Nógrád megye

2018.02.23. 17:19

Ha nincs résen, személyesen is meglátogathatják a KSH munkatársai

Az ország árutermelő gyümölcsöseire kiterjedő, ötévente kötelező gyümölcsültetvény-összeírást tartanak hazánkban ezekben a hetek­ben.

S. Csuka Enikő

Vértesi Ágnes, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Igazgatóságának vezetője a Nógrád Megyei Hírlapnak elmondta, hogy a korábbi összeírásokhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája. A szakmai szervezet aktívan részt vett az előkészítő munkában, kiemelten fontosnak tartja ugyanis, hogy a mezőgazdasági ágazat fejlődését szolgálni hivatott stratégiák készítéséhez pontos helyzetfelmérés készüljön.

Bővült a lista

Az összeírás az ország árutermelő gyümölcsöseire terjed ki. A korábbiakhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája: idén az alma-, a kajszi-, a körte- és az őszibarack-ültetvények mellett már a bodza, a cseresznye, a dió, a meggy és a szilva állományát is számba veszik. Az adatszolgáltatásra kijelölt gyümölcsösöket a tavalyi évben egységes területalapú támogatást igénylők nyilvántartása alapján választják ki a 2500 négyzetméter, vagy annál nagyobb területű árutermelők közül, ami az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gazdaságot érint.

– Az Európai Parlament és az Európa Tanács rendeletének értelmében az Európai Unió tagállamainak ötévente kötelezően gyümölcsültetvény-összeírást kell végrehajtaniuk. Ennek megfelelően ezt ismét megtartjuk. Az összeírás lebonyolítását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) végzi. A kérdőíveket online is ki lehet tölteni február 28-ig a www.emezo.ksh.hu weboldalon, az ehhez szükséges azonosítókat a KSH postai és elektronikus úton is kiküldte.

Azokat a gyümölcstermelőket, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, az összeírás második fázisában, március 1. és április 16. között a KSH munkatársai személyesen keresik majd fel – mondta Vértesi Ágnes.

Hozzátette: a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara álláspontja szerint az ültetvény-összeírás kiemelt jelentőségű feladat, hiszen a magyar gyümölcskertészet állapotának lehető legpontosabb felmérése elengedhetetlen az ágazat fennmaradásához és fejlődéséhez szükséges különböző időtávú stratégiák kidolgozásához. Ennek megfe­lelő­en a köztestület már az össze­írást megelőző előkészítő munkában is aktívan részt vett. A kérdőívek kidolgozásánál a vezérelv a lényegre törő információszerzés mellett a gazdák legkisebb le­terhelése volt.

Az elmúlt években a főbb gyümölcsfélék termésmennyisége országszerte kedvezően változott. Almából 2010-ben közel 500 ezer tonnát takarítottak be, 2014-ben pedig már mintegy 780 ezret. A leszüretelt meggy mennyisége 52 ezer tonnáról hozzávetőleg 92 ezerre emelkedett. Cseresznyéből 2010-ben 5 ezer 700, míg 2014-ben 9 ezer 500 tonnát, szőlőből 2010-ben hozzávetőleg 295 ezer tonnát szüreteltek, ez a szám 2014-ben 406 ezerre nőtt.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában