Somoskőújfalu

2018.02.18. 19:53

Hivatalosan is Hazatért Falu címet kapott Somoskőújfalu és Somoskő

Somoskőújfalu és Somoskő anyaországhoz való visszacsatolásának 94. évfordulójára emlékeztek vasárnap délelőtt. Ezen a napon történt meg az Országgyűlés által megítélt Hazatért falu cím átadása is: Kövér László, a parlament elnöke nyújtotta át az elismerést.

Gerhát Karina

1924. február 15-én a két település lakóinak, valamint a visszacsatolásért fáradozóknak az álmai, reményei váltak valóra. Azon a napon történt meg a hazatérés csodája – kezdte beszédét dr. Tóth László.

A somoskőújfalui polgármester hozzátette, a két község feladata, hogy még inkább azzá váljon, amivé elnevezték őket, elveszettből hazatért faluvá. Éppen ezért nagyon fontos, hogy polgárai fáradtságot nem ismerve hirdessék a magyar feltámadás reménységét, továbbá tanúbizonyságot tegyenek a velük történt egyszeri, de nem megismételhetetlen csodáról, a trianoni diktátum módosításáról.

Ezt követően Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. Ő, valamint képviselőtársa, Balla Mihály kezdeményezte a szükséges lépéseket ahhoz, hogy országgyűlési határozat állítson emléket a hazatért falvaknak.

– Mostani találkozásunk hálaadás is egyben, amelyen megköszönhetjük a Jóistennek azt, hogy itt ma is Magyarországon üdvözölhetjük egymást. Hálával tartozunk azoknak is, akik megkísérelték a lehetetlent, és a trianoni száműzetésből hazahozták Somoskőújfalut és Somoskőt. Nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik a hazatérés szellemiségét a tiltás ellenére is átmentették, továbbá akik a jeles nap megünneplését kezdeményezték és azóta is megvalósítják. Köszönetet kell mondanom Skuczi Nándornak, a megyei közgyűlés elnökének, aki kezdeményezte a javaslat benyújtását, valamint képviselőtársamnak, Balla Mihálynak a támogató partnerségért.

A magyar Országgyűlést pedig azért illeti hála, hogy elismerve a két település visszacsatolásának jelentőségét, örök időkre határozatban rögzítette ezt – mondta végül Becsó Zsolt.

 

Ezt követően Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta: az 1918 és 1920 közé eső években a magyarság több mint ezeréves Kárpát-medencei történelme során a legnagyobb veszteségeket szenvedte el. Ez a három sorsdöntő év végén a trianoni döntés értelmében országunkat életképtelenségre ítélték.

Az elnök hozzátette: a magyar ember egy évszázados áldozatos helytállásának és megfeszített munkájának köszönhetően napjainkra államunk ismét életképessé vált, nemzetünk újból összetartozik. Az állampolgárság köteléke pedig közjogilag újból összekapcsolhatja külhoni nemzetrészeinket Magyarországgal.

A házelnök hangsúlyozta, hogy a tragikus évek centenáriuma alkalmat ad arra is, hogy mindenki megkísérelje végiggondolni, mit kell cselekednünk annak érdekében, hogy utódaink ne lehessenek olyan kiszolgáltatottak, mint a trianoni tragédiát megszenvedett elődeink voltak. A cselekvésre való elkötelezettségben segít bennünket Somoskőújfalu és Somoskő példája, ugyanis a két település lakói erőn felül küzdöttek. Ebből világosan kiderül, hogy a legnehezebb körülmények között is sorsukat nem a végzet, hanem a Jóisten segedelmével mi magunk alakítjuk.

Az Országgyűlés elnöke végezetül pedig arra kért mindenkit, hogy soha ne feledjük a határon kívül maradt magyar településeket.

Ezen gondolatok elhangzása után Kövér László átadta a kitüntető országgyűlési határozat díszpéldányait.

Az ünnepséget az emlékműnél koszorúzás követte.

Köszönet és hála, mellette elismerés illette őket

Az ünnepség végén dr. Tóth László polgármester köszönőoklevelet nyújtott át azoknak, akik különösen sokat tettek a kitüntető címek elérése érdekében.

Kövér László mellett elismerést vehetett át Balla Mihály, Becsó Zsolt, Skuczi Nándor, Angyal János, aki a Hazatérés napjának megünneplését indítványozta, valamint a Somosi Kulturáét Egyesület, mint társkezdeményező nevében Magyar István.

Ezt követően Kövér László elmondta: létezik egy hagyomány, amit nemrég honosítottak meg az Országgyűlésben. Eszerint a különféle ünnepi alkalmakkor Magyarország közösségeinek egy-egy zászlót adnak át. Ezeknek az a különlegessége, hogy előtte néhány hétig az Országház tetején lobogott.

A házelnök hangsúlyozta, ez a nemzet zászlója, amely egyben az együvé tartozást is kifejezi.

Az Országgyűlés nevében Fekete Zsolt Salgótarján, illetve a házigazda Somoskőújfalu polgármestere, dr. Tóth László vehette át Kövér Lászlótól ezt a felbecsülhetetlen eszmei értékkel rendelkező, különleges ajándékot.

Kiemelt fotónkon balról jobbra: Kövér László az Országgyűlés elnöke; Dr. Tóth László, Somoskőújfalu polgármestere és Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere 

Fotók: Torjay Attila

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában