Helyi közélet

2016.10.12. 04:30

Karancs: „kihívás mindannyiunk számára”

fenyvesi

A Karancs Szállót érintő cikksorozatunk indulásakor, amikor arról adtunk hírt, hogy eladó az épület, megkerestük a térség országgyűlési képviselőjét, hogy nyilatkozzon nekünk a megyeszékhely közepén hosszú évek óta üresen álló szállóval kapcsolatban. Tegnap választ kaptunk kérdéseinkre. Interjú Becsó Zsottal.

Tudott róla, hogy eladó a szálloda?

Hallottam róla, hogy a Karancs szálloda ismét eladó. Várható volt, hogy a tulajdonos konkrét lépésekre szánja el magát, mert évek óta érdemi előrelépésre nem került sor. Gondolom, hogy az eladás csak az egyik opció, más megoldások is érdekelhetik a tulajdonosi kört.

[caption id="" align="aligncenter" width="912"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Milyen esélyt lát arra, hogy gazdára találjon az épület?

Természetesen drukkolunk, és ha tudunk, még segítünk is, hiszen a szálló jelenleg egy torzó a belvárosban, amely nem javítja a városképet.

Illeszkedik a Karancs Szálló felújítása Kelet-Nógrád, illetve Nógrád megye turisztikai fejlesztési koncepciójába?

A Karancs Szálló egyszer már jelentős fejlesztési támogatást kapott a Regionális Fejlesztési Tanácstól.  A 600 millió forintos támogatás azt is jelezte, hogy fontos projektről volt szó, hiszen a döntéshozók is tudták, hogy  színvonalas turizmust nívós szálláshelyek nélkül nem lehet csinálni. Sajnálatos, hogy a gazdasági válság begyűrűzése (is) megakadályozta a projekt megvalósítását.

A megye rá tudna fűződni valamilyen támogatással egy esetleges fejlesztésre?

Az elmúlt években jelentős előrelépést tudtunk elérni turisztikai attrakciófejlesztés területén. Kiemelt támogatást kapott Hollókő, Szentkút, Ipolytarnóc, Maconka és a geopark. Jelentős fejlesztések voltak Bánkon, Katalinpusztán, Somoskőn, Alsópetényben, Nógrádgárdonyban, vagy akár Kozárdon és Pásztón. További fejlesztések vannak előkészítve a rendelkezésre álló TOP-források hatékony felhasználásával. El kell mondani, hogy a fogadási feltételek mind minőségi, mind mennyiségi javítása is fontos feladat. Itt azonban nehezebb  helyzetünk van, mint az attrakciófejlesztés területén. Uniós források ugyanis nem fognak rendelkezésre állni, vagyis  szálláshelyeket saját forrásból, vagy hitelből lehet majd kialakítani. Ezért nagyon fontos, hogy a turisztikai attrakciók közötti szinergiát kialakítsuk, és olyan fejlesztéseket támogassunk, melyek valódi vendégforgalmat generálnak, érdekesek, egyediek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1280"] Fotó: Lakatos Katalin[/caption]

Ön szerint fenntartható lenne egy négycsillagos szálloda Salgótarjánban?

Salgótarján jelenleg éves szinten valamivel több mint harmincezer vendégéjszakát produkál. Ez tízezerrel több, mint amit Bánk tud, de százezerrel kevesebb, mint amit Mátraszentimre ér el, szóval van hová fejlődni. Tudatos attrakciófejlesztéssel, szakmai  együttműködéssel, a Geoparkban megbúvó lehetőségek kiaknázásával,  továbbá a helyi gazdaság megerősítésével lehetne keresletet generálni egy magasabb színvonalat képviselő szálloda iránt. Nem lesz egyszerű feladat, de szép kihívás mindannyiunk számára.

Lakatos Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában