel Ferenc Vegyes Kar[/caption]

A munkácsi vár kápolnájában volt az első fellépés, amelyet a jelenlévők nagy élvezettel hallgattak. Rövid városnézés után a fesztivál helyszínére, Bustyaházára utaztak, ahol Mikulyák László, a Felső-Tisza vidék esperese, a rendezvény alapítója, főszervezője fogadta a csoportot. Ez után a próba következett Csuprik Etelka zongoraművésszel, Ukrajna érdemes művészével, akinek zongorajáték kíséretével adta elő a kórus a műveit.

Az előadáson a hálás közönség nagy tapssal köszönte meg a szép dalok színvonalas tolmácsolását. Szalipszky Endre beregszászi főkonzul kifejezte az elismerését, köszönetét, hogy anyaországi előadók is fellépnek a találkozón.

A Felső-Tisza Vidéki Magyarok Találkozója ökumenikus istentisztelettel kezdődött. Ezt követően a résztvevők felvonultak a rendezvény színhelyére. Mint vendégek, elsőként a szécsényiek léptek a színpadra. A közönség nagy tapssal jutalmazta koncertjüket. A fellépés után kirándulás következett Técsőre és Husztra. Az utolsó kárpátaljai fellépésük Nagyszőlősön volt, ahol koncertet adtak a római katolikus templomban. A közönség felállva, tapsolva éljenzett. A kórus tagjai megnézték Bartók Béla emlékházát. Az utolsó állomás a  Kárpátalján élő magyarok kulturális központja, Beregszász volt.

Az Erkel Ferenc Vegyes Kar valamennyi tagjának egy életre szóló élményt jelentett a kárpátaljai kirándulás. Az előadások, a sikerek mellett megtapasztalták az ottani magyarság életét.

Sz. F.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában