Helyi közélet

2017.08.27. 12:33

Kánikula: védjük az időseket a kiszáradás ellen!

magazin01

Mint arról már korábban is beszámoltunk, az idős emberek esetében gyakori problémának számít, hogy nem tudják vagy nem is akarják meginni a napi ajánlott folyadékmennyiséget. A nyári melegben viszont komoly következményei lehetnek, ha nem visznek be szervezetükbe elég vizet vagy gyümölcslevet. 70-80 év felett már könnyen kiszáradhatnak az emberek, a körülöttük lévő családtagoknak és barátoknak ezért fokozottan kell figyelni.

A kiszáradást, mint minden más betegséget, sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. Vannak olyan esetek, amikor számítani lehet arra, hogy a szervezetünk több folyadékot igényel, ilyen a fokozott mozgás vagy a nagy meleg. Hőség idején figyelni kell a folyadékpótlásra, illetve arra, hogy ne tegyük ki magunkat és a ránk bízott személyeket a közvetlen melegnek, a legforróbb órákban húzódjunk védett helyre. Különösen az idősebbekre és a kisgyermekekre kell ilyenkor nagyon ügyelni, hiszen az ő szervezetük hőháztartása kevésbé hatékonyan működik. Fontos, hogy folyamatosan kínáljuk őket változatos és finom italokkal.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A forróságban sokat segíthet, ha naponta többször is hideg vízzel hűsítjük magunkat (Képünk illusztráció)[/caption]

Mit ihatnak?

A jeges italok jóleshetnek ilyenkor, de emésztési rendellenességekhez vezethetnek. Az idősebbeknek ezért a sima víz mellett a szervezetre hűtő hatású italok hideg-langyos fogyasztása ajánlott. Emellett teákat és gyümölcsleveket is kínálhatunk. Előbbiek közül ajánlott a bodzavirág-, borsmenta-, fodormenta-, citromfű-, eperlevél-, ezerjófű-, édeskömény-, golgotavirág-, kamilla-, körömvirág-, levendula-, mályva-, orbáncfű- és útifűtea, de a tej, a joghurt és a kefir szintén hűtő hatásúak. A gyümölcsök közül részesítsük előnyben az édes almát, körtét, az édes bogyós gyümölcsöket, a gránátalmát, a görögdinnyét, a sárgadinnyét, illetve a frissen préselt gyümölcsleveket. Ezek turmixként vagy csak simán kifacsarva is jók, lényeg, hogy frissen kell elfogyasztani, hiszen a nyári melegben, hűtés nélkül könnyen megromlanak.

Ha kevés a folyadék

A dehidratáltság, azaz a kiszáradás foka lehet enyhe, közepes és súlyos. Ez attól függ, hogy mennyi víz hiányzik éppen az ember szervezetéből. A kiszáradás legelső tünetei közé tartozik a szomjúságérzés és a sötét színű vizelet. Előbbi azt jelzi, hogy sürgősen pótolni kell a kiesett folyadékbevitelt, utóbbi pedig a csökkent vízkiválasztás jele. Ezeken kívül azonban árulkodó jelek a szédülés, kábultság, fejfájás és a fáradtság. De a kiszáradt száj és ajkak, a fáradt szemek és a kevesebb mint napi három-négyszer történő vizeletürítés mind ide tartoznak. A kiszáradás mindezekkel együtt erőtlenséggel jár és csökken az állóképesség is. Ez áll a legtöbbször a hőség okozta kimerülés hátterében. Fontos tudni, hogy ezen a ponton még vissza lehet fordítani a kiszáradás folyamatát szakember beavatkozása nélkül. Ennek legfőbb módja az ivás, azaz a fokozott folyadékbevitel. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk idős hozzátartozónkon, fontos, hogy ivásra bírjuk, máskülönben könnyen kórházba kerülhet. Ha a dehidratáció krónikussá válik, azaz folyamatosan jelen van valaki életében, az befolyásolhatja a vesék működését, vesekő is kialakulhat. Ezen kívül előfordulhat még máj-, ízület- és izomkárosodás, de a koleszterinproblémák és a székrekedés sem ritka.

Orvosi segítség

Mindenképpen szakemberhez kell fordulni abban az esetben, ha ivás ellenére sem javulnak a tünetek. Ha az orvos úgy látja, hogy ki vagyunk száradva, ezt egy vér-, illetve vizeletvizsgálattal könnyen ellenőrizni tudja. Ezek gyorsan megmutatják a nátrium és kálium egyensúlyát a szervezetünkben. Ha a kiszáradás tüneteivel nem foglalkozunk és nem pótoljuk a folyadékot, akkor a dehidratáció súlyossá válhat. Ez az állapot már sürgős orvosi, kórházi beavatkozást igényel. Mindenképpen forduljunk szakemberhez, ha a következő tünetek közül bármelyiket észleljük: fáradtság, letargia, zavartság, száj- és szemszárazság, a szemek nem könnyeznek, nyolc órája nem volt vizelet és olyan száraz a bőr, hogy ha megcsípjük, csak lassan áll vissza az eredeti állapotába. Emellett kiszáradásra utalhatnak még a gyors szívverés, a véres széklet vagy hányás, az alacsony vérnyomás és az ingerlékenység, de a beesett szemek, a gyenge pulzus, a hideg végtagok, a görcsök és rohamok, valamint a csökkent tudatállapot is ezt jelzik. Ha a súlyos kiszáradást nem kezelik, az komplikációkhoz és végső soron halálhoz vezethet. Nagyon fontos, hogy ha a fenti tüneteket észleljük, azonnal kérjünk segítséget!

Életmódtanácsok

A forró nyári napokon testmozgásként nyugtató jógagyakorlatok ajánlottak, kerülni kell a megerőltető, izzasztó mozgást. A kerti munkák végzése is a kora reggeli vagy a késő délutáni órákban ajánlottak. Ne hajszoljuk túl magunkat, hiszen ilyenkor egyébként is terhelődik a szervezet. Ha tehetjük, csak nyugtató, lazító tevékenységet végezzünk. Különösen kerülni kell a heves, fűtő érzelmeket, veszekedést és kritikus hangulatokat is. Nagyon jó komfortérzetet kölcsönöz a hideg vízben fürdés, a hűvös zuhany akár többször is naponta. Hideg borogatást használhatunk a homlokra és a tarkóra. A hideg, hűtő hatású színek pedig kifejezetten sokat segíthetnek a kánikulában. A fehér, világoskék és a zöld ilyenkor a legjobb színválasztások.

SCSE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában