Végül lebukott

2018.08.15. 14:01

Így kell elsikkasztani egy kisbuszt, ami nem is a miénk

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség sikkasztás miatt emelt vádat a férfi ellen, aki a részletre vásárolt, tulajdonába nem került gépkocsival sajátjaként rendelkezett.

A vádlott 2017. januárjában jelentkezett vevőként egy gépkocsira azzal, hogy az 1.290.000 Ft vételárat csak részletekben, három hónap alatt tudja kifizetni. A gépkocsi értékesítésével megbízott cég közvetítésével az eladó és a vádlott megegyeztek abban, hogy az eladó tulajdonjogának fenntartása mellett a vádlott a vételárat részletekben fizeti meg, de a jármű birtokát üzembentartói jog útján a vételár kiegyenlítése előtt a vevőre átruházzák.

Miután a gépkocsi birtokába jutott és üzembentartóként a gépjármű-nyilvántartásba is bejegyzésre került, a rábízott gépkocsival a tulajdonos beleegyezése és tájékoztatása, valamint a vételár teljesítése nélkül sajátjaként rendelkezett. 2017. márciusában megállapodott egy személlyel arról, hogy a járművet annak tartós használatába adva, részletfizetés mellett eladja neki a gépkocsit, de a tulajdonátruházást a vádlott tulajdonszerzéséhez kötik. Úgy egyeztek meg, hogy a vételár teljes végösszegét 2017. április végéig kell a vádlottnak megkapnia, ő pedig a gépjármű tulajdonosa felé teljesítve megszerzi a tulajdonjogot, amit aztán a vevőre íratnak át. A vádlott 2017. márciusában a járművet az indítókulcsokkal és a forgalmi engedéllyel együtt a vevője tartós, határozatlan idejű használatába adta, amiről az eredeti tulajdonost utólag sem tájékoztatta.

A vádlott a vételárnak csak egy részét fizette meg a közvetítőnek 2017. márciusában, vállalva hogy az eredeti vételárnál többet, 1.400.000-ot fizet majd meg, de sem a 2017. július 10. napjáig vállalt fizetési határidőre, sem azt követően nem fizetett, így a jármű tulajdonjogát sem szerezte meg.

A vádlott a közvetítő többszöri felszólítására sem szolgáltatta vissza a járművet, és a tulajdonossal sem a tényleges használó kilétét, sem a jármű hollétét nem közölte, a járműről és a vételár 2017. év végéig történő kiegyenlítéséről félrevezető információkat közölt. A nyomozó hatóság a járművet annak okmányával és az indítókulccsal együtt 2018. februárjában lefoglalta, majd a lefoglalást megszüntetve a tulajdonosnak adta ki azt.

A vádlottal szemben az elkövetett sikkasztás miatt pénzbüntetés kiszabására tett indítványt az ügyészség, és a bűnügyi költségek viselésére is kötelezni kéri a vádlottat. Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság dönt.

 

Kiemelt fotónk illusztráció, Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában