Helyi közélet

2017.03.27. 05:26

Kápolna a békéért

fenyvesi

Báró Lipthay Antal régi elhatározása, hogy – a közigazgatásilag Szécsényhez tartozó – Benczúrfalván, a tulajdonában lévő hegyen keresztutat és kápolnát épít a közösségnek, a közösséggel. Elhatározása megvalósításában támogatta és támogatja felesége, dr. Lipthay Erzsébet, aki a szervező munkába is tevékenyen bekapcsolódott. Tavaly elkészült a keresztút, amelyet megáldottak és felszenteltek. A napokban pedig elhelyezték a kápolna alapkövét, amely a világ békéjéért épül meg, a Szent Ferenc, Klára, Antal titulust viseli, s a fájdalmas Szűzanya tiszteletére szentelik fel.

Szécsény-Benczúrfalva. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, március 25-én, szombaton tartották a kápolna ünnepélyes alapkőletételét, amelynek megáldását és megszentelését örömmel vállalta dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke. Az ünnepségen a helyiek mellett a környező településekről, de az ország különböző részeiről is sokan megjelentek. Ott voltak mások mellett a ferences rendi szerzetesek, Szécsény város vezetői, politikusok, országgyűlési képviselők és a Magyar Történelmi Családok Egyesületének tagjai.

[caption id="" align="aligncenter" width="3000"] A püspök és a jelenlévők aláírták a kápolna látványtervét - Fotó: Danyi Lilla[/caption]

– Szívből köszönöm mindannyiuk megjelenését! Maguk különlegesen erősítik ezt a kezdeményezést, amely a békéért született. Köszönöm, hogy velünk vannak ma, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, Krisztus fogantatásának ünnepén, amikor dr. Beer Miklós püspök elhelyezi a kápolna alapkövét – kezdte ünnepi köszöntőjét báró Lipthay Antal.

Ezt követően arról szólt, hogy a XX. században erőszak és háború dúlt, amely tragikus következményekhez vezetett. Az igazságtalanság lett az uralkodó a fél világon. Az embertelen ideológiák – igazolva, megerősítve a zsarnokság hatalmát – egy új embert kívántak létrehozni, olyant, amelyik megtagadja az Istent. A világ ura a pénz lett, amelynek kezelői és kezdeményezettjei egy globalizált stratégiát  követnek. A mi ősi kultúránkat és régi nemzeti identitásunkat veszélyeztetve, keresztény hitünket megkérdőjelezve mély válságba hozták a keresztény világot.

– Ezekkel az előzményekkel terhelve született meg a XXI. század, amely egy igen legyengült Európába érkezett. Az emberek látványosan hátat fordítanak azoknak az alapértékeknek, amelyek egykoron megalapozták Európát – fogalmazott báró Lipthay Antal, aki arról is hangsúlyosan szólt, hogy válságba került a család eszméje.

– Szomorúan látva ezeket a nem veszélytelen folyamatokat, úgy döntöttem, hogy a közösséggel együtt, a közösségnek létrehozok egy teret, keresztutat és kápolnát. Teszem ezt annak érdekében, hogy a jóakaratú emberek lelki erőt meríthessenek az imádságban, az Isten adta természetben. Itt közeledhetnek Krisztushoz, és szívükbe fogadhatják ennek a gyönyörű környezetnek a csendjét és szépségét. A Nap, az eső, a szél, a vadvirágok, a madarak szolgáljanak jó társként, hogy a zarándokok meghallják Krisztus szavát, s rendíthetetlenül az igazság és a béke mellett álljanak! – hangsúlyozta báró Lipthay Antal.

[caption id="" align="aligncenter" width="1500"] „Amikor az építendő kápolna alapkövét elhelyezzük, azzal a hittel és meggyőződéssel tesszük ezt, hogy elővételezzük a jövőt” (Fotó: Danyi Lilla)[/caption]

Kiemelte: az igazság szükséges a békéhez, a béke pedig szükséges azoknak az embereknek, akik igazi közösségben, szeretetben akarnak együtt élni, követve az Isten akaratát. Krisztus az Út, az Igazság és az Élet!

– Amikor az építendő kápolna alapkövét elhelyezzük, azzal a hittel és meggyőződéssel tesszük ezt, hogy elővételezzük a jövőt. Amikor az alapkövet elhelyezzük, a jövőbe vetett hitünkről akarunk tanúbizonyságot tenni, azt akarjuk megvalósítani, amit az Úristen vár tőlünk. Krisztusra akarjuk építeni a jövőnket, és ennek a jelképe ez a kápolna is itt, a keresztút végén – mutatott rá dr. Beer Miklós, aki közös imádság után megáldotta és megszentelte az alapkövet.

A püspök és a jelenlévők ezt követően aláírták a kápolna látványtervét, amelyet az időkapszulába helyeztek. Utóbbiba rózsafüzér mellett Boldogasszony anyánk imája, a Nógrád Megyei Hírlap március 24-i száma – amelyben írás jelent meg a másnap esedékes alapkőletételről –, báró Lipthay Antal beszéde és a kápolna tervrajza is belekerült.

Báró Lipthay Antal és dr. Beer Miklós az épülő kápolnánál elhelyezték az időkapszulát és az alapkövet. Ezt követően dr. Vejkey Imre országgyűlési képviselő mondta el ünnepi gondolatait. Az ünnepség Istvánfi Balázs dudaművész játékával fejeződött be, a megjelentek a dudaszóval együtt elénekelték a Boldogasszony anyánkat.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában