Támogatás

2018.02.16. 17:36

„Határtalan” pénz érkezett a templom megszépítésére

Művészettörténeti szempontból egyedülálló a szécsényi templom sekrestyéje és a felette lévő terem: nincs több kétszintes gótikus terem az országban. Nemzetközi együttműködés keretében, pályázati támogatás­nak köszönhetően ennek rekonstrukció­ja is megvalósul, a turisz­tikai szempontok figyelembe­vételével.

Szenográdi Ferenc

A városban – a Kubinyi Ferenc Múzeumnak otthont adó Forgách-kastély mellett – történelmi emlékhely az 1334-ben épült templom a kolostorral. Mindkét építmény a turisták által kedvelt, látogatott hely.

Csongor atya, Szécsény plébánosa elmondta, hogy a templom és a kolostor műemléki helyreállításának első üteme az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország együttműködési program keretében valósulhat meg. A határterület ferences kulturális örökségi hely­színeinek turisztikai célú fejlesztése a két rendtartomány együttműködésével történhet meg. A beruházások sora Magyarországon Szécsényt és Mátraverebély-Szentkutat, Szlovákiában pedig Pozsonyt és Füleket érinti. A projekt összköltségéből a szécsényi felújításra több mint 800 ezer euró – több mint 200 millió forint – fordítható.

– Egyedülálló a két szomszédos ferences rendtartomány együttműködése. A pályázat végső célja egy hosszú távú együttműködés kialakítása, a közös történelmi és kulturális örökség védelme és továbbadása érdekében – fejtette ki Csongor atya.

Hozzátette: a támogatási kérelem benyújtása előtt a szakemberek komoly régészeti feltárást végeztek a templom szentélyében, illetve a sekrestyében. Ennek tapasztalatai alapján készültek el a beruházásra vonatkozó tervek.

Az elnyert összeg nem elég a teljes felújításra, arra viszont igen, hogy az első ütem megvalósuljon.

Művészettörténetileg az épületegyüttes legismertebb része a gótikus sekrestye, a város legpatinásabb műemléke. Eredetileg a kolostor káptalanterme volt. Középen egy nyolcszögletű pillér áll, amelynek lábazata a négy evangélista szimbólumát ábrázolja. Az oszlop csillagboltozatú menyezettet tart. A második szinten a sekrestye feletti gótikus terem szerves folytatása a földszintinek. A helyiséget a szécsényiek Rákóczi-teremként emlegetik, a hagyomány szerint ugyanis II. Rákóczi Ferenc többször is megfordult és imádkozott itt. A szobát 1989–90-ben felújították.

A mostani beruházás legjelentősebb része a sekrestyét, a volt káptalantermet érinti. A szakemberek egyebek mellett elvégzik a fal kutatását, festését, valamint a járószint eredeti szintre történő visszaállítását. Egy gótikus teremben fontosak a belső méretarányok. A sekrestye teljes körű felújítása magába foglalja a XVIII. században készült fabútorzat rekonstrukcióját. Művészettörténeti szempontból a sekrestye és a felette lévő terem egyedülálló, nincs több kétszintes gótikus terem az országban.

A templomban elvégzik a négy mellékoltár teljes körű restaurálását. A Szent Ferenc-oltár 1775-ből való, a vele szemben lévő Szent Antal-oltár 1732-ben került a helyére, valamint a Fájdalmas Szűz Mária-oltár és a Szent József-oltár pedig 1755-ben, egy ausztriai ferences kolostorból érkezett Szécsénybe. Az 1744-ben, Oszler Liborius ferences asztalos által készített, a szószék és az áldozati rács mellett lévő két faragott stallumot – díszes templomi padokat – ugyancsak teljeskörűen restaurálják. A mellék­oltárokon és a szószéken található szobrok visszanyerik eredeti színüket.

A projekt idén december 1-jén kezdődik, megvalósítására egy év áll rendelkezésre.

Csongor atya elmondta, újabb pályázati támogatásból szeretnék majd folytatni a felújítási munkálatokat. A turisztikai szempontokat is figyelembe veszik majd.

Borítóképünk: Szlovák-magyar forrásból újulhat meg a történelmi emlékhely

Archív fotó: Hüvösi Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában