Helyi közélet

2017.04.11. 04:36

Húsvét: tánc, tavaszvárás

fenyvesi

Mátranovák. A húsvéti időszakhoz kapcsolódóan került megrendezésre a községben a húsvéti, tavaszváró táncház. A tíz alkalmas táncházi sorozat nyolcadik rendezvényén, mint mindig, a néptáncoktatás, az élő népzene, illetve ezúttal a kifújt és főzött tojások díszítése került terítékre.

A kézműves foglalkozás több részre oszlott, ugyanis  vendégünk volt a mátranováki, tojáspatkolással foglalkozó alkotó, Eczet István és felesége, aki e rendkívüli türelmet és precizitást igénylő munka aprólékos technikájával ismertette meg a gyerekeket, érdeklődőket egyaránt. A mellettük lévő asztalokon pedig a fantáziának és kreativitásnak teret adó tojásfestési lehetőség, a kifúj darabok hímes tojássá alakítása és a főtt egyedek merítéses módszerrel történő díszítése állt a gyerekek és felnőttek rendelkezésére.

A tánctanítás ezúttal a Nógrád Táncegyüttes közreműködésével valósulhatott meg. Az együttes vezetője, Szabó János és leánya, Szabó Ágnes Ilona irányításában a kazári és a domaházi táncok rejtelmeibe kaphattak betekintést a vendégek. A tanítás megkezdése előtt bemelegítő népi játékokkal indítottak, melyek nem csak a jókedvet alapozták meg, hanem rendkívüli hangulatot is varázsoltak az estére.

Az élő, hangszeres népzenét az országszerte ismert, számos saját népzenei lemezzel rendelkező Dobroda zenekar biztosította. Ezúton köszönjük a segítőknek, és a támogatóknak a hozzájárulásukat!

Torjákné Nyegota Alexandra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában