Salgótarján

2018.03.16. 11:21

Tavasz vi­rágai tárlat – ezt látni kell!

Ötödik alkalommal rendezték meg a Tavasz vi­rágai című kézműves alkotásokból álló tárlatot a napokban a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. Kezdetben alig huszonöt alkotó mutatta be ennek keretében a művét, idén pedig már a negyvenet is megközelíti ez a szám.

Gerhát Karina

Az idősek világnapi gálára, a megye nyugdíjas-szervezeteitől beérkezett anyagokból rendezett először kiállítást a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Képviselete a József Attila Művelődési Központ üvegcsarnokában. Az ekkor beérkezett anyag olyan sokrétű volt, hogy a tagok jobbnak látták leszűkíteni a bemutatandó munkák körét – mondta Fekete Lászlóné.

A Nyugdíjasok Nógrád Megyei Képviseletének elnöke hozzátette: annak érdekében, hogy minél több alkotást a nagyközönség elé tárjanak, öt évvel ezelőtt megváltoztatták a helyszínt. Az első időkben a kiállítók csak két művet mutathattak be, hímzés, horgolás, gobelin és festmény témakörökben. Azonban annyi szép munka gyűlt össze, hogy négy esztendővel ezelőtt ezt kibővítették, és azóta már kézműves termékeket is láthattak az érdeklődők. Mivel az első tárlatot ősszel készítették, ezért ezt Arany János verse után „Őszikéknek” nevezték el, a nyári hónapokat megelőzőt pedig „Tavasz virágainak”.

Minden egyes alkalommal újat szeretnének mutatni a közönségnek

A napokban tartott kiállításmegnyitó elején a mihálygergi asszonykórus és citerazenekar tavaszi dalait hallhatták a jelenlévők. Ezt követően Dániel Zoltán alpolgármester egy verssel köszöntötte a részt­vevőket, majd Stark László­né, a Bel­városi Nőklub vezetője ajánlotta a tárlatot az érdeklődők figyelmébe.

Utóbbi néhány személyes benyomását is megosztotta a kiállítással kapcsolatban. Ilyen színes, vidám tárlatot az öt év leforgása alatt még nem láthatott a nagyérdemű. Hangsúlyozta, mindig arra törekednek, hogy esztendőről esztendőre újat tudjanak mutatni.

Stark Lászlóné hozzátette, két csodálatos, fából készült alkotás is gazdagítja a tárlatot, ami egyúttal két új kiállító munkáját dicséri. Ezen kívül az érdeklődők láthatnak még olajfestményt, a négy évszak szépségeit bemutató képeket, és évtizedekkel ezelőtt készült horgolást is.

A Belvárosi Nőklub elnöke a kiállítás egyik legszebb alkotásaként Letovai Ildikó gobelin­jét emelte ki.

A tárlat holnapig tekinthető meg.

Fekete Lászlóné kifejtette, hogy a kiállítók fele állandó. Egy-egy új technika – például foltvarrás, papírfonás, faragás, képeslapok készítése, gyöngyfűzés – bemutatásának mindig örülnek a szervezők.

Volt, hogy Zabarból, Ceredből és Szilaspogonyból is érkeztek alkotások.

A hűséges kiállítók azonban már hónapokkal a kiállítás megnyitása előtt várják a tavaszi, illetve az őszi tárlatokat, és még egymást is értesítik az időpontokról. A rendezvényre való felhívást a helyi médiumokban teszik közzé, és ezáltal  a vidéki civil szervezeteket is invitálják. Ennek köszönhetően mutatta be munkáit például a Nógrádi Napraforgó Egyesület is.

A szervezet elnöke arról is beszámolt a Nógrád Megyei Hírlapnak, hogy a kiállítást először a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Képviselete rendezte meg. Miután egyre csak nőtt a beérkezett anyag nagysága, a Belvárosi Nőklub lelkes tagsága is besegített a szervezésbe, és azóta is hűségesen teszi ezt. Rajtuk kívül a Balassi Bálint Megyei Könyvtár munkatársai is sokat dolgoznak egy-egy tárlat meg­valósításán, amellett, hogy magát a helyszínt biztosítják.

Fekete Lászlóné hangsúlyozta, a kiállítások szervezésével az a céljuk, hogy kiszakítsák az időseket a megszokott napi elfoglaltságukból. Fontosnak tartják, hogy az érintettek készüljenek az eseményre, illetve átgondolják, hogy mit szeretnének bemutatni egy-egy tárlat alkalmával. A megnyitókon külön elismeréssel szólnak azokról, akik idős koruk ellenére is örömmel állítják ki műveiket. A rendezvény utáni vendéglátás egyben eszmecserére, ötletbörzére, valamint személyes beszélgetésekre is kiváló alkalomként szolgál.

A szervezet elnöke örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy egyre több fiatal érdeklődik a tárlatok iránt, nemcsak mint kiállító, hanem mint vendég is. Az egyesület valójában célként fogalmazta meg a nemzedékek közötti kapcsolatteremtést is. Az ifjúsági könyvtáron keresztül a diákok is látogatják a kiállítást, ami egy újabb előre­lépést jelent az „álom” meg­valósításában.

A Dobroda együttes is fellépett a legutóbbi tárlatnyitón – Fotók: N.D./NMH

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában