Nógrád megye

2018.03.22. 11:24

Húsvéti hamisítások: kétszer is ellenőrizzük a sonkát!

Közeleg a húsvét, hamarosan megkezdődik a piaci versenyfutás kedvenc ünnepi ételünk, a sonka iránt. A vásárlásnál azonban nem árt vigyázni: sok helyen trükközhetnek az eredetileg sertés combjából készült, sóban pácolt és kemény­fával füstölt hústermékkel.

Palchuber Kinga

Sonkaárusok a kaposvári piacon

Sonkából, tarjából és lapockából a nógrádi piacokon sincs hiány, szebbnél szebb darabok sorakoznak az árusítóhelyek, standok húspultjaiban. Piaci körutunk alatt a megyei eladóktól megtudtuk: az utóbbi évek tapasztalatait figyelembe véve a vásárlók ma már egyre inkább a minőségi, hagyományos érlelésű sonkákat keresik.

Pácolják, érlelik, megfüstölik

A sonkákat tartósítás, íz- és színkialakítás céljából pácolják, füstölik. A pácoláshoz étkezési sót, nitriteket, bizonyos termékeknél nitrátokat, valamint adalékanyagokat tartalmazó páclevet használnak. A folyamat során a húskészítményt a páclébe merítik vagy bedörzsölik vele, majd érlelik. A páclével vizet is visznek a termékbe, ám ha a hozzáadott víz a késztermék tömegének öt százalékát meghaladja, akkor azt fel kell tüntetni az élelmiszer nevében is. Ezen eljárás gyorsított változata a gyorspácolás, amikor a páclevet injektálással juttatják a szöveti részekbe. A gyorspácolt termék előállítási ideje, költsége és fogyasztói ára alacsonyabb a pácolt termékhez képest, azonban élvezeti tulajdonságai különböznek a pácolással érlelt terméktől. Emellett víztartalma is jelentősen magasabb, így a főzés után a vá­sárló csaló­dottan tapasztalhatja a sonka méretcsökkenését.

A kijelentést az általunk megszólított járókelők is megerősítették, s hozzátették: elsősorban a termék árát, összetételét és minőségét helyezik előtérbe a sonka kiválasztásánál. A nógrádiak emellett figyelik a húsáru szavatosságát és gusztusosságát is, amikor arról döntenek, miből főzzék meg az ünnepi menüt. A válaszokból továbbá egyértelművé vált, hogy a húsvéti sonka utáni „hajsza” szinte senkinél nem maradhat ki az ünnepet megelőző napok te­endői közül.

Az alapanyag-vásárlásnál azonban nem árt vigyázni, ugyanis néhol akár trükközhetnek is az eredetileg sertés combjából készült, sóban pácolt és keményfával füstölt hústermékkel. Csalhatnak a sonka víz- és a hústartalmával, de az sem kizárt, hogy a gyengébb minőségű füstölt árukat is sonkaként árusítják. A turpisságok kiszűrése végett a hagyományos húsvéti élelmiszerek fokozott kontrollját márciustól áprilisig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával végzik a szak­emberek.

 

Kovács Krisztina, a Nébih Bejelentésköteles Élelmiszer-­előállítás Felügyeleti Osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta: a hamisítás gazdasági előny vagy haszonszerzés céljából történik, hatósági ellenőrzés során azonban nem jellemző az efféle jogsértés. Ellenben előfordulhat, hogy az előállítók által gyártott termékek minőségi jellemzői, illetve jelölése nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak.

– Vásárláskor érdemes megnézni a jelölést, amely megmutatja, milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. Ezen felül nem árt megfigyelni a füstölés módját, valamint azt is, hogy a hús hagyományos vagy gyors pácolással készült-e. A hagyományos sonkaízre vágyóknak ugyanis nem javasolt a gyorspácolt és füstölt ízű jelzővel ellátott termékek választása – tette hozzá az osztályvezető.

A lejárat napja mellett ellenőrizzük továbbá, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, de az is fontos, hogy a termék – nyomás nélkül – ne engedjen levet. Végül, de nem utolsósorban pedig kerüljük az alkalmi árusokat, és csak legálisan működő piacon, illetve helyi termelői vásáron, engedélyezett ideiglenes árusítóhelyen vásároljuk meg a sonkának valót.

A Tesco Sajtóosztálya megkeresésünkre elmondta: a sonkatermékek március első hetétől már széles választékban kaphatóak az üzletekben is, s mintegy 1100 tonna füstölt áru eladására számítanak a húsvéti időszakban. Az áruház választéka körülbelül 50 különböző termékből áll, amely a kötözött lapockasonkától a házi tradicionális sonkáig minden kategóriát felölel. A füstölt termékek kilós árai ezer és háromezer forint között mozoghatnak.

Kiemelt fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában