Helyi közélet

2016.08.27. 06:34

Interjú Szécsény város polgármesterével

fenyvesi

Mióta él Szécsényben?

– Körmenden születtem, de kiskorom óta Szécsényben élek – kezdte Stayer László.

Iskoláit hol végezte, milyen képzettséggel rendelkezik?

– Az általános iskolát Szécsényben, a középiskolát Salgótarjánban, a Madách Imre Gimnáziumban, a főiskolát pedig Nyíregyházán, a tanárképzőben végeztem, matematika-testnevelés szakon.

Hol dolgozott korábban?

– Pedagógus voltam Szécsényben. Pályámat a Mezőgazdasági Szakközépiskolában kezdtem, majd 1993-tól egykori alma materemben, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tanítottam, ahol a tantestület, a szülők és a képviselő testület bizalmát kiérdemelve nyolc évig igazgató is voltam. Szép emlékeket őrzök azokból az időkből.

[caption id="" align="aligncenter" width="427"] Stayer László[/caption]

 Mi  a hobbija, mivel tölti a szabadidejét?

– A foci! Ma is minden héten játszom a barátaimmal. Régebben pedig edzőként is dolgoztam. 2010 októbere óta vagyok a város polgármestere.

Kérjük, értékelje eddigi tevékenységét, a főbb eredményeket!

– A legfontosabb számomra a szécsényi emberek elismerése. Életem legnagyobb sikerének éreztem, hogy másodszor is megválasztottak polgármesterüknek. Először ugyanis elképzelhető, hogy azért szavaztak sokan rám, mert elégedetlenek voltak a korábbi vezetéssel, de másodszor már a teljesítményemet, a munkámat értékelték. És nem is akárhogyan. Külön köszönöm azt az összefogást, bizalmat és szeretetet, amit kaptam!

Mik a főbb tervei az elkövetkezendő időszakban?

– Szomorú tény, hogy a statisztikai adatok szerint Nógrád megye Magyarország legelmaradottabb területe, az Európai Unión belül pedig a kilencedik legszegényebb vidék. Ezen most van lehetőség változtatni, miután az Európai Unió megnyitotta az elmaradott térségek felzárkóztatására szánt fejlesztési forrásokat. Most közös felelőssége minden politikusnak és lokálpatriótának, hogy ezért a fejlődési lehetőségért mindent megtegyen.

A közelmúltban személyét és a Szécsény Holding Kft.-t is sok kritika érte, ezt a helyzetet hogyan értékeli?

– Nagyon jó kérdés, köszönet érte! A Szécsény Holding Kft. megalakítása és az európai uniós pályázatok kérdése szorosan összefügg. A piciny forgalmú és bevételű önkormányzati cégeknek kevesebb esélyük lett volna az uniós pályázatokon, mint a Szécsény Holdingnak, amely már egy év után komolyabb gazdasági mutatókkal rendelkezik, miután ide integráltuk a társaságainkat. Ugyanakkor fontos szempont volt, hogy így tudunk több munkahelyet is teremteni.

A kritikákról pedig. A társaság letett egy üzleti tervet, mindenki megnézheti a szecseny.hu honlapon. Egy év múlva pedig ugyanezen a honlapon meg lehet nézni, hogy teljesült-e az üzleti terv. Fél év alatt nem lehet csodát tenni, különösen egy olyan cégnél nem, ahol az átalakítás idején is el kell látni a kötelező közfeladatokat.

Milyen céllal hozta létre a Szécsény Holding Kft.-t az önkormányzat, mik a cég főbb feladatai?

– Nincs egy éve annak, amikor úgy döntött a képviselő-testület többsége, hogy a város tulajdonában lévő cégek működését racionalizálja. Ez alatt azt értjük, hogy a tevékenységeiket összehangoljuk és a város költségvetéséből évente rájuk költött több tízmillió adóforintot megpróbáljuk lecsökkenteni, hogy több jusson a lakosságra. Ennek két sarokpontja van. Az egyik a kiadások csökkentése, a másik a bevételek növelése. Nem vagyunk még a folyamat végén, de az előrelépés szemmel látható. Összefoglalva tehát három fő cél volt. Az egyik a munkahelyteremtés, a másik a pályázatokon való hatékony részvétel, a harmadik az eddiginél racionálisabb városműködtetés. Ezzel válaszoltam a második kérdésére is. A cég fő feladata a város zökkenőmentes működtetése, a lehető legmagasabb színvonalon. Ezeket a célkitűzéseket eddig kiválóan teljesítette a Holding. A város működése zavartalan, miközben több új tevékenységet indított el a társaság, új munkahelyeket teremtve. Ilyen a varroda, amely immár több embernek ad állandó munkát és folyamatos a munkaerő felvétel. Exportra termelnek és annyira elégedettek a megrendelők, hogy állandóan újabb munkákat kérnek. Az új téglaszeletelő üzem pedig szintén újabb embereknek ad munkát, miközben egy abszolút exkluzív falburkoló piacra termelnek. Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a Holding irányítása alá tartozó négy városi tulajdonú cég nagyon fontos szerepet tölt be a több száz fős közfoglalkoztatás koordinálásában is!

Mik a holding főbb gazdasági mutatói?

Az első valós év mérlege alapján lehet majd felelősségteljesen adatokat mondani. A tervek időarányos teljesítése jól alakul.

 Mi a pillanatnyi helyzet a szécsényi internethálózattal?

– Ez egy rendkívül bonyolult, hosszadalmas történet, sok vérfagyasztó fordulattal. 2006-ban, még a korábbi vezetés idején, a város közel 200 millióforint támogatást nyert a Szécsényt Salgótarjánnal összekötő és a Szécsény belterületét lefedő internetes hálózat építésre. Ez a beruházás alkalmas lehetne internet és televízió szolgáltatásra is. A rendszer 2008 márciusában elkészült, a város átvette, majd rögtön üzemeltetésre át is adta az Opticon Kft. részére. Az üzemeltető vállalta, hogy beszerzi a használatbavételi engedélyt, ugyanakkor ez sajnálatos módon nem történt meg. A rendszer használatához pedig nyilvánvalóan engedély szükséges, amelyhez dokumentumok kellenek: megvalósulási tervrajz, mérési jegyzőkönyvek, felelős műszaki vezetői nyilatkozatok, ÉMÁSZ, Invitel és egyéb szolgáltatók hozzájárulása. A városnak ezekből néhány ugyan rendelkezésre állt, de korántsem teljes a lista. Furcsa, hogy a felelős műszaki vezető például írásbeli felszólításunkra sem reagált, s nem hajlandó átadni a nála lévő iratokat. Az már csak hab a tortán, hogy a Hírközlési Hatóság birtokunkban lévő nyilatkozata szerint erre a beruházásra annak idején még építési engedélyt sem kértek tőlük. Eközben az üzemeltető a város tulajdonában álló hálózaton az önkormányzat tudta nélkül és hatósági engedélyek hiányában megkezdte a szolgáltatást. Kicsiben emlékeztet a sztori az „ideiglenesen” 40 évig nálunk állomásozó „baráti” szovjet hadseregre, itt is vannak olyanok, akik már 8 éve „teszt üzemmódban” használják a rendszert. Annak is megvan azért a diszkrét bája, hogy közülük kerülnek ki azok a hangoskodók, csapatuk élén a kialakult helyzetért talán leginkább felelős személlyel, akik a jelenlegi városvezetést támadják ez ügyben. Azóta folyik rengeteg ügyben a huzavona, ki fizet kinek, ki felelős a szolgáltatásért, a fejlesztésekért, vagy azok elmaradásáért, stb, stb. Viccesen fogalmazva, ezen az ügyön dolgozva Kojak nyomozó milliárdossá tett két nyalókagyártót, Columbo hadnagynak előkerült a felesége és Petrocellinek is felépült a háza. Ebben rövid időn belül jó megoldás lesz, nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy ez ügyben egy átlátható, világos helyzet legyen, bár ezt sokan nem szeretnék.

Miért volt szükség a júliusi rendkívüli képviselő-testületi ülésen 60 milliós hitel felvételére az internetfejlesztéssel kapcsolatosan?

– Nem tudom, honnan származik ez a fals információ. Nincs ilyen döntés. Uniós pályázatok előkészítésére és egyéb fejlesztési célú beruházásokra vonatkozott egy olyan döntés, ami emlékeztet a kérdésére.

Az internetes hálózatot miért kell értékesíteni?

– Ennek az összetett jogi és speciális műszaki szaktudást igénylő problémának a megoldását a város úgy látta megoldhatónak, ha ezzel a feladattal a Szécsény Holding Kft-t bízza meg. A hálózatot a város beapportálta a Kft-be, azon az értéken, amelyet a műszaki szakértői véleményre támaszkodó könyvvizsgálói jelentés tartalmazott. A Holding műszaki szakértők, jogi szakemberek és tanácsadók bevonásával, a lakosság igényeinek figyelembevételével két lehetőséget dolgozott ki. Egyik esetben megkezdi a működtetést, másik esetben eladja a hálózatot. A képviselő testület ez utóbbi mellett tette le a voksát, mert az üzemeltetés esetén sok többletforrásra lett volna szükség. Hivatalos megkeresések történtek országos-, és helyi szolgáltatók felé, a legjobb ajánlatot adóé a rendszer. A város jelenleg inkább máshol kívánja hasznosítani erőforrásait, vannak fontosabb fejlesztési elképzelések.

Szécsény város lakosságát erősen foglalkoztatja, hogy folyik-e  ön ellen jelenleg büntetőeljárás?

– Egy tavaly nyári internet szolgáltatás kimaradásával kapcsolatban folyik vizsgálat, s mivel a hálózatnak az önkormányzat a tulajdonosa, értelemszerűen érintett vagyok az ügyben. Folyamatban lévő eljárással kapcsolatban nem nyilatkozhatok. Azt követően természetesen szívesen tájékoztatok minden érdeklődőt. Egyébként szerintem Szécsény város lakosságát sokkal jobban foglalkoztatja az, hogy használhassa végre azt az internet hálózatot.

Milyen fejlesztéseket, beruházásokat képzel el a TOP pályázatainak köszönhetően?

– Nem tudom van-e elég hely itt minden tervünk felsorolására, hiszen nemrégiben számoltuk össze, csak idén 27 pályázatot nyújtottunk be és még a tavalyiak között is van olyan, aminek várunk az elbírálására. Ezért most csak kiemelek néhányat. Elsősorban a szécsényiek régi álmait szeretnénk végre valóra váltani, ilyen az uszoda és a sportcsarnok építése. Egy négycsillagos wellnes hotel építését is el szeretnénk indítani, amelyhez számos turisztikai attrakció kapcsolódna. A TOP pályázatoknak köszönhetően megújulna Szécsény egész energiagazdálkodása, ezen belül pedig a középületek és közterületek energiaellátása. Számos új, munkahelyteremtő beruházás elindítása ügyében is adtunk be pályázatot, ilyen lenne például egy szécsényi vágóhíd megépítése. Nem utolsósorban nagy vágya a városnak a művelődési ház felújítása.

 Hogyan hasznosítaná az ez évben Szécsényben megrendezett Mátraalja Fesztivál hírnevét a város érdekében?

– Nagyon örültünk a megkeresésének, hogy az idén Szécsényben kerüljön megrendezésre a Mátraalja Fesztivál. Minden olyan elképzelést támogatunk, aminek az a célja, hogy Szécsény hírnevét öregbítse. Várkertünk minden esetre már számtalanszor bizonyította, hogy páratlan helyszíne lehet országos hírű eseményeknek. Ilyen volt tavaly az Országos Vadásznap és ilyen lesz reményeink szerint a szeptember 10-én megrendezésre kerülő Nógrád megyei vadásznap, amely először Magyarország történetében helyet ad az első Fejedelmi Lakoma Fesztiválnak, amelyen a 400 éves magyar konyha remekeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Kevesen tudják, hogy akkor még a magyar konyha nem paprika, paradicsom alapú volt, hanem zöldfűszerek, gyümölcsök, halak és vadak kerültek a magyar emberek tányérjaiba. Na, ezeket lehet itt majd végig kóstolni.

Úgy tudom, a Mátraalja Fesztivál szervezői is nagyon elégedettek voltak a szécsényi helyszínnel, és jövőre úgy tervezik, megújult formában visszatérnek. Várjuk őket szeretettel, mint ahogy minden jó szándékú embert, aki tenni akar Szécsényért, vagy ismerkedni akar, nyugodtan mondhatom, páratlan kultúránkkal. A szécsényiek büszkék lehetnek hagyományaikra, a palóc kultúra megőrzésében játszott szerepükre, két országosan is elismert néptánc együttesükre, a Palóc és az Iglice néptáncegyüttesre. De ugyanilyen büszkék lehetünk a kiváló minősítéseket begyűjtő Erkel Ferenc Vegyes Karunkra, vagy Andi Színjátszósaira, a FéBé Társulatra, nem beszélve sportolóinkról, oktatási intézményeinkről, a kiválóan működő egészségügyi központról. Ezen kívül van még egy gyönyörű, működő ferences kolostorunk, több fantasztikus múzeumunk, amelyek tárt karokkal fogadják az érdeklődőket!

 

 

 

FOTÓ: HÜVÖSI CSABA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában