Helyi közélet

2017.01.20. 06:37

Irány az országos elődöntő!

fenyvesi

Mint arról korábbi lapszámunkban már beszámoltunk: a múlt héten rendeztek játékos sportvetélkedőt a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskolája falain belül a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szervezésében, amelyen tíz – akadályokkal teli – feladatot teljesítettek látványos ügyességgel a sportszerető diákok. Ezen városi döntőn a Petőfi Sándor, a Kodály Zoltán, valamint a – házigazda – Beszterce-lakótelepi Tagiskola növendékei versenyeztek egymással, s egy végső hajrában ott végül a besztercei gyerekek állhattak a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Ezzel pedig utat törtek maguknak a tegnap lebonyolított megyei döntőre, amelynek szintén a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskola épülete adott otthont.

[caption id="" align="aligncenter" width="2386"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Salgótarján. A helyszínre még a kezdés előtt érkeztünk meg, s már ekkor izgatott diák arcok sokaságát pillantottuk meg a besztercei tornaterem tágas helyiségében. A segítő diákok ekkor már a pályát alakították ki az első feladathoz: előkerültek zsámolyok, labdák, gerelyek, szekrények, hullahopp-karikák, s mi egymás, amelyre egy akadályokkal átszőtt sorversenyhez szükség lehet.

[caption id="" align="aligncenter" width="2599"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Az előkészületek alatt sikerült néhány szót váltanunk Szabó Attilával, a besztercei tagiskola testneveléstanárával, s egyben a diákolimpia lebonyolítójával. A házigazdától megtudtuk: a megyei döntőbe a körzetek első helyezettei jutottak be. Ez azt jelenti, hogy a tegnapi sorverseny folyamán a Beszterce-lakótelepi Tagiskola, a Magyarnándori Általános Iskola, illetve a szécsényi Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatosokból álló – tizenkét fős – csapata mérték össze – játékos formában – sportteljesítményüket. A megyei fordulóból egyébként az első, valamint a második helyezett is az országos elődöntőbe került, ahonnan a végső cél nem lehet más, mint: az országos döntőbe kvalifikálás.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Szabó Attila továbbá elmondta: a versenyfeladatok ugyanazok voltak, mint a városi fordulón. Két feladatsor volt kiadva a megmérettetésre, s ebből a megyei fordulón is megengedett volt a választás. – Azonban az országos elődöntőn, valamint a végső fordulón Egerben már hivatalos sorsolás útján dől el: melyik tíz feladatot kell majd teljesíteniük a növendékeknek. Ez azonban dupla felkészülést igényel majd a kicsik részéről, ugyanis így mindkettő gyakorlati sort be kell tanulniuk – zárta szavait a tanár.

[caption id="" align="aligncenter" width="2409"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A besztercei diákok mutatták be a feladatok többsége előtt: hogyan is kell végrehajtani az adott versenyszámot. A gyerekek szurkolási kedve a megyei döntőben sem lankadt, ugyanis hangos sikoltásoktól és biztató szavaktól visszhangzott a tornaterem belseje. Az izgalmak a tetőfokára hágtak a vetélkedő véghajrájában, amikor is a diákok minden maradék energiájukkal az utolsó feladat maximális teljesítésére koncentráltak. Kitartó küzdelemben végül a besztercei tanulók csapata nyert 24 ponttal, őket pedig a dobogó második fokán a szécsényi általános iskola növendékei követték 22 ponttal. A közeljövőben így egy országos elődöntő, s Eger várja megyénk örökmozgóit!

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában