Te is segíthetsz!

2019.02.08. 20:00

Hitelekből gyógyíttatja Doriánt és Dorkát a pásztói édesanya: kisfia lebénulhat a drága műtét nélkül

Az interneten bukkantunk egy pásztói édesanya, Berze Csilla segélykérésére, ugyanis ahhoz, hogy kisfia, Dorián meggyógyulhasson, egy nagyon drága műtétére lenne szükség. Meglátogattuk a családot, hogy megismerjük történetüket.

Papp Bianka

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

Az internetet böngészve rengeteg sztorit olvashatunk, sok-sok segélykiáltás és szomorú történet, amelyek megdobogtatják az ember szívét. Egy ilyen történetbe futott bele szerkesztőségünk is a minap, így útra keltünk, hogy megkeressük a főszereplőjét, a négyéves Berze Doriánt, akinek édesanyja az interneten kért támogatást kisfia költséges műtétjéhez, amely az egyetlen esély arra, hogy Dorián meggyógyulhasson.

Segítséget kérni a legnehezebb

Bár az anyukának akad segítsége barátai és családja személyében, mégis nehezek a mindennapok. Csilla mégis úgy érzi, nem kellene másoktól segítséget kérnie, hiszen vannak olyanok, akik sokkal rosszabb helyzetben vannak mint ők. Mint mondta, inkább ő az, aki szeret másokon segíteni. Az interneten is barátai unszolására kért támogatást.

Kedves kis család fogadott bennünket a pásztói lakásban. A terülj-terülj asztalkám mellett egy mosolygós szőke kisfiú és húga várta érkezésünket. Éppen mesét néztek.

Dorián négy éves, szeret oviba járni, elárulta, hogy legjobb barátja Simon, akivel együtt szoktak játszani. A kisfiú egy igazi kis szuperhős. Azonban az élete korántsem olyan, mint egy átlag gyermeké. Dorián donga lábbal született, így öt napos kora óta rendszeresen gipszelték, hat hónapos korában megműtötték, de sajnos azóta is csak sínben képes helyesen járni.

Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

– Három-négy hónapos korában vettük észre, hogy valami más gond is van. Semmi jelét nem mutatta annak, ha fájdalom érte. Orvosról-orvosra jártunk, mire sikerült diagnosztizálni: Herediter Spasticus Paraplasia, azaz a merevséggel járó bénulás – meséli az édesanya, Csilla.

Kíváncsiak voltunk, mit is jelent ez Dorián számára. Nos, a gyerek nem képes segédeszköz nélkül hosszútávon járni, illetve bármikor lebénulhat. Mint azt Csillától megtudtuk, összesen három ember szenved ebben a betegségben az országban, köztük kisfia, akinek egyetlen esélye Dr. Nazarkin műtéti eljárása, amely során az izompólya rétegén végzett beavatkozással lazítja el az izmokat.

Fotó: N.M.H.

– A műtét és az azt követő rehabilitáció ára durván másfél millió forint – mondta Csilla, akitől azt is megtudtuk, hogy nem csak Dorián, de a kis Dorka is beteg. A kislánynak érdaganata és phlemangiómája van. Kettejük gyógyszeres kezelése, a szükséges segédeszközök, a heti utazás és a megélhetés hatalmas kiadásokkal jár, amelyeket az édesanya hitelekből old meg.

Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

Hogy mennyire nehéz ez egy édesanyának? Csilla elmondása szerint nagyon, de próbál pozitív maradni és nem mutatni fájdalmát a gyermekei felé:

– Küzdünk, hiszen nem tudunk mit csinálni. Tudom, hogy ha a fiam azt látná, hogy feladtam, akkor ő sem harcolna tovább a gyógyulásért – mondta az édesanya könnyes szemmel.

Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

Ha ön is szeretné támogatni Dorián gyógyulását, kattintson ide, vagy vegye fel a kapcsolatot az édesanyával, a 06-30/698-1558-as telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában