Iskolagaléria

2018.04.20. 15:59

Gyulai képzőművész Salgótarjánban

Az alapításának 95. évfordulóját ünneplő Madách Imre Gimnázium aulájában – a magyarországi méreteket tekintve – messziről, Gyuláról érkezett vendég tárlata látható.

Csongrády Béla

A közép­iskola egykori tanáráról, Fayl Frigyesről elnevezett galériájá­ban a minap nyílt meg Nyisztor János webgrafikus Vázlatanyag-zöldben című kiállítása.

A megnyitón megjelenteket Szluka Pálné igazgató köszöntötte, majd részletek következtek a minapi Madách-gála műsorából: Szekeres Alexandra és Farsang Kira angolul énekelt, a színjátszókör pedig egy mai témájú groteszk jelenetet mutatott be.

Ezt követően Shah Gabriella, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatója egy meglepetés­szerű bejelentéssel szolgált. Elmondta, hogy az elmúlt években Nyisztor János számos kiadványuk grafikai anyagát készítette. A legjelentősebb a múzeum Mihályfi-gyűjteményét bemutató album, de az Üvegváros című állandó kiállításról és a Zen­the Ferencről megjelent könyv is e sorba tartozik. Több kiemelt program – így a jelenlegi Henri de Toulouse- ­Lautrec-kiállítás – meghívóinak, molinóinak látványterve is a gyulai grafikus nevéhez fűződik. A gyakori együttműködés, a sok közös munka ellenére mindezideig személyesen nem ismerték egymást.

A megnyitóbeszédet Nyisztor János tárlatán Gyarmati Gabriella, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze mondta volna – aki nem mellesleg a grafikus felesége – de nem tudott eljönni Nógrádba, így gondolatait Shah Gabriella olvasta fel. Ebből kiderült, hogy a ritkán kiállító művész tárlatának különös címe az alkotót foglalkoztató természeti környezetre utal és orientáló alapérzésnek tekinthető.

A kollekcióban a régebbi és a friss munkák együtt szerepelnek, s egyfajta rétegződést jeleznek. A képnyelvi jegyzetek, a grafikákhoz felhasznált épületek, objektumok új funkciókat nyernek Nyisztor János képein. A bemutatás, méltatás kiemelten foglalkozott a Befelé fordítva műcsoporttal, a Komposztált oszlop grafikai lapjaival, az Ennyi zöld levélről és a Kerékpár körül című sorozatokkal.

A „beavató” szöveg elhangzása után Nyisztor János beszélt képalkotási technikájáról, számítógépes módszereiről, majd a vendéglátók nevében Kele Szabó Ágnes művésztanár köszönte meg e tanév utolsó kiállítását, amely betekintést enged a XXI. század egyik lehetséges képző­művészeti irányzatába.

Kiemelt fotó: A grafikusművész a műveit tanulmányozó diákok gyűrűjében, Fotó: Shah Timor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában